50 ceadcf84ceb7 ceb1cf80cf8c cf84ceb7 cf83cf8dcebcceb2ceb1cf83ceb7 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd cf80cf81cebfcf83cf84ceb1cf83ceafceb1 cf84

50

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ ως περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό σωματείο καλωσορίζει και χαιρετίζει το συνέδριο  στους Δελφούς με θέμα «Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times. Enhancing Resilience and Sustainability». Το συνέδριο διοργάνωσε, στους Δελφούς, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με αφορμή τον εορτασμό των 50 ετών από τη Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (Παρίσι, 1972).

Η χώρα μας κύρωσε τη σύμβαση εννέα χρόνια αργότερα με το N.1126 (Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 32 / 10.02.1981) “Περί κυρώσεως της εις Παρισίους την 23ην Νοεμβρίου 1972 υπογραφείσης Διεθνούς Συμβάσεως δια την Προστασία της Παγκοσμίου Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς” (άρ.2 και 3 Ορισμοί). Με το ίδιο ΦΕΚ και με το Ν.1127 η χώρα κύρωσε την “Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασίαν της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς”.

Ο Ν. 1126 επικυρώνει και προσδίδει ισχύ νόμου στη Διεθνή Σύμβαση για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς που υπογράφηκε στο Παρίσι το 1972. Σκοπός του είναι η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη προστασία και συντήρηση και η πλέον δραστήρια αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το Νόμο αυτό, ορίζονται οι έννοιες της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς καθώς και οι υποχρεώσεις των Κρατών Μελών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ιδρύεται, επίσης, Διακυβερνητική Επιτροπή, αλλά και Ταμείο για την προστασία της Παγκοσμίου Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και τίθενται οι όροι και οι τρόποι της Διεθνούς Συνδρομής. Τέλος, προβλέπεται η καθιέρωση Μορφωτικών Προγραμμάτων με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού και την ενίσχυση του σεβασμού του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι ΦτΦ στο καταστατικό τους αναφέρουν την αξία, την προστασία και την ανάδειξη της Πολιτιστικής και  της Φυσικής κληρονομιάς. Το σωματείο είναι καταγεγραμμένο στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)  [έχει πραγματοποιήσει 185 δράσεις] και στην Περιφέρεια Αττικής – τμήμα Πολιτιστικών Σωματείων (Αριθμός Φακέλου: 20014).

Οι ΦτΦ θεωρούν το επετειακό συνέδριο στους Δελφούς τως μέγα γεγονός για τη χώρα μας, ωστόσο θεωρούμε ότι δεν προβλήθηκε και δεν αξιοποιήθηκε με παράλληλες εκδηλώσεις, πριν και μετά τη διεξαγωγή του, έτσι ώστε να συμβάλλει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο των Δελφών και που συμπεριλαμβάνονται στα συμπεράσματα, όπως “η Οικοδόμηση κλιματικής ανθεκτικότητας για την πολιτιστική κληρονομιά”, “ο Αειφόρος τουρισμός για τα επόμενα 50 χρόνια” και οι κίνδυνοι από τον υπερτουρισμό, οι ψηφιακές τεχνολογίας κλπ. θα πρέπει να προβληθούν για να ενημερωθούν και να καταρτιστούν οι πολίτες. Η προστασία της Πολιτιστικής και της Φυσικής Κληρονομιάς δεν είναι μόνο θέμα των ειδικών αλλά αποτελεί υποχρέωση ολόκληρης της κοινωνίας και ιδιαιτερα των εμπλεκομένων φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο «Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times. Enhancing Resilience and Sustainability»:

  • Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ “Δελφοί: Tα επόμενα 50 χρόνια για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιά” [ΕΔΩ]
  • The NEXT 50 conference on the occasion of the 50th anniversary of the UNESCO Convention 17-11-2022 – από το 35 λεπτό και μετά [ΕΔΩ]
  • 50th anniversary celebration of the 1972 UNESCO World Heritage Convention, Delphi (Greece): The Next 50 – The future of World Heritage in challenging times enhancing resilience and sustainability [ΕΔΩ].
  • 50th anniversary of the World Heritage Convention (16 November 2022): World Heritage as a source of resilience, humanity and innovation [ΕΔΩ]
  • N.1126 (Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 32 / 10.02.1981) “Περί κυρώσεως της εις Παρισίους την 23ην Νοεμβρίου 1972 υπογραφείσης Διεθνούς Συμβάσεως δια την Προστασία της Παγκοσμίου Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς” (άρ.2 και 3 Ορισμοί). [ΕΔΩ ΕΔΩ]

Το άρθρο 50 έτη από τη Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (Παρίσι, 1972) στους Δελφούς (17 – 18 Νοεμβρίου 2022) εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *