back to darko cf83cf84cebf cf83ceb9cebdcead cf81ceb9ceb2ceb9ceb5cf81ceb1

Η πρώτη έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1985… παγκοσμίως! Η δεύτερη, παρά την κριτική αποδοχή της, άφησε αδιάφορο το κοινό στην πρώτη κινηματογραφική της διανομή, μα στο πέρασμα του χρόνου απέδειξε πως, απλά, ήταν μπροστά από την εποχή της, για να αποκτήσει σταδιακά τεράστια φήμη ως ένα διαχρονικής σημασίας cult classic.

BACK TO DARKO RIVIERA 2023

Το «Επιστροφή στο Μέλλον» του Ρόμπερτ Ζεμέκις και το «Donnie Darko» του Ρίτσαρντ Κέλι κάνουν ένα ιδανικό «πάντρεμα» για μία και μοναδική προβολή, μαζί, το βράδυ της 26ης Αυγούστου, στο θερινό σινεμά της Αθήνας που τα τελευταία καλοκαίρια πρωτοτυπεί και ξαφνιάζει ευχάριστα με τις κινηματογραφικές εκδηλώσεις και τα αφιερώματα τα οποία φιλοξενεί σε αποκλειστικότητα: στη ΡΙΒΙΕΡΑ.

Κοινός άξονας για τα δύο έργα, η νεανική θεματική τους και το ζήτημα της διάστασης του χρόνου, έως και το «σπάσιμο» των κανόνων του τελευταίου. Περισσότερο ψυχαγωγική και χολιγουντιανή η προσέγγιση στο φιλμ του Ζεμέκις, με «συμπρωταγωνιστή» ένα όχημα που επιτρέπει το ταξίδι στον χρόνο, προκαλώντας επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή του κεντρικού του ήρωα στο μέλλον, περισσότερο εγκεφαλική και σκοτεινή εκείνη του Κέλι, εξετάζει τις δυνατότητες του time travel σαν μία πιο φυσική, σωματική «παραίσθηση». Τα δύο φιλμ δικαίως λατρεύονται από τους φανατικούς του sci-fi και αποτελούν κορυφαία παραδείγματα της επίδρασης του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους στην pop κουλτούρα.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

whoa back to the future B

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ / BACK TO THE FUTURE (1985) 116′
του Ρόμπερτ Ζεμέκις (έναρξη στις 20:40)

Ο Μάρτι ΜακΦλάι έχει έναν καλό φίλο, τον επιστήμονα Δρα Έμετ Μπράουν. Ο δεύτερος έχει σχεδιάσει μια… μηχανή του χρόνου που στέλνει τον Μάρτι τριάντα χρόνια πίσω, στη χρονική περίοδο στην οποία ο πατέρας του γνώρισε τη μητέρα του. Εάν αλλάξει κάτι στο παρελθόν, η ύπαρξή του δεν θα έχει μέλλον!

Το καλοκαίρι του 1985, το αμερικανικό κοινό (και όχι μόνο) υποδέχθηκε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία εκείνης της χρονιάς. Προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ, κατέληξε να θεωρείται ως μια από τις δέκα σημαντικότερες ταινίες φαντασίας στην ιστορία του αμερικανικού σινεμά για το American Film Institute, μετατράπηκε σε κινηματογραφική τριλογία (με δύο sequel, το 1989 και το 1990) και χάρισε στην αιωνιότητα της pop κουλτούρας το περίφημο αυτοκίνητο DeLorean. Παραδόξως, το σενάριο είχε απορριφθεί σαράντα τέσσερις φορές ως μη ικανοποιητικό, ενώ το studio της Universal με πιέσεις από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ πείστηκε ώστε να μην αλλάξει και τον τίτλο!

Donnie Darko 2001

DONNIE DARKO (2001) 113′
του Ρίτσαρντ Κέλι (έναρξη στις 23:00)

Στα 1988, υπνοβατώντας, ο Ντόνι Ντάρκο γλιτώνει από βέβαιο θάνατο, καθώς ένας κινητήρας αεροσκάφους «προσγειώνεται» ανεξήγητα στο δωμάτιό του! Παράλληλα, η επαφή του με μια μυστηριώδη φιγούρα που φορά τη στολή ενός κουνελιού, τον κάνει γνώστη της πληροφορίας της έλευσης του τέλους του κόσμου σε είκοσι οκτώ ημέρες.

Η αρχική προβολή της ταινίας (σε περιορισμένο δίκτυο διανομής) ήταν ένα φιάσκο, όμως, την επόμενη χρονιά η κυκλοφορία της σε DVD και VHS στις ΗΠΑ μονάχα απέφερε περισσότερα κι από το κόστος παραγωγής της! Το cult following ήταν τεράστιο (και) στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να προτείνουν τη δημιουργία ενός «director’s cut» (χαρακτηρισμός που δεν έβρισκε ποτέ σύμφωνο τον Κέλι, καθώς το αρχικό μοντάζ της ταινίας παρουσίαζε ακριβώς αυτό που είχε οραματιστεί), το οποίο προβλήθηκε στα σινεμά το 2004. Βασικές του διαφορές, η μεγαλύτερη (κατά είκοσι λεπτά) διάρκεια και η διαφορετική χρήση κάποιων τραγουδιών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» (20:40) & «DONNIE DARKO» (23:00)
ΣΕ SPECIAL DOUBLE FEATURE, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ
ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕ ΡΙΒΙΕΡΑ (ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ 46, ΕΞΑΡΧΕΙΑ)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για μία ταινία: 6 ευρώ
Και για τις δύο ταινίες: 10 ευρώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *