Ανακοίνωση του Δικτύου Φορέων Πολιτών ΠελοπόνηΣΟΣ σχετικά με το σχεδιασμό 11 υδροηλεκτρικών στον ποταμό Σελινούντα και κάλεσμα για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση:
Τι μπορεί να συμβεί σε μια περιοχή σαν τον Σελινούντα, η οποία λόγω της σπουδαιότητάς της για την άγρια χλωρίδα και πανίδα μαζί με τα όρη Μπαρμπάς και Κλωκός (που απειλούνται από εγκατάσταση ανεμογεννητριών) εντάχθηκε στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura με κωδικό SCI GR2320005, με εύφορα παρόχθια εδάφη όπου ακμάζει πλήθος καλλιεργειών σταφιδάμπελων και συμπεριλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Οδηγό κορυφαίων ποταμών της Πελοποννήσου για καγιάκ;
Να τσιμεντωθεί η κοίτη του ποταμού, να επηρεαστεί η ροή του και να υποβαθμιστεί το οικοσύστημά του και κατά συνέπεια η ζωή μας από 11 μικρά υδροηλεκτρικά.
Δείτε τα υδροηλεκτρικά στον Χάρτη.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι αιτήσεις και των 11 μικρών υδροηλεκτρικών (όλα με μέγιστη ισχύ κάτω των 10 MW) θα πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους, καθώς:
στην πρόσφατη έκθεσή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση (σελ. 226, 465)συστήνει να αποφεύγεται εντελώς η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών. Επιπλέον, η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 προβλέπει την άρση εμποδίων και φραγμάτων σε ποτάμια, ώστε να αποκατασταθεί η ελεύθερη ροή τους σε μήκος τουλάχιστον 25 χιλιάδων χιλιομέτρων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθοδηγεί τα κράτη – μέλη για την απελευθέρωση της ροής των ποταμών
Ο Σελινούντας στην πολυδαίδαλη διαδρομή των περίπου 48 χλμ. περνά από τον αρχαιολογικό χώρο της βυθισμένης Ελίκης – την οποία αναφέρει και ο Παυσανίας – και από τέσσερα ιστορικά μοναστηριακά συμπλέγματα, διαμορφώνοντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς, υπέροχους καταρράκτες και μικρές λίμνες πλούσιες σε ψάρια.
Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υγροτοπικές περιοχές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προτείνει την προστασία του τοπίου και των πηγών των ποταμών Σελινούντα, Πηνειού, Ερυμάνθου, Πείρου και Παραπείρου στο Όρος Ερύμανθος, καθώς είναι άρρηκτα δεμένες με ολόκληρο υγροτοπικό οικοσύστημα. Παράλληλα προτείνεται τοπιακή μελέτη των ποταμών Σελινούντα, Βουραϊκού, Κράθη και Αροάνιου για τον ακριβή εντοπισμό των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων τους στο πλαίσιο της οικολογίας του τοπίου και ο προσδιορισµός των δραστηριοτήτων αναψυχής που µπορούν να αναπτυχτούν αρμονικά σε αυτούς. Αυτά μόνο στα χαρτιά.
Στην πράξη, οι πολιτικοί φορείς της χώρας (Δήμοι, Περιφέρεια, Υπουργεία) συνεχώς εντείνουν τις σοβαρές πιέσεις που διαταράσσουν το οικοσύστημα του Σελινούντα και επιφέρουν διάβρωση, απώλεια υδροφόρου, πλημμύρες κ.ο.κ. από εντατικές ανθρώπινες παρεμβάσεις-δραστηριότητες, εγκρίνοντας, μεταξύ άλλων, εγκιβωτισμούς,αμμοληψίες (ΑΔΑ: ΒΕΖΖ7Λ6-ΝΟΦ) και υδροηλεκτρικά (ΑΔΑ: ΩΑ8Τ7Λ6-308 – Επ.ΠΦΠ ΠΔΕ), παρά τις αντιδράσεις των πολιτών ήδη από το 2007.
Εντύπωση δε προκαλούν οι θετικές γνωμοδοτήσεις για το υδροηλεκτρικό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η οποία αναφέρει ότι σε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή στα νότια του έργου και κοντά στις όχθες του ποταμού Σελινούντα έχουν εντοπίσει αρχαιότητες και από Υπηρεσίες με αντικείμενο το περιβάλλον (Δ/νση Δασών Αχαΐας, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας) καθώς αδιαφορούν για τους εκτεταμένους εκβραχισμούς που θα καταστρέψουν ριζικά το τοπίο και για τα απειλούμενα είδη που ζουν στον Σελινούντα,όπως:
– η βίδρα (Lutralutra) η οποία προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία,
–25 από τα 141 είδη πτηνών στην περιοχή ανήκουν στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409. Αυτή προβλέπει μέτρα ειδικής διατήρησης του οικοτόπου τους ώστε να εξασφαλισθεί η επιβίωσή τους. Επίσης 55 ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες διατήρησης (SPEC) ως απειλούμενα. Ενδεικτικά, εκεί υπάρχουν τα παγκοσμίως απειλούμενα με εξαφάνιση Κιρκινέζι και Χρυσαετός και η τελευταία ίσως, αποικία του Γύπα του Μοριά. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη προστασία της βιοποικιλότητας στις 17.12.2020, απόφαση που έχει επισύρει οικονομικές κυρώσεις οι οποίες επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες.
Συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση ως τις 9/11/22 για το υδροηλεκτρικό στη θέση Ποντιάς μέγιστης ισχύος 1,3 MW με κωδικό ΠΕΤ 2110649528.
Οδηγίες εγγραφής στη σχετική πλατφόρμα εδώ.
Αφότου εγγραφούμε, ενδέχεται να χρειαστεί να πληκτρολογήσουμε πολλές φορές τον κωδικό ασφαλείας που θα μας βγάλει το σύστημα καθώς δεν είναι ευανάγνωστος – ένα ακόμα εμπόδιο για να μας αποτρέψει.
Κατεβάζουμε το Δ11 αντιρρήσεων από εδώ και το υποβάλλουμε εδώ.
Αν όταν μπούμε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς μας, ξανακλικάρουμε τον παραπάτω σύνδεσμο της διαβούλευσης, θα οδηγηθούμε απευθείας στο συγκεκριμένο έργο.
The post 11 υδροηλεκτρικά στον Σελινούντα – Το ένα από αυτά σε δημόσια διαβούλευση ως τις 9 Νοεμβρίου first appeared on tetartopress.