cebcceb5cf83cebfcf87ceb5ceb9cebccf89cebdceb9ceaccf84ceb9cebaceb5cf82 cebaceb1cf84ceb1cebcceb5cf84cf81ceaecf83ceb5ceb9cf82 cf80cebfcf85

ΜΕΚΥΠ 2023 - Δέλτα Έβρου


Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στο Δέλτα Έβρου, από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, στις 19 Ιανουαρίου.

Οι Μετρήσεις γίνονται κάθε χρόνο σε πάνω από εκατό χώρες, στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών της οργάνωσης Wetlands International εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Όπως αναλυτικά αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς:

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη μέτρηση και στο Τουρκικό Τμήμα του Δέλτα Έβρου από Τούρκους ορνιθολόγους. Με αυτό τον τρόπο αποτιμάται η συνολική αξία του Δέλτα Έβρου για την ορνιθοπανίδα και στα δύο τμήματα. Αυτή η συνεργασία μάς δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του συνολικού συστήματος του Δέλτα Έβρου, καθώς και πληροφορίες για τις μετακινήσεις των πουλιών και τη χρήση των βιοτόπων.

Οι πιο πολυπληθής ομάδα όπως πάντα ήταν οι πάπιες με κυριότερα είδη τα Κιρκίρια, τις Πρασινοκέφαλες, τα Σφυριχτάρια, τις Χουλιαρόπαπιες, τις Ψαλίδες και τους Καπακλήδες.

Παρόντα και τα τρία είδη των Κύκνων που ξεχειμωνιάζουν κάθε χρόνο στην περιοχή, οι Βουβόκυκνοι, οι Αγριόκυκνοι και οι Νανόκυκνοι, με τους τελευταίους να αριθμούν αρκετές χιλιάδες και να μετατρέπουν το Δέλτα σε ένα διεθνές Hot spot για το είδος.

Μαζί και οι χήνες τόσο οι Ασπρομέτωπες όσο και οι Σταχτόχηνες αλλά και τα αρπακτικά. Μεταξύ άλλων Στικταετοί, Θαλασσαετοί, Γερακίνες, Καλαμόκιρκοι, Χειμωνόκιρκοι, κα.

Αρκετά και τα παρυδάτια με πολυπληθέστερες τις Λασποσκαλίδρες, αλλά και σημαντικούς αριθμούς από Αβοκέτες, Αργυροπούλια, Καλημάνες, Τουρλίδες, Στρειδοφάγους, κα.

The post Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πουλιών στο Δέλτα Έβρου 2023 first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *