naturfriends international ceb7 cf80cf81cebfcf83cf84ceb1cf83ceafceb1 cf84cebfcf85 cebacebbceafcebcceb1cf84cebfcf82 ceb5ceafcebdceb1ceb9 ceb1
nfi logo
[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece είναι τακτικό μέλος του οργανισμού/ ομπρέλας Naturefriends International. Το 2024 οι ΦτΦ προγραμματίζουν εκστρατία αλληλεγγύης προς τους Naturefriends Σενεγάλης]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΝATUREFRIENDS INTERNATIONAL

Climate protection is a human right!
On the occasion of Human Rights Day on 10 December, Naturefriends are calling for climate justice as a necessity for ensuring a decent life for all people.

Η προστασία του κλίματος είναι ανθρώπινο δικαίωμα!
Με αφορμή την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου, οι Naturefriends καλούν για κλιματική δικαιοσύνη ως αναγκαιότητα για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους τους ανθρώπους.

Βιέννη, 7 Δεκεμβρίου 2023

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι σημαντικά μέρη της Γης θα γίνουν ακατοίκητα στο εγγύς μέλλον ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, της ζέστης, της ερημοποίησης ή/και της διάβρωσης των ακτών. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κατανέμονται με τραγικά πολύ διαφορετικούς τρόπους κοινωνικά, χρονικά και περιφερειακά. «Η κλιματική κρίση πλήττει τους φτωχότερους», λέει ο Manfred Pils, Πρόεδρος του Naturefriends International.

Οι κάτοικοι της δυτικοαφρικανικής χώρας της Σενεγάλης, για παράδειγμα, μιας από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κλιματική κρίση: μεγάλο μέρος του πληθυσμού κερδίζει τα προς το ζην από τη γεωργία και την αλιεία. Αλλά είναι ακριβώς αυτοί οι σημαντικοί οικονομικοί τομείς που επηρεάζονται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή – από την ξηρασία και τις πλημμύρες που οδηγούν σε αποτυχίες των καλλιεργειών, από τα μεταβαλλόμενα ωκεάνια ρεύματα που εκτρέπουν τα κοπάδια ψαριών. Επιπλέον, ολόκληρες παράκτιες περιοχές έχουν ήδη βυθιστεί στη θάλασσα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της διάβρωσης των ακτών. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τα σπίτια και τα προς το ζην χρόνο με το χρόνο.

Ο πιο φτωχός πληρώνει τον λογαριασμό

Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου όχι μόνο υποφέρουν από την κλιματική καταστροφή για την οποία δύσκολα ευθύνονται, αλλά δεν είναι επίσης σε θέση να χρηματοδοτήσουν μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών ή την αποκατάσταση των ζημιών. Εξαρτώνται επίσης από τεράστια οικονομική βοήθεια για να μετριαστούν οι απώλειες στη γεωργία και την αλιεία, ώστε ο πληθυσμός να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η κλιματική δικαιοσύνη κατοχυρώνει το ανθρώπινο δικαίωμα για μια καλή ζωή

«Η κλιματική δικαιοσύνη είναι μια αναγκαιότητα για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους τους ανθρώπους!», τονίζει ο Manfred Pils. “Άμεσα φιλόδοξα και δεσμευτικά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και αποτελεσματική υποστήριξη για τις χώρες και τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητα για να μπορέσουν οι μελλοντικές γενιές να έχουν ένα μέλλον που αξίζει να ζήσουν. Η υποστήριξη των χωρών του Παγκόσμιου Νότου στην αντιμετώπιση του «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά τελικά διασφαλίζουν επίσης το μέλλον των ανθρώπων στον Παγκόσμιο Βορρά».

Η προστασία του κλίματος και η κλιματική δικαιοσύνη αποτελούν τις προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή των 17 παγκόσμιων αναπτυξιακών στόχων με τους οποίους ο ΟΗΕ στοχεύει να δημιουργήσει τη βάση για μια καλή ζωή για όλους τους ανθρώπους στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.

Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις του Naturefriends International για περισσότερη κλιματική δικαιοσύνη και τι συμβάλλουν ενεργά οι ίδιοι οι Naturefriends σε αυτό μπορούν να διαβαστούν στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στο XXV Congress of Naturefriends τον Οκτώβριο του 2023:
https://www.nf-int.org/en/themen/climate-justice/aktivitaeten/climate-justice-future

Οι Naturefriends International (NFI) είναι ο οργανισμός-ομπρέλα του κινήματος Naturefriends, που ενώνει περισσότερα από 350.000 μεμονωμένα μέλη σε όλο τον κόσμο. Η NFI εργάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη εντός και εκτός Ευρώπης και είναι μέλος των Green 10, μιας ομάδας κορυφαίων περιβαλλοντικών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ. www.nf-int.org

Η κλιματική δικαιοσύνη είναι μια αρχή που χορηγεί σε κάθε άνθρωπο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος γενιές, το ίδιο δικαίωμα σε ένα ανέπαφο παγκόσμιο κλίμα και ταυτόχρονα αγωνίζεται για ισότητα μέτρα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση λόγω της κλιματικής αλλαγής. www.climatefund.nf-int.org/en

Το άρθρο NATURFRIENDS INTERNATIONAL: Η προστασία του κλίματος είναι ανθρώπινο δικαίωμα! | 10.12.2023 Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *