20 cebdcebfceb5cebcceb2cf81ceafcebfcf85 cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9ceb1 ceb7cebcceadcf81ceb1 cebccebdceaecebcceb7cf82 ceb8cf85cebc

BANNER300X150 page 0001

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στηριίζει όλα τα χρόνια την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων]

Eκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη προγραμματίζει o Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα την ερχόμενη Κυριακή, παγκόσμια ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων.

Στην πρωτεύουσα η εκδήλωση θα γίνει (11:30) στο «Στρογγυλό Σχολείο» του Αγίου Δημητρίου (Παπάγου & Καλλιθέας) για να «τιμήσουμε την Μνήμη αυτών που χάθηκαν, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς που ζουν βαριά λαβωμένοι, να συζητήσουμε πως μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί απέναντι στη πολιτική που γεννά και υπερασπίζεται την παραβατικότητα στο οδικό δίκτυο και τους δολοφόνους της ασφάλτου».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την εφηβική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αγίου Δημητρίου και θα κλείσει με με μουσική από τους Νίκο Γιούσεφ και Τηλέμαχου Μούσα. Θα συμμετέχουν οι

  • Η Μαρία Ανδρούτσου,  Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του ελληνικού δικτύου πόλεων και περιφερειών για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET GR – CY
  • Η Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής, εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  για τη στρατηγική της ΕΕ στην οδική ασφάλεια 2021-2030-6ης Οκτωβρίου 2021

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα, ο Πανελλαδικός σύλλογος σημειώνει επίσης τα εξής:

Κυριακή 20 Νοεμβρίου

Στον Κόσμο:

Ένας νεκρός στην άσφαλτο κάθε 24 δευτερόλεπτα.

150 νεκροί κάθε μία ώρα.

1.350.000 άνθρωποι νεκροί και πολλαπλάσιοι ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις

Πάνω από το 50% των θυμάτων είναι ευάλωτοι χρήστες: πεζοί, ποδηλάτες, δικυκλιστές

Το 93% των θυμάτων είναι πολίτες χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Κάθε δεκαετία ένα σχέδιο που αποτυχαίνει να περιορίσει τις συγκρούσεις και τους τραυματισμούς

Στη χώρα μας:

Το 2021 (608 νεκροί) στην 22η χειρότερη θέση σε αριθμό θυμάτων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ

Επί δεκαετίας στις πρώτες θέσεις σε αριθμό νεκρών και αναπήρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πιθανότητα θανάτου στο οδικό δίκτυο: τετραπλάσια από ότι στη Νορβηγία, τριπλάσια από τη Μάλτα και την Σουηδία, υπερδιπλάσια από την Ελβετία, τη Δανία και το Ην. Βασίλειο.

Η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.

Όραμα Μηδέν:

Οι πόλεις είναι για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα. Οι δρόμοι είναι για επικοινωνία και όχι πεδίο ανταγωνισμού και εκτόνωσης. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους. Καμιά ανθρώπινη απώλεια -θάνατος ή αναπηρία δεν μπορεί να προβάλλεται ως αποδεκτή, σαν αναπόφευκτο τίμημα της «ανάπτυξης».

Δικαιοσύνη:

Φέτος Παγκόσμια σαν κεντρικό θέμα της Ημέρας Μνήμης έχει τεθεί το θέμα της Δικαιοσύνης.

Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της δικαστικής αντιμετώπισης των τροχαίων εγκλημάτων και των δικαιωμάτων των θυμάτων, η κατάσταση  που υπάρχει στη χώρα μας στο δικαστικό επίπεδο ουσιαστικά νομιμοποιεί το φόνο στην άσφαλτο. Και όχι μόνο. Αποτελεί μια βασανιστική και προσβλητική διαδικασία για τα θύματα και τις οικογένειες τους.

Έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με όλες τις πτυχές της υπόθεσης Δικαιοσύνη μετά το τροχαίο. Τόσο με προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων όσο και με καταγγελίες συγκεκριμένων περιστατικών.

Ακόμα μια φορά λέμε ξανά:  ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

D


Σχετικά με την Ημέρα Μνήμης

Η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε έτους μετά από απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων (WDR). Φέτος είναι η Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Είναι μια πολύ σημαντική παγκόσμια εκδήλωση Μνήμης για τα πολλά εκατομμύρια που έχουν σκοτωθεί και έχουν τραυματιστεί σοβαρά στους δρόμους του κόσμου και αναγνώρισης του πόνου όλων των πληγέντων θυμάτων, οικογενειών και κοινοτήτων. Εκατομμύρια προστίθενται κάθε χρόνο σε αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν: ένα πραγματικά τεράστιος συσσωρευμένος φόρος.

Η Παγκόσμια Ημέρα που είναι κάθε χρόνο η Τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη έχει πια μακρά ιστορία:

  • Από το 1995, οργανώσεις θυμάτων τροχαίων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) ξεκίνησαν εκδηλώσεις αυτήν την Ημέρα – αρχικά ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης, αλλά σύντομα ως Παγκόσμια όταν άρχισαν να συμμετέχουν οργανώσεις θυμάτων από την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία.
  • 10 χρόνια αργότερα – στις 26 Οκτωβρίου 2005 – η Παγκόσμια Ημέρα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «η κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων και τις οικογένειές τους».
  • Από τον Αύγουστο του 2021 προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτονομία της και μια πολύ ευρύτερη εμβέλεια μέσω συστηματικής προβολής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και βοήθειας και συμβουλών στους διοργανωτές, η Παγκόσμια Ημέρα καταχωρήθηκε σαν Ίδρυμα.
  • Τώρα η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης τιμάται σε όλες τις ηπείρους – όχι μόνο από οργανώσεις θυμάτων και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν την οδική ασφάλεια και τα θύματα των τροχαίων, αλλά και από κυβερνήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
  • Στην χώρα μας μετά από προσπάθεια του SOS Τροχαία Εγκλήματα η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης αναγνωρίστηκε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση το 2011.

Κάθε χρόνο πάνω από 1.350.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους του κόσμου και πολύ περισσότεροι μένουν ανάπηροι λόγω σοβαρών τραυματισμών και παρά τίς επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες μέτρων καμία πτωτική τάση δεν υπάρχει. Εκατομμύρια νέα θύματα τροχαίων προστίθενται στον υπάρχοντα απολογισμό των 50 εκατομμυρίων νεκρών και εκατοντάδων εκατομμυρίων τραυματιών από τον πρώτο θάνατο από τροχαία σύγκρουση πριν από 125 χρόνια. Είναι μια πραγματική πανδημία, που επηρεάζει κυρίως τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα τους νέους, πρωταρχικά στις πιο φτωχές χώρες, η οποία εκτός από το τραύμα του τραυματισμού και του πένθους έχει επίσης καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις για χώρες, κοινότητες και οικογένειες.

Η χώρα μας στον τομέα αυτό καταλαμβάνει σταθερά εδώ και δεκαετίες μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών.

Πέρα από τις ευχές καμιά σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια για την πρόληψη και τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους.

Γι αυτό οι τροχαίες επανέκαμψαν δριμύτερες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID. Γι αυτό τα θύματα των Τροχαίων Εγκλημάτων και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζονται με βαθύτατη περιφρόνηση από την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη.

Το άρθρο 20 Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων: Χωρίς δικαιοσύνη δε θα υπάρξει ειρήνη στους δρόμους εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *