27 09 2023 cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9ceb1 ceb7cebcceadcf81ceb1 cf84cebfcf85cf81ceb9cf83cebccebfcf8d cebf cf84cebfcebccead
FFFFFFFFFFFFFFFFFFF

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ έχει προσυπογράψει τη Δήλωση του Βερολίνου για το “Μετασχηματισμό του Τουρισμού ransforming Tourism Initiative – TTI) 2017 [ΕΔΩ], και συμμετέχει ενεργά για την προβολή, ΤΗ διεκδίκηση και ΤΗΝ αξιολόγηση των 17ΣΒΑ. Πρόσφατα παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της Συνοδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη | Παγκόσμια Έκθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Πολιτική Διακήρυξη [ΕΔΩ] και σήμερα παρουσιάζουμε την ειδικότερη αξιολόγηση των ΣΒΑ που έχουν σχέση με το Βιώσιμο Τουρισμό της Πρωτοβουλίας για το Μετασχηματισμό του Τουρισμού (Transforming Tourism Initiative – TTI).]


Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρώθηκαν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) ήταν πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Όχι επειδή υπήρχε κάτι να γιορτάσουμε στα μισά του δρόμου της “Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη” – αλλά μάλλον επειδή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε ένα επείγον σχέδιο διάσωσης για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Οκτώ χρόνια μετά την υιοθέτησή τους, οι ΣΒΑ έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο και μάλιστα έχουν υποχωρήσει σε ορισμένους τομείς, όπως η μείωση της φτώχειας και της πείνας, καθώς και η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό; Ο τουρισμός συνδέεται στενά με άλλους τομείς όπως οι μεταφορές, η γαστρονομία και ο πολιτισμός. Ως εκ τούτου, ο τουρισμός προσφέρει επίσης ευκαιρίες, διότι μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για διαδικασίες βιώσιμου μετασχηματισμού. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι αρνητικές τάσεις στον τουρισμό που φαινόταν να αναστέλλονται προσωρινά από την πανδημία επανέρχονται με την παλιά τους επιτακτικότητα. Αυτό είναι εμφανές σε ζητήματα όπως η εξωτερική ανάθεση εργασίας, ο υπερτουρισμός ή η συνεχής υψηλή εξάρτηση του τουρισμού από τα αεροπορικά ταξίδια. Αυτές οι τάσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με στοχευμένο τρόπο, διότι ένα πράγμα είναι βέβαιο: αν και ο τουρισμός αναφέρεται ρητά μόνο στους ΣΒΑ 8, 12 και 14, ο βιώσιμος μετασχηματισμός του τουρισμού είναι απαραίτητος για την επίτευξη όλων των ΣΒΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωτοβουλία για τον Μετασχηματισμό του Τουρισμού (Transforming Tourism Initiative – TTI) συγκέντρωσε δέκα άρθρα από ακτιβιστές, εκπροσώπους ΜΚΟ και ακαδημαϊκούς. Τα αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν στην απογοητευτική εικόνα της ευρύτερης ενδιάμεσης αξιολόγησης των ΣΒΑ και πάνε να δείξουν ότι ο τομέας του τουρισμού είναι εξίσου “εκτός τροχιάς” όσον αφορά την επίτευξη προόδου προς τους ΣΒΑ. Ταυτόχρονα, οι συνεισφορές δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δρόμοι προς την πρόοδο. Είναι ακόμη δυνατόν να μετασχηματιστεί ο τουρισμός και, με τον τρόπο αυτό, να συμβάλει στον ευρύτερο στόχο της επίτευξης των ΣΒΑ. Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023 (27 Σεπτεμβρίου), αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στον κλάδο, στους φορείς χάραξης δημόσιας πολιτικής και στους ταξιδιώτες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.

Φ

Τα άρθρα ΕΔΩ.

Το άρθρο 27.09.2023: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – | Ο τομέας του τουρισμού “εκτός τροχιάς” όσον αφορά την επίτευξη προόδου προς τους ΣΒΑ εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *