nfi ceb7 cebacebbceb9cebcceb1cf84ceb9cebaceae ceb4ceb9cebaceb1ceb9cebfcf83cf8dcebdceb7 cf89cf82 ceb2ceaccf83ceb7 ceb3ceb9ceb1 cebcceb9

2015 2021

[Φωτογραφία αρχείου από τη διαδήλωση στην Αθήνα το Νοέμβριου του 2015 – COP21]

 

Naturefriends International/NFI –  ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ

Climate justice as the basis for a good life for all people! [LINK]

Η κλιματική δικαιοσύνη* ως βάση για μια καλή ζωή για όλους τους ανθρώπους!

Βιέννη, 3 Νοεμβρίου 2022

Οι βιομηχανικές και οι αναδυόμενες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – αλλά είναι οι άνθρωποι του Παγκόσμιου Νότου, πολλοί από τους οποίους υποφέρουν ήδη από ακραία φτώχεια, που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την πρώτη συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα το 1992 . Χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις για να συμφωνήσουν δράση για τον περιορισμό των αυξήσεων της παγκόσμιας θερμοκρασίας που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή . [2] Η επ

Ως εκ τούτου, o οργανισμός Naturefriends International/NFI** ζητά περισσότερη κλιματική δικαιοσύνη στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, η οποία ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο στο Sharm-El-Sheikh: άμεσα, φιλόδοξα και δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του κλίματος, καθώς και αποτελεσματική στήριξη των χωρών και των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Μια χρονιά κλιματικών καταστροφών βρίσκεται πίσω μας: Η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων αιώνων- μεγάλα τμήματα του Πακιστάν πλημμύρισαν- τυφώνες μαίνονταν στην Κούβα και τις ΗΠΑ. Οι φτωχότεροι υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. “Αυτό κάθε άλλο παρά δίκαιο είναι!” λέει ο Manfred Pils, πρόεδρος των Naturefriends International. “Διότι οι μεγαλύτεροι εκπέμποντες αερίων του θερμοκηπίου είναι οι βιομηχανικές και οι αναδυόμενες χώρες, αλλά το λογαριασμό πληρώνουν κυρίως οι άνθρωποι στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, οι οποίοι ελάχιστα συμβάλλουν οι ίδιοι στην κλιματική αλλαγή”.

Η κλιματική κρίση πλήττει τους φτωχότερους

Οι κάτοικοι της Σενεγάλης, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτής της χώρας της Δυτικής Αφρικής κερδίζει τα προς το ζην από τη γεωργία και την αλιεία. Αλλά ακριβώς αυτοί οι πολύ σημαντικοί οικονομικοί τομείς πλήττονται σκληρά από την κλιματική αλλαγή – από την ξηρασία και τις πλημμύρες που οδηγούν σε κακές σοδειές, από τα μεταβαλλόμενα ωκεάνια ρεύματα που αλλάζουν τις διαδρομές μεγάλων κοπαδιών ψαριών. Επιπλέον, ολόκληρες παράκτιες περιοχές έχουν ήδη βυθιστεί στη θάλασσα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της διάβρωσης των ακτών. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν χρόνο με το χρόνο τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσής τους.

Είναι καιρός για συγκεκριμένη δράση!

Η κλιματική κρίση εξελίσσεται με εκπληκτική ταχύτητα, αλλά τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της διστάζουν να εφαρμόσουν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. “Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, πρέπει επιτέλους να επενδύσουμε τα χρήματά μας εκεί που χρειάζονται και να αποφασίσουμε συγκεκριμένα, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, απαιτεί ο Manfred Pils. “Πάνω απ’ όλα, πρόκειται επίσης για την κλιματική δικαιοσύνη, για το ζήτημα της κατανομής των κινδύνων και των ευκαιριών. Οι βιομηχανικές και οι αναδυόμενες χώρες, ως οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να συμβάλουν ζωτικά στην προστασία του κλίματος! Και πρέπει να το κάνουν τώρα!”

Επιπλέον, πρέπει επίσης να διατεθούν χρήματα για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου που πλήττονται ιδιαίτερα, επιτρέποντας έτσι στον πληθυσμό να ζήσει με αξιοπρέπεια. “Η προστασία του κλίματος και η κλιματική δικαιοσύνη αποτελούν σαφώς τις προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση των 17 παγκόσμιων αναπτυξιακών στόχων με τους οποίους ο ΟΗΕ επιδιώκει να δημιουργήσει τη βάση για μια καλή ζωή για όλους τους ανθρώπους στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030”, λέει ο Manfred Pils.

Το Ταμείο για το Κλίμα των Φίλων της Φύσης ως ενεργός συμβολή στην κλιματική δικαιοσύνη

Ο οργανισμός Naturefriends International έχει δημιουργήσει ένα ταμείο για το κλίμα που προσφέρει τη δυνατότητα προσωπικής συμβολής σε περισσότερη κλιματική δικαιοσύνη. Οι δωρεές εισρέουν κατά 100% σε συγκεκριμένα έργα των Φίλων της Φύσης της Αφρικής, που εργάζονται για τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. “Χάρη στο Ταμείο για το Κλίμα, έξι έργα έχουν υλοποιηθεί σε χώρες της Αφρικής από το 2017, τα οποία ωφελούν τον τοπικό πληθυσμό – π.χ. φυτείες οπωροφόρων δέντρων, εξασφάλιση των όχθων ποταμών ή την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών εγκαταστάσεων μαγειρέματος”, επιβεβαιώνει ο Mamadou Mbodji, πρόεδρος του δικτύου των Αφρικανών Φίλων της Φύσης και αντιπρόεδρος των NFI. www.climatefund.nf-int.org.

*Η κλιματική δικαιοσύνη είναι μια αρχή που αναγνωρίζει σε όλους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών γενεών, το ίδιο δικαίωμα σε ένα ανέπαφο παγκόσμιο κλίμα και επιδιώκει τη δίκαιη χρηματοδότηση των μέτρων που είναι αναγκαία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Για να μην εκτροχιαστεί το παγκόσμιο κλίμα, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο στον κόσμο επιτρέπεται να προκαλεί το πολύ δύο τόνους CO2 ετησίως. Το 2019, οι κατά κεφαλήν εκπομπές CO2 στη Γερμανία που οφείλονται στη χρήση και κατανάλωση ενέργειας ήταν 7,9 τόνοι, σχεδόν διπλάσιες από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εκπομπές CO2 που προκαλούν οι άνθρωποι στον Παγκόσμιο Νότο, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι λιγότερες από έναν τόνο ετησίως. Ταυτόχρονα, οι χώρες του παγκόσμιου Νότου πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

**O οργανισμός NFI είναι η οργάνωση-ομπρέλα του κινήματος Naturefriends, που ενώνει περισσότερα από 350.000 μεμονωμένα μέλη σε όλο τον κόσμο. Ο NFI εργάζεται για την αειφόρο ανάπτυξη εντός και εκτός Ευρώπης και είναι μέλος των Πράσινων 10, μιας ομάδας κορυφαίων περιβαλλοντικών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ. www.nf-int.org.

Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά


COP27 EGYPT

[Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2022 , που συνήθως αναφέρεται ως Διάσκεψη των Μερών της UNFCCC , ή COP27 ,] θα είναι η 27η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή , που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Σαρμ Ελ Σέιχ  της Αιγύπτου. Θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών Sameh Shoukry , με περισσότερους από 90 αρχηγούς κρατών και εκπροσώπους 190 χωρών να αναμένεται να παραστούν.

Η διάσκεψη των ΗΕ  χρηματοδοτείται από την Coca-Cola .  Η χρηματοδότηση της  COP27  από την Coca-COla, που θεωρείται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο, υπονομεύει την αξιοπιστία της διάσκεψης μιας και υπάρχει έντονη κριτική ότι πρόκεται για  “πράσινο ξέπλυμα” (green wahing).] ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σχόλιο αυτό είναι του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.

Το άρθρο NFI: Η κλιματική δικαιοσύνη ως βάση για μια καλή ζωή για όλους τους ανθρώπους! | COP27 6-19 Νοεμβρίου 2022 εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *