18 19 09 2023 cf83cf8dcebdcebfceb4cebfcf82 cebacebfcf81cf85cf86ceaecf82 cf84cebfcf85 cebfceb7ceb5 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7 ceb2ceb9cf8e

un7951473web

[Επανερχόμαστε – Μετά την δημοσίευση/ ενημέρωση που είχε προηγθεί της συνεδρίασης των Ηνωμένων Εθνών [ΕΔΩ] επανερχόματε με την παρουσίαση της “Παγκόσμιας Έκθεσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Πολιτική Διακήρυξη”.]


Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Παγκόσμια Έκθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Πολιτική Διακήρυξη

Στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2023, οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Νέα Υόρκη για την ενδιάμεση αξιολόγηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG-ΣΒΑ).

Ο Γενικός Γραμματέας προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να παραδώσουν ένα “Σχέδιο διάσωσης για τους ανθρώπους και τον πλανήτη” στη Σύνοδο Κορυφής για τους SDG, μεταξύ άλλων, ανακοινώνοντας εθνικές και παγκόσμιες δεσμεύσεις για την προώθηση του μετασχηματισμού των SDG τα επόμενα χρόνια.

Παγκόσμια έκθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη – Μετασχηματισμός προς την Βιώσιμη, Αειφόρο Ανάπτυξη

Η Παγκόσμια Έκθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2023 (GSDR) παρουσιάστηκε την Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση παρουσιάστηκε στα κράτη μέλη και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στη Σύνοδο Κορυφής για τους SDG στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η παρούσα έκθεση είναι μια πρόσκληση να αγκαλιάσουμε τους μετασχηματισμούς με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη δημοσίευση της Παγκόσμιας Έκθεσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2019 και ακόμη και τότε, ο κόσμος δεν βρισκόταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Από το 2019, οι προκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και ενταθεί. Ο κόσμος έχει προχωρήσει σε ορισμένα μέτωπα, όπως η ανάπτυξη τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών άνθρακα ως μία από τις πολλές στρατηγικές μετριασμού του κλίματος. Η πρόοδος έχει ανακοπεί σε πολλούς τομείς, εν μέρει ως συνέπεια της συρροής κρίσεων – της συνεχιζόμενης πανδημίας, του αυξανόμενου πληθωρισμού και της κρίσης του κόστους ζωής και της πλανητικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής δυσπραγίας, μαζί με περιφερειακές και εθνικές αναταραχές, συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Ως αποτέλεσμα, η συνολική πρόοδος προς την Ατζέντα 2030 και τους Στόχους έχει διαταραχθεί σοβαρά τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο κάθε σπιθαμή προόδου έχει σημασία και μετράει.

Ο χρόνος και οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν πιο συνετά και αποτελεσματικά. Ο κόσμος αλλάζει με επιταχυνόμενο ρυθμό. Στα μισά του δρόμου προς το 2030, υπάρχει μια ολοένα και μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί δυναμική, να αγκαλιαστεί η αλληλεγγύη και να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά τους ΣΒΑ. Για να γίνει αυτό, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρόνο και τους πόρους -ανθρώπινους, γνωστικούς, οικονομικούς και θεσμικούς, μεταξύ άλλων- όσο το δυνατόν πιο συνετά και αποτελεσματικά και να υιοθετήσουν μια συστηματική και στρατηγική προσέγγιση για να προωθήσουν και να επιταχύνουν τους μετασχηματισμούς.

Καθοριστικό παράγοντα για την πραγματοποίηση των 17 ΣΒΑ αποτελεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών του Νότου, η «Συνεργασία Νότου-Νότου», η UNOSSC, η οποία προωθεί την τριγωνική συνεργασία, κατά την οποία οι δωρήτριες χώρες και οι πολυμερείς οργανισμοί διευκολύνουν τις πρωτοβουλίες Νότου-Νότου μέσω της χρηματοδότησης, της κατάρτισης, της διαχείρισης και της παροχής τεχνολογικών συστημάτων, εκτός από άλλες μορφές υποστήριξης. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις επιπτώσεις του γεωργικού εμπορίου και της συναφούς πολιτικής στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ιδίως σε εκείνους που αφορούν στην εξάλειψη της πείνας, στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας.

Πολιτική Διακήρυξη

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε Πολιτική Διακήρυξη για την επιτάχυνση των SDGs (Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης), με τίτλο:

Political Declaration adopted at the High-level Political Forum on Sustainable Development (HLPF), under the auspices of the General Assembly in September 2023

Τώρα είναι η ώρα για ένα παγκόσμιο σχέδιο για τη διάσωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), οι οποίοι έχουν βγει οικτρά εκτός τροχιάς στα μισά του δρόμου προς την προθεσμία τους για το 2030, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

“Οι ΣΒΑ δεν είναι απλώς ένας κατάλογος στόχων. Μεταφέρουν τις ελπίδες, τα όνειρα, τα δικαιώματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων παντού”, δήλωσε.

Κάθε στόχος από τους 17, περιλαμβάνει υποστόχους, με 169 συνολικά, αλλά προειδοποίησε, ότι επί του παρόντος μόνο το 15% είναι σε καλό δρόμο, ενώ πολλοί Στόχοι βαίνουν προς τα πίσω.

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι η πολιτική διακήρυξη “μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για την επιτάχυνση της προόδου των SDG”, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει τώρα, που:

  • Εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να λιμοκτονούν
  • Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει
  • Υπάρχει ανάγκη για αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική προστασία.
  • Πρέπει να μπει τέλος στον πόλεμο κατά της φύσης και στην “τριπλή πλανητική κρίση” που χαρακτηρίζεται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.
  • Είναι καιρός να τερματιστούν οι διακρίσεις, να εξασφαλιστεί μια θέση σε κάθε τραπέζι για τις γυναίκες και τα κορίτσια και να τερματιστεί η μάστιγα της βίας λόγω φύλου.
  • Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό των παγκόσμιων επισιτιστικών συστημάτων, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή.

Στην Πολιτική Διακήρυξη επιβεβαιώνονται η ισχυρή θέληση των ηγετών των κρατών μελών του ΟΗΕ στην εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και των υποστόχων τους με έμφαση στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, καθώς και των ανισοτήτων.

Επιβεβαιώνεται η προσπάθεια για επισιτιστική ασφάλεια και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χωρίς άμεση διόρθωση και επιτάχυνση της προόδου σχετικά με τους 17 ΣΒΑ, ο κόσμος μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ακραία φτώχεια, περιοδικές κρίσεις και αυξανόμενη αβεβαιότητα, αναφέρεται στην Πολιτική Διακήρυξη.

Για έναν κόσμο σε κρίση, η διάσωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) «πρέπει να είναι η υψηλότερη κοινή μας προτεραιότητα». Ωστόσο, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης έλλειψης χρηματοδότησης, ο απώτερος στόχος της προώθησης της Ατζέντας 2030 κινδυνεύει. Η αντιστροφή αυτής της τάσης και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού πρέπει να παραμείνει απόλυτη προτεραιότητα.

Με στόχο να ενεργοποιήσουν μια παγκόσμια κίνηση προς την πρόοδο, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα για τα έθνη και τους εταίρους να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξεις για να επιταχύνουν τα αποτελέσματα επί τόπου.

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους – από την πάταξη της ρύπανσης από πλαστικό μέχρι τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της τεχνητής νοημοσύνης.

“Οι δράσεις μας πρέπει να ανταποκρίνονται στο μέγεθος και την έκταση των κρίσεων που επηρεάζουν τον κόσμο μας”, αναφέρουν οι ηγέτες στη δήλωση. “Η κατάσταση αυτή απαιτεί από τον κόσμο να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να πετύχουμε μια επανάσταση για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2030”.

Αυτό περιλαμβάνει έκκληση προς όλες τις χώρες και τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, τις τοπικές αρχές, τον ιδιωτικό τομέα, τα ιδρύματα, τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Έρευνα – Παρουσίαση – Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά

Περισσότερα ΕΔΩ ΕΔΩ

Το άρθρο 18 – 19.09.2023: Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη | Παγκόσμια Έκθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Πολιτική Διακήρυξη εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *