running out of time ceb7 cebcceb5ceb3ceb1cebbcf8dcf84ceb5cf81ceb7 cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9ceb1 cf83cebacf85cf84ceb1cebb

London Relay


Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ανακοινώνει τη μεγαλύτερη, παγκόσμια σκυταλοδρομία για την Κλιματική Αλλαγή, με σημαντικό σταθμό της σε ξηρά και θάλασσα της Ελλάδας.

Όπως αναλυτικά ανακοίνωσε:

Μια συγκλονιστική προσπάθεια για μια εντυπωσιακή αλλαγή.

Σήμερα, έξι μόλις μήνες έως την επόμενη COP27, η Σκυταλοδρομία Running Out of Time (ROoT) διοργανώνεται από την εταιρία The World Relay, σε συνεργασία με το Foundation for Environmental Education FEE, και την Carbon Copy, για να κινητοποιήσει το κοινό στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Προσκαλούνται δρομείς για να συμμετέχουν, μεταφέροντας τη σκυτάλη σε μια διαδρομή 7.200 χιλ., από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φιλοξένησε την COP26 έως το Sharmel-Sheikh στην Αίγυπτο (θα φιλοξενήσει την COP27).

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί, διάρκειας 38 ημερών σε στεριά και θάλασσα, με τη συμμετοχή δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων που θα συνεργασθούν για να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το κλίμα από τους πολίτες προς τους εκπροσώπους λήψης αποφάσεων στην COP27.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας θα επιβαρύνουν κυρίως τους νέους και τις μελλοντικές γενιές. Η συλλογική φωνή τους και οι προτάσεις τους για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον πρέπει να ακουστούν. Ο στόχος είναι να παραδοθεί αυτό το μήνυμα με τρόπο που να το καθιστά αδύνατο να αγνοηθεί.

Το μήνυμα θα σφραγισθεί στην ειδικά σχεδιασμένη σκυτάλη στη Γλασκόβη και από εκεί θα ταξιδέψει μέσω 18 χωρών –Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία, Ουαλία, Αγγλία), Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος– ως το SharmEl-Sheikh για την COP27 που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Ο Danny Bent, Διευθυντής της ROoT, λέει «… Θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να επιτευχθεί αν συνεργασθούμε όλοι μαζί – ένα σύμβολο προς τους σημερινούς ηγέτες που έχουν το χρέος της απόφασης για μια ενιαία λύση».

Ο Ric Casale, συνιδρυτής της CarbonCopy, δηλώνει «… Η σκυταλοδρομία αυτή είναι συμβολική της συνεργασίας και του οράματος που επιθυμούμε να δούμε στην COP27, αλλά και της συμμετοχής που αναπτύσσεται σε τοπικό επίπεδο για να ανταποκριθούμε σε θέματα βιοποικιλότητας και κλιματικών κρίσεων».

Κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές απ’ όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Παγκόσμια Ημέρα των Σχολείων (Global Schools Day). Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό virtual πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τα νέα παιδιά να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από πρακτικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Η Lesley Jones, Πρόεδρος του FEE δηλώνει «… Με οδηγό την εκπαίδευση πρέπει να προσανατολιστούμε σε ουσιαστικές λύσεις.Η σκυταλοδρομία ROoT αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συνεργασία των ανθρώπων στην πορεία της, αλλά κυρίως αποτελεί μία ισχυρή δήλωση «ισχύoς εν τη ενώσει» απέναντι σε ένα πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας. Προσβλέπουμε με ελπίδα και ενθουσιασμό ότι η σκυτάλη αυτή, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και αναζήτησης ουσιαστικής εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο».

Στην Ελλάδα συντονιστής της σκυταλοδρομίας ως εκπρόσωπος του FEE είναι η ΕΕΠΦ. Ο Πρόεδρός της Νίκος Πέτρου αναφέρει «… Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα τολμηρά και δραστικά μέτρα που απαιτούνται. Η σκυταλοδρομία αυτή, η οποία μέσω του δικτύου του FEE θα έχει παγκόσμια συμμετοχή, ελπίζουμε ότι θα μεταφέρει την κραυγή αγωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, μια κραυγή που θα ακουστεί στην COP27 και θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις.»

Στη διοργάνωση αυτή θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι, ακόμη και εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή.  Όλοι είναι προσκεκλημένοι να μεταφέρουν τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global Virtual Relay), η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές ως ένδειξη ενότητας και ουσιαστικής συλλογικότητας απέναντι στο φλέγον θέμα της κλιματικής κρίσης.

Η πλατφόρμα συμμετοχής www.running-out-of-time.com είναι ήδη ανοιχτή για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οι λεπτομέρειες της διαδρομής θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εβίτα Παρσάκη και Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά Τηλ.: 2103255341, Email: info@eepf.gr

The post “Running Out of Time” η Μεγαλύτερη, Παγκόσμια Σκυταλοδρομία για την Κλιματική Αλλαγή first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *