cf86cebbcf89cf81ceb5cebdcf84ceafceb1 2002 2022 20 cf87cf81cf8ccebdceb9ceb1 cebcceb5cf84ceac cf84cebf cf80cf81cf8ecf84cebf ceb5cf85

Firenze 2002 2022

[Το άρθρο στα αγγλικά ΕΔΩ]

Επανεκκίνηση των Κοινωνικών Κινημάτων

(Μετά τη Φλωρεντία 2022)

Προς ένα ευρωπαϊκό δίκτυο κοινωνικών κινημάτων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Καίτη Μυλωνά

Εκπρόσωπος των Φίλων της Φύσης στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκτυο Seattle to Brussesles/S2B

Δέκα χρόνια μετά την συνάντηση των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Φλωρεντία και μάλιστα στον ίδιο χώρο και μετά 20 χρόνια από την 1η Συνάντηση και την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ,  αντιπροσωπείες από την Ευρώπη, την Αφρική, την Λατινική Αμερική συναντήθηκαν στις 10-13 Νοεμβρίου 2022 και αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και τις προτεραιότητες των κοινωνικών κινημάτων. Συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 700 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούσαν 155 ιταλικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Όταν το 2002 οι κινήσεις και τα ευρωπαϊκά δίκτυα συναντήθηκαν στη Φλωρεντία για να δημιουργηθεί το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, η οικονομική και χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση είχε αρχίσει ήδη να προκαλεί επιπτώσεις στις κοινωνίες, οι οποίες θα γίνονταν εμφανείς λίγα χρόνια μετά.

Η κατάσταση του κόσμου μας έχει αλλάξει (άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλαγή των καθεστώτων σε κάποιες χώρες στην Λατινική Αμερική προς προοδευτική/αριστερή κατεύθυνση, πόλεμος μεταξύ Ρωσίας -Ουκρανίας, ως παράδειγμα αδυναμίας συνεννόησης των μεγάλων δυνάμεων για την επίλυση διεθνών προβλημάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος, νέες πανδημίες στο προσκήνιο, έξαρση του προσφυγικού, ενεργειακή, κλιματική, υγειονομική και οικονομική κρίση). Τα προβλήματα, λοιπόν, δεν λείπουν, αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι η μορφή των προβλημάτων και η έντασή τους, εξακολουθεί η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τώρα έχει «αναβαθιστεί» σε κλιματική κρίση, τα εργασιακά δικαιώματα αφορούν σε ευρύτερο πεδίο, αυτό των ψηφιακών δεδομένων, η υπεράσπιση της ειρήνης είναι πάντα ζητούμενο, οι πρόσφυγες δεν φεύγουν από τις πατρίδες τους μόνο για οικονομικούς λόγους, ή για να αποφύγουν τον πόλεμο, αλλά και γιατί η κλιματική κρίση αφήνει πίσω της εντονότερη ξηρασία ή θανατηφόρες πλημμύρες και πυρκαγιές, ενώ το κράτος δικαίου όλο και περισσότερο αγνοείται και στη χειρότερη περίπτωση καταστρατηγείται εντός ΕΕ και εκτός. Οι πολυεθνικές/διεθνικές εταιρείες σε όλους τους τομείς – γνωστές ως BIG … – εξουσιάζουν και κυριαρχούν στον κόσμο και επιβάλλουν τα συμφέροντά τους.

Η ευρωπαϊκή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Φλωρεντία με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κινημάτων, δικτύων, συνδικάτων και ΜΚΟ, με τίτλο «Φλωρεντία 10+10 – Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια άλλη Ευρώπη» είχε κυρίως  δύο στόχους:

Πρώτον, να δοθεί μια κοινή απάντηση – που να ενώνει τις κοινωνικές δυνάμεις τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με την κρίση και τις πολιτικές που επιβάλλονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Δεύτερον, η δημιουργία συμμαχιών για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη των ευρωπαίων πολιτών.

Αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κινήματα.  Η λιτότητα δεν επέτρεψε σε γενικές γραμμές στα κοινωνικά κινήματα, κυρίως στις χώρες του Νότου της ΕΕ, να αναπτυχθούν. Προκύπτουν, λοιπόν, κάποια ερωτήματα:

  • Ποια είναι η κατάσταση των κινημάτων σήμερα;
  • Μπορούν τα κινήματα να απαντήσουν στη νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχονται οι κοινωνίες σε όλον τον κόσμο;
  • Μπορούν τα κινήματα να συνεργαστούν σε ευρωπαϊκό ή ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να υπάρξει μια πολιτική απάντηση σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας;

Σχετικά με την Ευρώπη και την ΕΕ, διαπιστώνουμε την επικράτηση της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, αρχικά μέσα στις δομές της κοινωνίας και στις συμπεριφορές, μετά στις κυβερνήσεις, ενώ όλο και περισσότερο η ΕΕ προσδένεται στο άρμα των ΗΠΑ και των πιο νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στην οικονομία και στην πολιτική. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό αιρετό όργανο της ΕΕ και μέχρι πρότινος το πιο προοδευτικό, έχει γίνει το μακρύ χέρι των πιο συντηρητικών κύκλων της Commission και του Συμβουλίου Υπουργών.

Παρ’ όλ’ αυτά, μπόρεσαν και αναπτύχθηκαν κάποια κινήματα σε κάποιες χώρες, σε αριστερή/προοδευτική κατεύθυνση. Κάποια από αυτά έχουν οργανωθεί σε πανευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο. Δύο από αυτά, είναι το TNI (Transnational Institute) και το S2B (Seattle to Brussels). Οι Φίλοι της Φύσης είναι μέλος του S2B και συνεργάζεται με το ΤΝΙ.

Το S2B έχει αναφορές στο ξεκίνημα του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος στο Seattle των ΗΠΑ. Σήμερα είναι ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα, σε αριστερή κατεύθυνση και με μέλη οργανώσεις της ΚτΠ από τις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ και την Ελλάδα, βεβαίως. Το S2B αμφισβητεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό και αγωνίζεται υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων, υπέρ της κατάργησης της Συμφωνίας TRIPS για τις πατέντες των εμβολίων και των φαρμάκων, εναντίον των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου και του συστήματος των παράνομων διαιτητικών δικαστηρίων, που καθορίζουν τις ζωές μας, την τροφή μας  και την υγεία μας, σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, είναι υπέρ της μεταρρύθμισης του ΠΟΕ και του ΟΗΕ, υπέρ της απόσυρσης της ΕΕ  από τη Συμφωνία ECT και την κατάργησή της, ώστε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Η μη δυνατότητα λήψης απόφασης για τον εκσυγχρονισμό της Συμφωνίας αυτής, όπως μεθόδευε η ΕΕ, μια και θα σήμαινε ωραιοποίηση της Συμφωνίας, χωρίς να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας, οφείλεται στη συντονισμένη δράση των κοινωνικών κινημάτων στην ΕΕ, μεταξύ αυτών των  TNI (Transnational Institute) και S2B (Seattle to Brussels). Μια σειρά χωρών αποσύρθηκαν από τη Συμφωνία μονομερώς, αφού η ΕΕ συνολικά δεν αποχωρούσε, ενώ στην ψηφοφορία, απείχαν. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η απόφαση της Γερμανίας να αποχωρήσει από τη Συμφωνία και να απέχει στην ψηφοφορία, έγειρε την πλάστιγγα κι αυτό οφείλεται και στη δράση και τις έντονες προσπάθειες του Κοινωνικού Δικτύου PowerShift.

Απογοητευτική ήταν η Διάσκεψη για το Κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο στα μέσα Νοεμβρίου, αν εξαιρέσει κανείς την απόφαση για αποζημιώσεις των βλαβών που προκαλούν οι ισχυρές χώρες στις μικρές, αλλά και αυτό πρέπει να το δούμε να γίνεται. Τα κοινωνικά κινήματα εκεί δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν την άποψή τους για την ανάσχεση της θέρμανσης του πλανήτη, μόνο να σταματήσουν κάποια πράγματα.

Μετά την Φλωρεντία και την απόφαση των κινημάτων που συμμετείχαν, το επίδικο πλέον είναι η διάχυση αυτής της πληροφόρησης στη χώρα μας και η οργάνωση των ενδιαφερόμενων οργανώσεων της ΚτΠ και στην Ελλάδα, η οργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας.

Οι ΦτΦ δηλώνουν παρόντες…

Ήδη, αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας αντισυνόδου – Alter COP – στην επίσημη επόμενη COP28 από τον ΟΗΕ.

Το 2022Firenze κλείνει ανοίγοντας μια νέα περίοδο διεθνούς κινητοποίησης.

Το 2022Firenze κλείνει ανοίγοντας μια νέα εποχή σύγκλισης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και κινημάτων της Ευρώπης. https://bit.ly/3B7Kaf4

Το S2B ήδη από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει τη συλλογική δουλειά σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Οι ΦτΦ θα συμμετέχουν…

 https://2022firenze.eu/en/

https://www.tni.org/en

http://s2bnetwork.org/

https://powershift.de/homeen/

Firenze 2022

Το άρθρο Φλωρεντία 2002 – 2022: 20 Χρόνια μετά το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ | Επανακίνηση κινημάτων μετά τη Φλωρεντία 10 -13 Νοεμβρίου 2022 εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *