ceb3cf81ceaccebccebcceb1 ceb1cf80cf8c cf84cebfcebd cf84cf8dcebccf80ceb1cebdcebf

Τύμπανος - Ανεμογεννήτριες


Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται πλέον οι εργασίες στο αιολικό εργοστάσιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον Τύμπανο της Αργιθέας, με τις έξι (από τις οκτώ συνολικά) ανεμογεννήτριες να έχουν εγκατασταθεί. Η μεταφορά των διαφόρων τμημάτων τους ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και συνεχίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως μας πληροφορούν οι ανακοινώσεις έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα.

Τα μάτια δεν ξεγελούν πια. Ορατές από τον κάμπο του Μουζακίου, από το «Δέλτα» της Καρδίτσας, από διάφορες κορυφές των Αγράφων, ακόμα και από την Πύλη και το Περτούλι των Τρικάλων, θέτουν τον καθένα και την καθεμιά προ των ευθυνών τους. Γι’ αυτά που έκαναν και κυρίως γι’ αυτά που δεν έκαναν.

Οι σιδερένιες κατασκευές κάποιων εκατοντάδων μέτρων, τα μπετά, οι διανοίξεις δρόμων, τα μπάζα, η ταπείνωση των κορυφών, τα φυλάκια, οι υποσταθμοί τάσης και διάφορα άλλα συνοδά έργα αποτελούν μέρη ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στις κορυφές των βουνών. Τα αιολικά είναι αυτό και μόνο: εργοστάσια.

Όποιοι τα φαντασιώνονται ως «πάρκα» ας κάνουν μία βόλτα στο Παυσίλυπο για να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ πάρκου και εργοστασίου. Οι σθεναρές αντιρρήσεις ενός κομματιού της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες βαπτίστηκαν ελαφρά τη καρδία ως «κινδυνολογίες» και ξεπεράστηκαν, έρχονται ήδη να συναντήσουν την αναπόφευκτη πραγματικότητα της λειτουργίας ενός τέτοιου εργοστασίου σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο γεφύρι του «Αργύρη», λίγο έξω από το Μουζάκι, είναι χαρακτηριστικά των οριακών καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί.

 

Το πολύπαθο γεφυράκι

 

Υπενθυμίζουμε ότι λόγω της στενότητας και της παλαιότητάς εκείνης της γέφυρας τα οχήματα βαρέου τύπου που μετέφεραν τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών αντιμετώπισαν εξαρχής προβλήματα διέλευσης και για ένα χρονικό διάστημα μάλιστα παρέμειναν παρκαρισμένα σε παραπλήσιο οικόπεδο έως ότου γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές διευθετήσεις για να περάσουν.

Μία από αυτές τις «διευθετήσεις» περιελάμβανε και την τοποθέτηση τσιμεντοσωλήνων και σιδερένιων βάσεων στήριξης της γέφυρας προκειμένου να αντέξει το βάρος των μηχανημάτων που θα περνούσαν από πάνω (από τους 60 τόνους να φτάσει στους 100).

Όποιος διερχόμενος έβλεπε αυτήν την κατασκευή εξέφραζε την ίδια απορία, πώς τον χειμώνα θα κυλούν από εκεί κάτω τα νερά του παραποτάμου του Πάμισου. Το έχουμε ξαναγράψει, το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από τον νομό Καρδίτσας πριν δύο χρόνια άφησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο διάφορα αντανακλαστικά – άλλοτε ευαισθησίας και άλλοτε εγωκεντρικού φόβου – στην πλειοψηφία των ανθρώπων του νομού γιατί είδαμε μπροστά στα μάτια μας τι μπορεί να συμβεί όταν δεν σέβεσαι τη φύση, τις πλαγιές των βουνών και τον ρου των ποταμών.

Με τον χειμώνα μέχρι στιγμής να μην έχει επισκεφθεί στην πραγματικότητα την περιοχή μας, έφταναν κάποιες ώρες έντονης βροχόπτωσης το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου για να καταδείξουν ότι ο «πράσινος βασιλιάς» είναι γυμνός. Τα φερτά υλικά που κατέβασε το ποτάμι φράκαραν στο σημείο με αποτέλεσμα να έχουμε υπερχείλιση των νερών τα οποία ξεπέρασαν το ύψος της υφιστάμενης γέφυρας, να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια μίας παραπλήσιας κατοικίας και ενός ξυλουργείου και να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας.

Δύο ημέρες μετά το περιστατικό, στις 13 Δεκεμβρίου, το τοπικό ειδησεογραφικό site karditsalive.net δημοσιεύει έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας το οποίο παρόλο που δεν περιλαμβάνει ημερομηνία, σφραγίδα ή αριθμό πρωτοκόλλου φέρεται να έχει αποσταλεί από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας προς την INTRAKAT ΑΕ και αναφέρεται στην υποχρέωση της εταιρείας να έχει στο σημείο μηχάνημα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Διεύθυνση αναφέρει ότι αυτός ήταν και ένας από τους όρους που είχε θέσει για την θεώρηση της υδραυλικής μελέτης με θέμα «Διέλευση ειδικών φορτίων από υδατόρεμα στην περιοχή του Μουζακίου (Γέφυρα Αργύρη)», τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του αιολικού στον Τύμπανο δεν επιτρεπόταν καμία επέμβαση επί της γέφυρας και ο τρόπος διέλευσης θα έπρεπε να επιλεγεί σε σχετική συνεννόηση με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.

Η Διεύθυνση αποδείχθηκε λίγο πιο ορθολογική από την εταιρεία και εν τέλει εξυπηρετική. Ορθολογική καθώς αρνήθηκε να εγκρίνει την αρχική πρόταση των εργολάβων να γεμίσουν την γέφυρα με πολυουρεθάλη ώστε να ανυψωθεί το κατάστρωμά της πιο ψηλά από τα στηθαία και έτσι να καταφέρουν να περάσουν τα μηχανήματα.

Και εν τέλει εξυπηρετική καθώς στην σιδερένια κατασκευή/μπάζωμα του ποταμού συμφώνησε και η ίδια ως εναλλακτική προκειμένου να μην θέσει αξεπέραστα κωλύματα στην πορεία του έργου (ήδη οι διαπραγματεύσεις τότε πληροφορούμασταν ότι κρατούσαν ένα εξάμηνο), συμπληρώνοντας ότι «η προτεινόμενη υποστήλωση θα πρέπει να τοποθετείται μόνο κατά τη φάση διέλευσης των οχημάτων με μεγάλα φορτία» και ότι «για όσο διάστημα υπάρχει η υποστήλωση να υπάρχει stand-by ειδικό μηχάνημα για την απομάκρυνση τυχόν κλαδιών, κορμών, δένδρων κτλ.».

Αυτά λοιπόν αναφέρονται και στο έγγραφο που εστάλη στην INTRAKAT ΑΕ. Το οποίο κλείνει με την επισήμανση ότι σε περίπτωση που η εταιρεία δεν τηρήσει τις συμβατικές τις υποχρεώσεις η υπηρεσία θα επιβάλλει την καθαίρεση των προσωρινών κατασκευών.

Ερωτήματα:

 

Παρόλο που διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας εάν το περιστατικό δεν δημοσιοποιούνταν από ένα ειδησεογραφικό μέσο κατά πόσο θα γινόντουσαν αυτές οι υπηρεσιακές ενέργειες, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι κατά την ταπεινή μας άποψη η εταιρεία δεν έχει ήδη τηρήσει την συμβατική της υποχρέωση και ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων θα έπρεπε να απομακρύνει τα σίδερα που στην ουσία έχουν μπαζώσει τον ποταμό.

Δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο δίνεται επιπλέον χρόνος στην INTRAKAT. Αν και μάλλον υποθέτουμε, όπως φανταζόμαστε και οι άνθρωποι που διαβάζουν αυτές τις γραμμές. Αλλά δεν θέλουμε να σας απασχολούμε με υποθέσεις, παρά με πραγματικά γεγονότα.

Θα θέλαμε επίσης, αφού απομακρυνθούν όλα αυτά τα σίδερα, η ίδια υπηρεσία να δημοσιοποιήσει ένα έγγραφο (με σφραγίδες και αριθμό πρωτοκόλλου αυτήν την φορά) που να αναλαμβάνει την ευθύνη ότι το παμπάλαιο γεφυράκι του Αργύρη με τόση καταπόνηση όλους αυτούς τους μήνες από τους τόνους των μηχανημάτων και των εξαρτημάτων που περνούν από πάνω του, παραμένει μια ασφαλής γέφυρα για την καθημερινή διέλευση ολόκληρης της Αργιθέας καθώς αυτός είναι ο βασικός δρόμος που την ενώνει με την Καρδίτσα.

Και θα θέλαμε τέλος, αφού η Διεύθυνση φρόντισε να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που αυτή έστειλε και αφορά τη θέση της υπηρεσίας, να μας δημοσιοποιήσει και την απάντηση (εάν ήρθε) και τη δέσμευση (αν ξαναήρθε) από την μεριά της εταιρείας.

Κάθε φορά που πρέπει να γράψουμε για τον Τύμπανο πονάμε. Κάθε φορά που κυκλοφορούμε σε εκείνα τα μέρη σφίγγουμε τα δόντια. Όταν βρεθούμε σκαρφαλωμένοι κάπου στις απέναντι βουνοκορφές αγχωνόμαστε πότε θα κάνουμε την λάθος περιστροφή του κεφαλιού και θα πεταχτεί μπροστά μας το καταστροφικό τοπίο και θα μελαγχολήσουμε.

Στον Τύμπανο δεν καταστράφηκε απλά ένα βουνό. Προσπεράστηκε μια γενιά που ζούσε με τη φύση για να τη διαδεχτεί μια άλλη γενιά, του «ό,τι πατιέται, πουλιέται». Μία γενιά η οποία εδώ και μήνες φροντίζει να επικυρώνει σχεδόν καθημερινά την επικυριαρχία του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον με selfie στα social media, με το άνοιγμα σαμπανιών στα εργοτάξια κάτω από τις ανεμογεννήτριες, με περήφανα σχόλια για τη δύναμη των σκαπτικών μηχανών που σκίζουν το βουνό κάθε μέρα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και το τσιμεντώνουν.

Στον απολογισμό, δεν θα έχουμε μνήμες να κληρονομήσουμε. Μόνο πιστωμένους λογαριασμούς στις τράπεζες. Λεφτά που τόση σχέση έχουν με τον ιδρώτα, όση σχέση έχουν και κάποιοι δασικοί συνεταιρισμοί με το δάσος. Κανένα κιόσκι για τη στάση του λεωφορείου που ανεβαίνει σχεδόν άδειο μια φορά την εβδομάδα, ένα κοινοτικό γραφείο σε ένα ερημωμένο χωριό, έναν ασφαλτωμένο δρόμο για να αισθάνεται ο τοπικός κοινοτάρχης πως είναι κάποιος και ένα μεταχειρισμένο μπατσικό στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Και αν συναντήσουμε την ντροπή, θα σιχαθεί και αυτή με τα έργα και τις ημέρες μας.

Πηγή: erastestwnagrafwn.gr

The post Γράμμα από τον Τύμπανο first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *