Κάθε χρόνο από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου σε ορισμένες παραλίες της Ελλάδας παρατηρούνται θαλάσσιες χελώνες να βγαίνουν από τη θάλασσα τη νύχτα για να ωοτοκήσουν. Οι φωλιές γίνονται με προσοχή μέσα στη ζεστή άμμο και εκεί οι χελώνες κρύβουν τα αυγά τους. Ξαναμπαίνουν στο νερό και πίσω τους στην παραλία έχουν αφήσει χαρακτηριστικά ίχνη, από τα οποία καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει στην τοποθεσία αυτή «δραστηριότητα» ωοτοκίας.
Οι εθελοντές του Αρχέλων και άλλες συνεργαζόμενες ομάδες βρίσκονται στις σημαντικότερες παραλίας ωοτοκίας της χώρας καλύπτοντας περισσότερα από 100 χλμ. ακτογραμμής κάθε μέρα, καταγράφοντας και προστατεύοντας περίπου 5000 φωλιές κάθε καλοκαίρι. Δες τις περιοχές αυτές στο χάρτη. Οι χελωνάδες όμως δεν μπορούν να είναι παντού.
«Το φαινόμενο της “σποραδικής ωοτοκίας” οδηγεί στο να εντοπίζονται κάποιες φωλιές θαλασσίων χελωνών σε παραλίες που δεν παρατηρείται κάθε χρόνο σημαντική ωοτοκία», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Nομικών και Θεσμικών θεμάτων του Αρχέλων, που συντονίζει τις καταγραφές αυτές μαζί με την Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων. Η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας.
Γιατί υπάρχουν μεμονωμένες σποραδικές φωλιές; Είναι γνωστό ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά ζώα, τα οποία διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή τους έχουν παρατηρηθεί δύο ειδών συμπεριφορές. Η μία, η πιο συνηθισμένη, χαρακτηρίζεται από «φιλοπατρία», δηλαδή οι θηλυκές χελώνες επιστρέφουν με την ενηλικίωσή τους στον βιότοπο που έχουν γεννηθεί οι ίδιες, για να κάνουν τις φωλιές τους. Η δεύτερη είναι λιγότερο συχνή και παρατηρείται όταν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, βρεθούν στην ανάγκη να αφήσουν τα αυγά τους σε κάποια άλλη παραλία που βρίσκεται πιο κοντά.
«Ζητάμε τη βοήθεια του κοινού. Οι πληροφορίες που οι πολίτες μας στέλνουν για φωλιές σε άλλες παραλίες είναι σημαντικές. Για να μας δώσεις την πληροφορία σποραδικής ωοτοκίας πρέπει να κατεβάσεις, να συμπληρώσεις και να στείλεις το έντυπο καταγραφής στο rescue.archelon@gmail.com», εξηγεί ο Νίκος Μανίας, εθελοντής του Αρχέλωνκαι υπεύθυνος καταγραφής της σποραδικής ωοτοκίας. «Ο καθένας μπορεί να γίνει μέρος της προσπάθειας» συμπληρώνει.
Αν στην παραλία που μένεις, ή παραθερίζεις φέτος το καλοκαίρι συναντήσεις ίχνη ενήλικης θαλάσσιας χελώνας, φωλιά ή χελωνάκια επικοινώνησε με τον Αρχέλωνστο τηλέφωνο 6941511511 ή στο rescue.archelon@gmail.com ώστε να λάβεις τις κατάλληλες οδηγίες για το πως μπορείς να βοηθήσεις.
The post Μάθε τι μπορείς να κάνεις αν βρεις ίχνη ή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία first appeared on tetartopress.