ceb1ceb3cf8ccf81ceb9ceb1 cf83cf84cebf cebdcf84cebfcf85cf82 ceb7 ceb1cebbceaeceb8ceb5ceb9ceb1 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd cf84ceb1

Ως είθισται, εντός ολίγων ωρών η είδηση έπαιζε παντού, από το CNN Greece μέχρι το NeaTaksiPragmaton.blogspot.com, διανθισμένη με επιπλέον σχόλια που κυμαίνονταν από «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» μέχρι «αχ, μακάρι να είχαμε τέτοιες καθηγήτριες!» (στα αθλητικής θεματαλογίας sites).

Εκ πρώτης όψεως, η είδηση προκαλεί θυμηδία. Δεν είμαστε δα και Φλόριντα (στην οποία, μάλιστα, μία Διευθύντρια σχολείου έχασε τη δουλειά της προσφάτως, λόγω του «πορνογραφικού» αγάλματος του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου που έδειξε στους μαθητές της!). Προφανώς, ως δημοσιογράφοι οφείλουμε να ερευνήσουμε μία είδηση, ανεξάρτητα από το «shock factor» στο οποίο στηρίζεται. Όπερ και εγένετο! Αφού εντοπίσαμε την (εννέα λεπτών διάρκειας) ταινία του Σουηδού Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ «Shower Boys» στο Vimeo (όπου ο καθένας μπορούσε να την αναζητήσει, με πολύ απλό τρόπο), μπορούμε να δηλώσουμε περήφανα πως… επιζήσαμε! Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, μία τίμια περιγραφή του ολιγόλεπτου φιλμ με τις «ερωτικές, ομοφυλοφιλικές σκηνές» οι οποίες έκαναν το παιδί της μητέρας που κατήγγειλε τη δασκάλα να… «κάνει εμετούς και να μοιάζει χαμένο στον εαυτό του».

Shower Boys POSTER

Η βραβευμένη σε δεκάδες φεστιβαλικές διοργανώσεις (και δη παιδικές!) ανά τον κόσμο ταινία «Αγόρια στο Ντους» έχει ως αποκλειστικό γνώμονα και προβληματική τις προσδοκίες για τοξική αρρενωπότητα, ακόμη και από 12χρονα παιδιά, όπως οι πρωταγωνιστές της. Όταν ο προπονητής ποδοσφαίρου τους κάνει την ερώτηση «Είστε άνδρες ή είστε ποντίκια;», οι δύο φίλοι – κεντρικοί ήρωες προσπαθούν απεγνωσμένα ν’ ανακαλύψουν τι ακριβώς σημαίνει το να είσαι «άνδρας», και αυτό προφανώς ενέχει και το στοιχείο της περιέργειας. Αυτό ακριβώς κυριαρχεί και στην επίμαχη (τρόπος του λέγειν) σκηνή, όπου τα δύο παιδιά βρίσκονται σε sauna και ακουμπούν τα χείλη τους για… ένα δευτερόλεπτο, στιγμή δοσμένη με ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη παιδικότητα. Κοινώς, αν βρίσκεις σκάνδαλο στη σκηνή αυτή, μάλλον εσύ έχεις το πρόβλημα και καλύτερα να το κοιτάξεις.

Εμείς, ως FREE CINEMA, επικοινωνήσαμε με τον σκηνοθέτη της ταινίας μικρού μήκους, κ. Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, ο οποίος μας ευχαρίστησε για την ενημέρωση και μας κοινοποίησε τη δήλωση του σχετικά με το θέμα που ξέσπασε στην Ελλάδα. Την παραθέτουμε αυτούσια:

Shower Boys Directors Statement FREE CINEMA

«Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.

Τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία.»

Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης
25/05/2023

Τώρα, τι να πούμε κι εμείς από την πλευρά μας; Τίποτα περισσότερο από το πόσο εύκολο είναι να επιδοθούμε σ’ ένα «κυνήγι μαγισσών» με βαρύγδουπους τίτλους, όταν δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να εξετάζουμε τα γεγονότα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *