cf86ceb9cebbcebfceb9 cf84ceb7cf83 cf86cf85cf83ceb7cf83 ceb5cf80ceb9cf83cf84cebfcebbceae cf80cf81cebfcf82 cf84ceb1 cebacf8ccebccebcceb1

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ έστειλε την επιστολή που ακολουθεί στα κόμματα: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ –  ΚΙΝΑΛ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ΜΕΡΑ 25, Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινο – Μωβ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΑΖΙ (ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ).

naturfriends greece EL logo landscape COLOR

Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης/ Naturefriends Greece

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ.: 215 5257408 – 690 7720897 ΑΦΜ: 997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω | https://www.naturefriends.gr

19.04.2023

ΠΡΟΣ: ΚΟΜΜΑΤΑ

ΘΕΜΑ: Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για την Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας | Energy Charter Treaty – ECT και την αποχώρηση της Ελλάδας απ’ αυτήν.

Ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το  «ποια είναι η θέση του κόμματός για την Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας | Energy Charter Treaty – ECT και την αποχώρηση της Ελλάδας απ’ αυτήν».

Α. Συνοπτική περιγραφή του θέματος:

Η ECT είναι μια διεθνής συμφωνία που υπογράφηκε το 1994, η οποία ισχύει για περισσότερες από 50 χώρες. Η ECT δίνει στους ξένους επενδυτές στον ενεργειακό τομέα σαρωτικές εξουσίες να μηνύουν τα κράτη για κυβερνητικές ενέργειες που υποτίθεται ότι έχουν «ζημιώσει» τις επενδύσεις τους.

Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT) αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να διατηρήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος.

[Περισσότερες πληροφορίες για τη ΣΧΕ στις Σημειώσεις, 1 και 2]

EURO

Α.1 Η πρότασή μας είναι να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας και να υποστηρίξει τη δρομολόγηση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (23.11.2022) σχετικά με το αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας (2022/2934(RSP). 23.11.2022 https://bit.ly/3A2Fy94  | JOINT MOTION FOR A RESOLUTION – European Parliament resolution on the outcome of the modernisation of the Energy Charter Treaty (2022/2934(RSP https://bit.ly/3KCPdYP

Α.2 Συνοπτική περιγραφή του θέματος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας3:

Αρμοδιότητες: «Η προώθηση και προστασία των ξένων επενδύσεων στις χώρες μέλη. Για το σκοπό αυτό, η Συνθήκη παρέχει ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα σε ξένους επενδυτές όσον αφορά τις επενδύσεις τους στη χώρα υποδοχής. Οι ξένοι επενδυτές προστατεύονται από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους, όπως διακρίσεις, απαλλοτρίωση και εθνικοποίηση, παραβίαση ατομικών επενδυτικών συμβάσεων, ζημίες λόγω πολέμου και παρόμοιων γεγονότων και αδικαιολόγητους περιορισμούς στη μεταφορά χρημάτων. Οι διατάξεις επίλυσης διαφορών της Συνθήκης, οι οποίες καλύπτουν διαιτησία από κράτος σε κράτος και την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, ενισχύουν αυτά τα δικαιώματα των επενδυτών.»

Β. Επιστολή από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς που συμμετέχουν στο Δίκτυο Seattle to Brussels  σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αίτημα οι κυβερνήσεις να αποσυρθούν από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας. [Απρίλιος 2023).

Απόσπασμα από την επιστολή: «Με αυτήν την αναφορά, απαιτούμε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ: Αποχωρήστε από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας και σταματήστε την επέκτασή της σε άλλες χώρες! Η συνθήκη επιτρέπει στις εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου να εμποδίσουν τη μετάβαση σε ένα σύστημα καθαρής ενέργειας. Αφοπλίστε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων τώρα, ώστε να μην μπορούν πλέον να εμποδίσουν την επείγουσα δράση για το κλίμα!»

Β.1 Η επιστολή4 προς τους Έλληνες Υπουργούς κ.κ. Νίκο Δένδια (Υπουργό Εξωτερικών) και Κώστα Σκρέκα (Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας)  από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (Απρίλιος 2023)

Γ. Οι θέσεις του κόμματός σας.

Μετά τη συνοπτική ανωτέρω συνοπτική παρουσίαση, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ενόψει των βουλευτικών εκλογών ποια είναι η θέση του κόμματός σας για την Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας | Energy Charter Treaty – ECT και την αποχώρηση της Ελλάδας απ’ αυτήν.

Για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Κώστας Φωτεινάκης – Πρόεδρος

Καίτη Μυλωνά – Εκπρόσωπος των ΦτΦ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών Seattle to Brussels.

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  1. Ο ιστότοπος INTERNATIONAL ENERGY CHARTER: https://www.energycharter.org
  2. Η πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα από το 1991 – 2015 https://bit.ly/3MGmCEN
  3. https://bit.ly/3GM7t0G
  4. https://bit.ly/43NOtJ9

 

 

To Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2008 και είναι πανελλαδικό σωματείο με μέλη φυσικά πρόσωπα.

Το σωματείο είναι μέλος:

α) Στη Διεθνή Οργάνωση Naturefriends International

β) Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Our World Is Not For Sale – OWINFS

γ) Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο S2B – Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα

δ) Στο Global Waste Cleaning Network – GWCN

ε) Στο CAN/ International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.

Οι ΦτΦ αναπτύσσουν δράσεις για την προβολή και τη διεκδίκηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ/ AGENDA 2030/ 17SDGs.

Είναι μέλος στο Δίκτυο «STOP TTIP CETA TiSA Ελλάδας – Για μια αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη σε έναν κόσμο δίκαιου εμπορίου» και συμμετείχαν στην «Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών» (https://bit.ly/3MUY8aV ).

Το άρθρο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ επιστολή προς τα κόμματα: Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για την Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας | Energy Charter Treaty – ECT και την αποχώρηση της Ελλάδας απ’ αυτήν εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *