Μπορεί να μην ανήκει στους γνωστούς φωτογράφους στην Ελλάδα, αλλά ο 60χρονος δημιουργός με καταγωγή από Κουβέιτ και Παλαιστίνη καθώς και επί δεκαετίες διαμένων στις ΗΠΑ, ήταν ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους εικαστικούς, αλλά και ντοκουμενταρίστες φωτογράφους, στο διεθνές στερέωμα των τεχνών. Μάλιστα ένα από τα μακροβιότερα φωτογραφικά του έργα είχε τον ελληνικό τίτλο Odysseus (Οδυσσέας). 

Ο Tarek Al-Ghoussein που είχε καθηγητική έδρα στο New York University Abu Dhabi, έφυγε ξαφνικά από την ζωή. Η επίσημη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είμαστε σοκαρισμένοι με αυτά τα τόσο άσχημα νέα για τον φίλο μας… καλλιτέχνη και εκπαιδευτικό. Είναι μια τεράστια απώλεια για τις τέχνες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε όλη την περιοχή και τον κόσμο, αλλά και προσωπικά για τόσα πολλά άτομα στο NYUAD”.
Και σε τί ακριβώς αφορούσε η ελληνικής έμπνευσής του φωτογραφική ενότητα; Τα τελευταία χρόνια, ο Al-Ghoussein προσπαθούσε να καταγράψει οπτικά και τα 214 νησιά στα ανοιχτά του Άμπου Ντάμπι. Εικόνες που παραπέμπουν έντονα σε κινηματογραφικά σκηνικά, αλλά και άψογα εκτελεσμένα, αφηγούνται διάφορες ιστορίες, στην ενότητα Odysseus. Χαρακτηριστικό στα έργα του ήταν επίσης ότι πάντα τοποθετούσε τον εαυτό του ως μία μακρινή μορφή εντός του τοπίου. 

Εξαιτίας βέβαια και των παλαιστινιακών του ριζών, υπήρχαν συχνά και έμμεσες πολιτικές αναφορές στα έργα του αλλά αυτό δεν τον είχε εμποδίσει στο να λάβει σημαντικά διεθνή βραβεία. Ήταν στην κορυφή της καριέρας του όταν πέθανε, αφού πρόσφατα ήταν υποψήφιος για το βραβείο Richard Mille του Λούβρου του Άμπου Ντάμπι, ένα νέο βραβείο τέχνης. Επιπλέον είχε πρόσφατα διοριστεί διευθυντής του M.F.A του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (πρόγραμμα στο Άμπου Ντάμπι).
Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ακόμη γνωστά, αλλά ήδη η είδηση της απροσδόκητης απώλειας του Tarek Al-Ghoussein πρωταγωνιστεί σε μεγάλα ξένα ενημερωτικά δίκτυα για τις τέχνες. Ευτυχώς που η φωτογραφία – και η τέχνη γενικότερα – είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που επιβιώνουν και συνεχίζουν να υφίστανται αυθύπαρκτα. Και η μορφή του συνεχίζει να υπάρχει μέσα σε όλα του τα φωτογραφικά έργα… 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *