cf86ceb1cebdceae cebcceadcebbcf86cebfcf85 ceb3cf81ceb1cebccebcceb1cf84ceb9cebacebfcf8d cebfceb9 cebaceaecf80cebfceb9 cf84

khpoi tou pasa


Οι ζωές τριών κατοίκων της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, ενώνονται φαινομενικά τυχαία. Ένας κληρονόμος μιας πετυχημένης επιχείρησης χρωμάτων και λιπασμάτων, μία κόρη έκπτωτου εμπόρου ναυτιλιακών ειδών και μια νεαρή θυρωρός θα δουν τις τύχες τους να αλληλοπλέκονται με τρόπο απρόβλεπτο. Γύρω από αυτή τη σύνδεση ξετυλίγεται μια αλλόκοτη ιστορία, όπου μια υπερφυσική δύναμη ορίζει μοίρες αδυσώπητα.

«Ο Κινέζος δράκος ήρθε στον ύπνο μου μια σκοτεινή νύχτα που αστραπές αυλάκωναν τον ουρανό και ο βοριάς ούρλιαζε σαν πεινασμένο τσακάλι. Όνειρο ή πραγματικότητα; Δεν είμαι σίγουρος, αλλά αυτό θα το κρίνεις εσύ».

Οι Κήποι του Πασά -γνωστοί επίσης και ως Δρακόσπιτα ή Άντρο των Δερβίσιδων- αποτελούν ένα από τα µεγαλύτερα ζωντανά µυστήρια της Θεσσαλονίκης.

Χτισµένο γύρω στα 1904, το µνηµείο παραµένει τόπος µαγικός µε βαθιές στέρνες, σκοτεινές πύλες και υπόγειες στοές, που αν και φαντάζει ήρεµος και γοητευτικός στη διάρκεια της ηµέρας, γίνεται εφιαλτικός µε τις πρώτες σκιές της νύχτας, τότε που ανοίγει ένα µονοπάτι -ο δρόµος της Μαύρης Πέτρας- που ξεκινά από τα κοιµητήρια της Ευαγγελίστριας.

Μέσα από το παράλογο και το φανταστικό, το επιστηµονικά παραδεκτό και το ιστορικά τεκµηριωµένο, η συγγραφέας Φανή Μέλφου Γραµµατικού, ξετυλίγει µια πραγµατική ιστορία και ζωντανεύει τους αστικούς θρύλους της Θεσσαλονίκης µε πρωταγωνιστές τα µέλη µιας εύπορης οικογένειας, τον καιρό του Μεσοπολέµου.

Άγνωστες πτυχές της κοινωνικής και πνευµατικής ζωής της Θεσσαλονίκης, σκιαγραφούνται στις σελίδες του µυθιστορήµατος και παρουσιάζουν την εικόνα µιας αναδυόµενης πόλης, στα πλαίσια προλήψεων, κοινωνικών διακρίσεων, µυστικιστικών τελετών και καλά κρυµµένων µυστικών.

Με κεντρικό πρόσωπο µια διαταραγµένη προσωπικότητα και µε σκηνικό τους παράξενους Κήπους, ξετυλίγεται µια ιστορία αλλόκοτη, σύµφωνα µε την οποία ένας παντοδύναµος Τιµωρός Δράκος, απονέµει δικαιοσύνη, µε τους δικούς του νόµους και κριτήρια…

Η Φανή Μέλφου – Γραμματικού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ. Εκτός της Ιατρικής, ασχολήθηκε από τα νεανικά της χρόνια με τη Λογοτεχνία. Είναι παντρεμένη με τον Φίλιππο Γραμματικό, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και είναι μητέρα πέντε παιδιών. Το 2012, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης της απένειμε Βραβείο για την πολύτιμη προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό.

«Οι Κήποι του Πασά – Δράκοι, Στοές και Πνεύματα στη Θεσσαλονίκη» | Συγγραφέας: Φανή Μέλφου – Γραμματικού | Ημερομηνία έκδοσης: 2021 | Σελίδες: 284 | Διαστάσεις: 14×21 | Εκδόσεις Πηγή

The post Φανή Μέλφου – Γραμματικού «Οι Κήποι του Πασά» first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *