wenda shurety ceb7 cf84ceb5cebbceb5cf85cf84ceb1ceafceb1 cf80ceafcf84ceb1 cebcceb5 cf86cf8dcebaceb9ceb1

Wenda Shurety «Η τελευταία πίτα με φύκια»


Η  Wenda Shurety και ο Paddy Donnelly δημιουργούν δύο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους, με ήρωες που ζουν εντός και εκτός της θάλασσας, ως αφορμή για να μιλήσουν στις μικρές ηλικίες για τη σωτηρία των θαλασσών, καθώς και για την επιτακτική ανάγκη επαναχρησιμοποίησης των υλικών που παράγουμε καθημερινά.

Ένα βιβλίο που υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης και δίνει το έναυσμα για συζητήσεις στο σπίτι και το σχολείο.

 

Το βιβλίο

 

Οι Κορυφοδενδρίτες λατρεύουν να κατασκευάζουν πράγματα. Δεν είναι όμως το μόνο πράγμα που αγαπούν. Τους αρέσει να φτιάχνουν πίτες με εξωτικά φρούτα και να σκαρφαλώνουν ψηλά. Είναι εξαιρετικά παραγωγικοί, εκεί στα ψηλότερα κλαδιά φτιάχνουν και πλάθουν, ράβουν και πλέκουν, ασταμάτητα.

Όμως και οι Βυθοθαλασσίτες, που ζουν στον βυθό της θάλασσας, έχουν πολλά κοινά με τους Κορυφοδενδρίτες: λατρεύουν να χτίζουν σπίτια από κοράλλια και να φτιάχνουν πίτες με φύκια. Κυρίως, όμως, απολαμβάνουν να παρατηρούν τη φύση.

Δύο διαφορετικοί πληθυσμοί που ζουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Οι Κορυφοδενδρίτες συνεχίζουν να κατασκευάζουν νέα πράγματα και να πετάνε τα παλιότερα στη θάλασσα, μιας και δεν έχουν πλέον άλλον ελεύθερο χώρο.Πώς θα μπορέσουν να συμβιώσουν αρμονικά, χωρίς να απειλήσει ο ένας πληθυσμός τον άλλον;

Στο τέλος του βιβλίου, οι εκπαιδευτικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκδοση παρακινούν τα παιδιά να γίνουν «ήρωες της θάλασσας», ενθαρρύνοντάς τα να ακολουθήσουνμια σειρά συμβουλών και τρόπων ζωής που προστατεύουν τη ζωή στον υποθαλάσσιο κόσμο. Όπου κι αν μένουμε, μακριά ή κοντά στη θάλασσα μπορούμε να βοηθήσουμε, κι αυτό είναι σημαντικό!

 

Δυο λόγια από τον Paddy Donnelly

 

«Μεγάλωσα στην ιρλανδική ακτή, ακριβώς στην άκρη των εντυπωσιακών βράχων και των άγριων κυμάτων της. Η θάλασσα είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα να εικονογραφώ· επίσης, από μικρό παιδί εντυπωσιάζομαι από την άγρια ζωή και τον φυσικό κόσμο… Έτσι η δημιουργία αυτού του βιβλίου ήταν ιδανική στιγμή για εμένα.

Γοητεύτηκα από την ιδέα της τεράστιας αντίθεσης μεταξύ των δύο κόσμων (Κορυφοδενδρίτες-Βυθοθαλασσίτες) και αμέσως ξεκίνησα να φαντάζομαι τις χρωματικές παλέτες τους αλλά και το πώς θα τους διαφοροποιούσα. Δεν υπήρχαν περιγραφές για το πώς θα έμοιαζαν οι κάτοικοι του κάθε κόσμου, έτσι το στάδιο ανάπτυξής τους ήταν μια απόλαυση!

Μου άρεσε να σκέφτομαι τα διαφορετικά πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν στο κεφάλι τους οι Κορυφοδενδρίτες για να ξεχωρίζουν μεταξύ τους, όπως και οι Βυθοθαλασσίτες αντίστοιχα. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ στα έργα μου πολλές υφές και λεπτομέρειες, και σε αυτή την ιστορία υπήρχαν πολλές ευκαιρίες εξερεύνησης!»

 

 Wenda Shurety

 

Η Wenda Shurety γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Νόρφολκ του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι πρώην επιστημονική ερευνήτρια και πλέον βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Της αρέσει να γράφει ιστορίες από την καρδιά της για τη φύση, τη διαφορετικότητα και τον μαγικό κόσμο της φαντασίας. Ζει στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας με τον σύζυγό της, την κόρη της και τρία κατοικίδιά τους. Περισσότερα για την ίδια στο www.wendashurety.com

 

Paddy Donnelly

 

Ο Paddy Donnelly είναι Ιρλανδός συγγραφέας και εικονογράφος που ζει στο Βέλγιο κι έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία για παιδιά. Η δουλειά του είναι διεθνώς αναγνωρισμένη κι έχει υπάρξει υποψήφιος στα παγκόσμια βραβεία World Illustration Awards καθώς και στα KPMG Children’s Books Ireland Awards. Ο Paddy μεγάλωσε στις όμορφες βόρειες ακτές της Ιρλανδίας, ακούγοντας ιστορίες για γίγαντες, μαγικά πλάσματα και ζώα που αλλάζουν μορφές. Όλα αυτά τον έκαναν να αγαπήσει τη φύση, τα ζώα, τη θάλασσα και τις ιστορίες.

«Η τελευταία πίτα με φύκια» (The Last Seaweed Pie)  | Συγγραφέας: Wenda Shurety | Εικονογράφηση: Paddy Donnelly | Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος | Ηλικίες: από 3 ετών | Σελίδες: 36 | Διαστάσεις: 25x 27,5 | Ημερομηνία έκδοσης: 3 Απριλίου 2023 | Εκδόσεις Ίκαρος | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

The post Wenda Shurety «Η τελευταία πίτα με φύκια» first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *