13 cebfcebacf84cf89ceb2cf81ceafcebfcf85 ceb7 ceb4ceb9ceb5ceb8cebdceaecf82 ceb7cebcceadcf81ceb1 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7 cebcceb5ceaf
lddrr logo 2023

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece όπως έχουν διαπιστώσει οι συχνοί επισκέπτες της ιστοσελίδας δημοσιεύει θέματα μεγάλου, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με την ποιότητα της ζωής, θέματα τα οποία τα περισσότερα ΜΜΕ, αλλά κυβέρνήσεις, αυτοδιοίκηση, κόμματα κ.ά. οργανισμοί υποτιμούν ή ελάχιστα τους απασχολούν. Αξιοποιούμε τις Παγκόσμιες, Ευρωπαϊκές ημέρες ή εβδομάδες, για να προβάλουμε τους Παγκόσμιους ή Ευρωπαϊκούς Στόχους για τους οποίους η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα τους υλοποιήσει. Ένας από τους Στόχους είναι αυτούς που θέτει “Πλαίσιο Sendai για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών 2015-2030”.

Παρουσιάζουμε σε τίτλους:

45452 largeImage

1- Τι είναι “Πλαίσιο Sendai για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών 2015-2030” | Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030.

Το πλαίσιο εγκρίθηκε στις 18 Μαρτίου 2015 στην Τρίτη Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών στην πόλη Σεντάι – μια κοινότητα που επλήγη σκληρά από τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της Ανατολικής Ιαπωνίας το 2011 και είναι επίσης ένα μοντέλο ανάκαμψης.

Περιγράφει επτά σαφείς στόχους και τέσσερις προτεραιότητες δράσης για την πρόληψη νέων και τη μείωση των υφιστάμενων κινδύνων καταστροφών: (i) Κατανόηση του κινδύνου καταστροφής. (ii) Ενίσχυση της διακυβέρνησης κινδύνου καταστροφών για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφής. (iii) Επένδυση στη μείωση των καταστροφών για ανθεκτικότητα και (iv) Ενίσχυση της ετοιμότητας σε περίπτωση καταστροφών για αποτελεσματική αντιμετώπιση και για «Καλύτερη ενίσχυση» στην ανάκαμψη, την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση.

Στοχεύει στην επίτευξη ουσιαστικής μείωσης του κινδύνου καταστροφών και των απωλειών σε ζωές, μέσα διαβίωσης και υγεία και στα οικονομικά, φυσικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά αγαθά προσώπων, επιχειρήσεων, κοινοτήτων και χωρών τα επόμενα 15 χρόνια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΛΗΨΗ.

sendai framework report cover

2- Το Πλαίσιο Sendai για τον κίνδυνο καταστροφών 2015-2030: Σκέψεις και ιδέες από την Παγκόσμιο Κοινότητα Μηχανικών | έκθεση στην ενδιάμεση αναθεώρηση πλαισίου Sendai.

Το Μάρτιο του 2023, στο μέσο περίπου από την έγκριση του πλαισίου Sendai κατατέθηκε η έκθεση προόδου από την Παγκόσμια Κοινότητα Μηχανικών, την οποία ωστόσο δεν μπορούμε να την αξιολογήσουμε.

The Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030: Reflections and insights from the Global Engineering Community
Input Paper to the Sendai Framework Mid-Term Review. [συνοπτική παρουσίαση ΕΔΩ]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ – Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ

3 – 13 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση Κινδύνων Καταστροφών | Καταπολέμηση της ανισότητας για ένα ανθεκτικό μέλλον.

Θέμα της Ημέρας: Καταπολέμηση της ανισότητας για ένα ανθεκτικό μέλλον
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Μείωση Κινδύνων Καταστροφών 2023 ευθυγραμμίζεται με το Πλαίσιο Sendai, τη διεθνή συμφωνία για την πρόληψη και τη μείωση των απωλειών σε ζωές, μέσα διαβίωσης, οικονομίες και βασικές υποδομές. Έχει επτά παγκόσμιους στόχους και 38 δείκτες για τη μέτρηση της προόδου. Το Πλαίσιο Sendai συμπληρώνει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, με αμφότερα τα πλαίσια να συνδέονται με την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το 2023, η Διεθνής Ημέρα θα διερευνήσει την αμοιβαία σχέση μεταξύ των καταστροφών και της ανισότητας. Η ανισότητα και η ευπάθεια στις καταστροφές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: η άνιση πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση, αφήνει τους περισσότερους σε κίνδυνο εκτεθειμένους στον κίνδυνο καταστροφών. ενώ οι επιπτώσεις των καταστροφών επιδεινώνουν τις ανισότητες και ωθούν τους περισσότερους σε κίνδυνο περαιτέρω στη φτώχεια.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε:

“Ο κόσμος μας μαστίζεται από μια ισχυρή καταιγίδα σε πολλά μέτωπα. Ξεκινήστε με τη βραχυπρόθεσμη παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι προοπτικές είναι ζοφερές. Βλέπουμε τις βαθύτερες ανισότητες και μια ταχέως εξελισσόμενη κρίση κόστους ζωής – που επηρεάζει τις γυναίκες και τα περισσότερα κορίτσια. Διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενεργειακή κρίση. Αύξηση των τιμών. Αύξηση των επιτοκίων μαζί με τον πληθωρισμό. Και τα επίπεδα χρέους που σφυροκοπούν τις ευάλωτες χώρες». (ελεύθερη μετάφραση)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΠΗΓΕΣ ΕΔΩ ΕΔΩ

3.1 – 13 Οκτωβρίου – Η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών και η Ελλάδα.

Οι καταστροφές στη χώρα μας που προέκυψαν πρόσφατα το Σεπτέμβριο του 2023 από φυσικά φαινόμενα, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών και το θάνατο 57 συνανθρώπων μας το Φεβρουάριο του 2023 και οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα τον Αύγουστο του 2023 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που δείχνει την ανοργανωσιά, την προχειρότητα, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος χωρίς ωστόσο να προστατεύται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η νέα υπόθεση με το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, Οκτώβριος 2023, είναι ένα ακόμα παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πολλές δυσλειτουργίες, αβλεψίες στο σύστημα μείωσης και αντιμετώπισης του κινδύνου καταστροφών.

Δυστυχώς η σημερινή “Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών” δεν στάθηκε η αφορμή, με τα δεδομένα που έχουμε, για να κατατεθούν υπεύθυνες προτάσεις και υπεύθυνα σχέδια από τα αρμόδια υπουργεία, οργανισμούς, επιστημονικούς και τεχνικούς φορές κ.ά. εμπλεκόμενους.

4 – Καταστροφές και πόλεμοι

Το θέμα αυτό δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται από το πλαίσιο Sendai.

H θέση των ΦτΦ είναι ότι «Ο μεγαλύτερος εχθρός της φύσης και της ανθρωπότητας είναι οι βομβαρδισμοί και ο πόλεμος». Οι καταστροφές που προκαλούν οι πόλεμοι στο φυσικό και στο ανθρωπογενές περιβάλλονείναι μεγάλης κλίμακας και οι επιπτώσεις στις κοινωνίες διαχρονικές και ανυπολόγιστες. Είναι αποτελέσματα επιλογών και σχεδιασμών κυβερνήσεων, οικονομικών συμφερόντων και εμπορικών ενώσεων και προφανώς δεν έχουν σχέση με τον υπερτονισμό της κλιματικής αλλαγής που τις περισσότερες φορές την επικαλούνται για να μειώσουν τις ευθύνες τους, όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μην οφείλεται στους ανθρώπους (υπογραμμίζω μπορεί) οι πόλεμοι όμως σχεδιάζονται και υλοποιούνται από ανθρώπους, από εκείνους που έχουν κυρίως οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Κώστας Φωτεινάκης

Το άρθρο 13 Οκτωβρίου – Η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών/ #DRRday & το “Πλαίσιο Sendai 2015-2030” εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *