Το βιβλίο Η σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα εξετάζει συστηματικά τα κεντρικά ζητήματα γύρω από τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο δημόσιοι λόγοι, κοινωνικά κινήματα και κρατικές πολιτικές: οι ανασημασιοδοτήσεις της πορνείας, της ομοφυλοφιλίας, της αντισύλληψης και οι ευγονικές παρακαταθήκες πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο· η αυξανόμενη κρατική παρέμβαση στον ιδιωτικό χώρο σε δημοκρατικά και αυταρχικά καθεστώτα τη μακρά περίοδο μέχρι το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου· ο νεοσυντηρητισμός της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου μετά τη μαζική βία των παγκόσμιων συρράξεων· οι αμφίσημες φιλελευθεροποιήσεις των χρόνων 1960-1980· και το σεξ μετά το AIDS στη νέα Ευρώπη στο γύρισμα από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Με έμφαση αναδεικνύονται οι δημόσιες διαστάσεις του σεξ. Βασική θέση του βιβλίου είναι ότι η ιστορία της σεξουαλικότητας στον ευρωπαϊκό 20ό αιώνα καθόλου δεν είναι μια ιστορία σταδιακής φιλελευθεροποίησης του σεξ, όπως συχνά υποστηρίζεται. Αντίθετα, είναι μια σύνθετη διαδρομή με πολλά πισωγυρίσματα και επισφαλείς κατακτήσεις, πολύ διαφορετική κατά χώρα, τάξη και φύλο, που προσδιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. –
Κ. Δαρδανός
Η Dagmar Herzog διδάσκει Ιστορία στο City University της Νέας Υόρκης. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν τη θρησκεία, την ηθική, την πολιτική, την οικονομία, το δίκαιο και την ψυχιατρική. Ωστόσο, συνδέονται με το ενδιαφέρον της για την ιστορία του φύλου και της σεξουαλικότητας στην οποία έχει αφιερώσει πολλά βιβλία, ενώ έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Η Έφη Αβδελά είναι ομότιμη καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι έρευνές της αφορούν την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία του φύλου, του εγκλήματος και της ποινικής δικαιοσύνης, της νεότητας και των εθελοντικών συσσωματώσεων.
Ένα απόσπασμα και δύο εικόνες από το βιβλίο
Φαίνεται ότι η ανδρική αμφιθυμία απέναντι στη σεξουαλική χειραφέτηση των γυναικών υπήρξε απρόσμενα σημαντικός παράγοντας για την ανάδυση των ευρωπαϊκών φασιστικών κινημάτων. Στην Ιταλία, όπου γεννήθηκε ο φασισμός το 1919 και όπου για πρώτη φορά ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης το φασιστικό κίνημα με την ηγεσία του Μπενίτο Μουσολίνι το 1922, είναι ξεκάθαρη η σύνδεση ανάμεσα στην άνοδο της πολιτικής δεξιάς και στις προσπάθειες να παλινορθωθεί η ανδρική σεξουαλική κυριαρχία. Κεντρικό ρόλο έπαιξαν οι προσπάθειες να αποκατασταθεί ένας ανδρισμός υπονομευμένος, όπως πίστευαν, από τρία τραύματα: την τεράστια αιματοχυσία του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τους τριγμούς και τις αδικίες των καπιταλιστικών οικονομιών (μια ανησυχία που θα γινόταν πιο επιτακτική μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929) και τον μετασχηματισμό των έμφυλων ρόλων σε συνδυασμό με την αυξανόμενη σεξουαλική, συναισθηματική και οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών.
«Η Σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ό Αιώνα» (Sexuality in Europe) | Συγγραφέας: Dagmar Herzog
| Επιστημονική Επιμέλεια: Έφη Αβδελά | Μετάφραση: Πελαγία Μαρκέτου | Διαστάσεις: 17x 24 | Σελίδες: 350 | Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2021 | Εκδόσεις Gutenberg | Διαβάστε ένα απόσπασμα
The post Dagmar Herzog «Η Σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα» first appeared on Τέταρτο.