cf87ceacceb9cebcceb5 cf87ceb9cebb cebdcf84ceb5 cebccf80ceb9ceadceb4cebcceb1 cebcceb5 cf84cebf cf80cebbceaecf81cf89cebcceb1

Jaime Gil de Biedma SEGÚN SENTENCIA DEL TIEMPO


Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παρουσιάζει την έκθεση «Με το πλήρωμα του χρόνου» για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ισπανού ποιητή Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα, που θα διαρκέσει ως τις 3 Νοεμβρίου.

Ο ποιητής και δοκιμιογράφος Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα γεννήθηκε στην Βαρκελώνη το 1929 και υπήρξε μορφή-κλειδί της γνωστής ως «ποιητικής γενιάς του 50». Σήμερα είναι ένας από αυτούς που επέδρασαν περισσότερο στις φουρνιές Ισπανών ποιητών που εμφανίστηκαν και καθιερώθηκαν στα τέλη του 20ου αι., αν και η φήμη του φτάνει μέχρι τις μέρες μας και μέσα από τα πεζά που έγραψε υπό μορφή ημερολογίων και δοκιμίων, όπου φαίνεται η σκέψη και η αγγλοαμερικανική λογοτεχνική κουλτούρα, μέσα από τους ποιητές που επηρέασαν την διαμόρφωσή του – Έλιοτ, Ώντεν, Μάρλοου – και καθόρισαν το δημιουργιό ίχνος του έργου του.

Νεωτεριστική συνεισφορά υπήρξε η χρήση και η καθιέρωση του προσωπικού ημερολογίου ως λογοτεχνικό είδος ενδοσκόπησης και η εισαγωγή του δραματικού μονολόγου στην ισπανόφωνη ποίηση, είδη με ελάχιστη παράδοση στην ισπανική λογοτεχνία.

Επιπλέον, επαναφέροντας ποιητικές μορφές που βρίσκονταν πια σε αχρηστία, όπως το εξάστιχο, και φέρνοντας την ποίησή του κοντά στην γλώσσα του δρόμου, ο Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα έτεινε γέφυρες ανάμεσα στη μητρική του γλώσσα, την ισπανική και την αγγλική, που του άνοιξε τον δρόμο για να γνωρίσει τους προαναφερθέντες συγγραφείς. Και είναι αυτή η πολύτιμη συνεισφορά, πέρα από τη φυσική υπέρβαση του λυρισμού του, που προσδίδουν νόημα σε αυτή την έκθεση, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην σχέση της ποίησής του με τις εικαστικές τέχνες.

Αν και ο Χιλ ντε Μπιέδμα εγκατέλειψε το γράψιμο σε ώριμη ηλικία, πεπεισμένος πως όσα είχε να πει ως ποιητής τα είχε γράψει, όλο του το έργο σε στίχους – μετά βίας μια εκατοντάδα ποιήματα – συγκεντρώθηκε και διευρύνθηκε τελικά από τον ίδιο, υπό τον τίτλο Οι άνθρωποι του λόγου (εκδ. Barral, 1975), δεκαπέντε χρόνια πριν πεθάνει στην γενέτηρά του του 1990, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Με αυτή την έκθεση, το Ινστιτούτο Θερβάντες θέλει να τιμήσει τον ποιητή και να τον κάνει γνωστό στο κοινό του δικτύου των παραρτημάτων του ανά τον κόσμο, όπως και να καλέσει να τον ξαναδιαβάσουν όσους ήδη τον γνωρίζουν.

Προηγουμένως, και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ, θα παρουσιαστεί το 4ο Βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2024, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τις αλλαγές και τους προηγούμενους νικητές.

 

Πληροφορίες

 

Ημερομηνία: 27/09/2023 – 03/11/2023

Ωράριο επισκέψεων: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-18.00. Σάββατο (από τον Οκρώβριο): 10.00-14.00. Κυριακή: κλειστά.

Είσοδος ελεύθερη.

Ινστιτούτο Θερβάντες Σκουφά 31 Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google maps

The post «Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα – Με το πλήρωμα του χρόνου» Έκθεση στο Ινστιτούτο Θερβάντες first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *