cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceb9cebacf8c cf81ceb5cf80cebfcf81cf84ceacceb6 ceb1cf80cf8c cf84ceb7cebd ceb5cf80ceafcf83cebaceb5cf88

8

[Φωτ. Τώνια Φώτη]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη – ξενάγηση που διοργάνωσε  [ΕΔΩ] το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στο Ιερό της Αφροδίτης και την αρχαία Ιερά Οδό στο ύψος του Σκαραμαγκά (Κυριακή 09.04.2023).

Ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος των ΦτΦ και ερευνητής της τοπικής ιστορίας, παρουσίασε μέσω φωτογραφιών και χαρτών τα ιστορικά ίχνη κατά μήκος της αρχαίας Ιεράς Οδού από τον Κεραμεικό στην Ελευσίνα, στους ξένους περιηγητές και χαρτογράφους, τις ανασκαφές που έγιναν σε δύο περιόδους στο Ιερό της Αφροδίτης από το Δημήτρη Καμπούρογλου (1891 – 1892) και τον Ιωάννη Τραυλό (1931 – 1932) και τα ευρήματα που εκτίθενται στο ισόγειο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου [ΕΔΩ].

1

[Φωτ. Τώνια Φώτη[

Γ3

[Φωτ. Γιάννης Χατζηαθανασίου]

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε στον Παυσανία και το έργο ΑΤΤΙΚΑ στο οποίο υπάρχουν αρκετές αναφορές για την Ιερά Οδό και τα μνημεία τα οποία είδε ο περιηγητής (Πυθιονίκης και Ρόδιου) καθώς και για το «τείχος αργών λίθων θέας άξιον» στο Ιερό της Αφροδίτης.

Στην παραπάνω μαυρόασπρη φωτογραφία φαίνεται το “τοίχος αργών λίθων” που έχει κατασκευαστεί με αρχιτεκτονικό τρόπο (παρατηρείστε τις σφήνες) το οποίο είναι τοποθετημένο σε πλάκες “αρουραίου λίθου”. Λατομείο “αρουραίου λίθου” βρίσκεται στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους/ΒΚΔ – αυτή η ενημέρωση βασίζεται σε “διδασκαλία” του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Γεωλογίας – Γεωπεριβάλλοντος κ.Μιχάλη Σταματάκη για το λατομείο στο ΒΚΔ.

[Αρουραίος Λίθος, (ερυθρό Λατυπο-Κροκαλοπαγές) Αποτελείται από θραύσματα λευκού Τριαδικού ασβεστόλιθου και γκρι Κρητιδικού ασβεστόλιθου των περιοχών Αιγάλεω – Χαϊδαρίου όπου και εντοπίζονται αρχαία λατομεία]

KAROYNHS

[Φωτ. Νίκος Καρούνης – Γκαρός. Αρχαία Ιερά Οδός στο ύψος του Σκαραμαγκά]]

ie.

[Φωτ. Γιάννης Χατζηαθανασίου – Αρχαία Ιερά Οδός στο ύψος του Σκαραμαγκά]

Στην αρχαία Ιερά Οδό, στο ύψος της γέφυρας του Σκαραμαγκά. Το 2013 εγιναν αγώνες για την ανάδειξή της και τη μη σωστική κατάχωση, ωστόσο υπάρχει μια “ανοικτή βαθειά πληγή” που πρέπει να κλείσει. [ΕΔΩ] [ΕΔΩ].

Ένας από τους στόχους της επίσκεψης – ξενάγησης στο Ιερό της Αφροδίτης ήταν να ενημέρωσουμε και εμείς στο μέτρο που μας αναλογεί για την επισκεψιμότητα του χώρου και παράλληλα να επαναφέρουμε στην επιφάνεια το αίτημα της ανάδειξης της αρχαίας Ιεράς Οδούς στο ύψος του Σκαραμαγκά. Από το 2013 μέχρι σήμερα, δηλαδή στο διάστημα μιας δεκαετίας, έχει παρατηρηθεί διάβρωση του εδάφους και του πέτρινου οδοστρώματος.

 

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ

Το άρθρο Φωτογραφικό ρεπορτάζ από την επίσκεψη – ξενάγηση στο Ιερό της Αφροδίτης και στην Ιερά Οδό στο Σκαραμαγκά (Κυριακή 09.04.2023) εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *