cf85cf80cf8c cf80ceafceb5cf83ceb7 ii cebfcebcceb1ceb4ceb9cebaceae ceadcebaceb8ceb5cf83ceb7 cf87ceb1cf81ceb1cebacf84ceb9

3


Το  Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλη  Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει την ομαδική έκθεση χαρακτικής «Υπό πίεση II» με έργα των Judy Attwood, Αντιγόνης Βαλέρη, Στέλλας Βαρδάκη, Τάνιας Δρογώση, Χρήστου Μαγγανάς, Λένας Μητσολίδου, που παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης ETCH INK από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2022. Με αφετηρία τη γλώσσα της χαρακτικής, έξι εικαστικοί καταθέτουν ετερόκλητες εικαστικές και θεματικές προσεγγίσεις, εκφραστικές ποιότητες και τεχνικές. Με κοινό νήμα την χειρονομία της χάραξης πάνω στη μήτρα και την πίεση της εκτυπωτικής πρέσας, η έκθεση αυτή προσεγγίζει εννοιολογικά την ψυχική διάσταση της “πίεσης” ως βίωμα, αλλά και τις εναλλακτικές διεξόδους αποσυμπίεσης που προτείνονται από τους εκθέτες.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης Υπό πίεση παρουσιάζεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή, ύστερα από περίπου δύο χρόνια εγκλεισμού, ψυχικής και πνευματικής ασφυξίας, μετατοπίζοντας τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις στο εδώ και τώρα της τρέχουσας πραγματικότητας. Μέσα στο πλαίσιο της απομόνωσης, το αίσθημα της πίεσης, όχι μόνο μεγεθύνθηκε αλλά απέκτησε για πρώτη φορά τόσο συλλογική και επιδραστική διάσταση ως κοινό βίωμα μεταξύ των υποκειμένων, τα οποία διασπάστηκαν και εκτοπίστηκαν σε στενούς ατομικούς χώρους.

Ο δημόσιος χώρος, πεδίο συλλογικότητας και τόπος συσπείρωσης της κοινότητας, εκκενώθηκε και απογυμνώθηκε πλήρως από την αρχική του λειτουργία και τις δραστηριότητες που εγγράφονται σε αυτόν. Κατά αντίστοιχο τρόπο, τα εργαστήρια και τα καλλιτεχνικά στούντιο περιέπεσαν σε παύση, όχι τόσο παραγωγική ή καλλιτεχνική, όσο στο επίπεδο που ως χώροι δημιουργικών συναντήσεων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ των καλλιτεχνών χρειάστηκε να αναστείλουν ορισμένες από τις λειτουργίες που πυροδοτούν και προϋποθέτουν την ύπαρξή τους ως κοινωνικούς χώρους.

Αλληλεπίδραση, μοίρασμα, ανταλλαγή: λέξεις που εσωκλείουν την ενεργητική διάσταση, καταδηλώνουν την εξωστρέφεια και εμπεριέχουν το συλλογικό, και που κατ’ επέκταση ο κοινωνικός χαρακτήρας του νοήματός τους συνιστά την ίδια στιγμή προϋπόθεση ύπαρξης και συνέχισης της τέχνης.

Στην έκθεση αυτή οι Judy Attwood, Αντιγόνη Βαλέρη, Στέλλα Βαρδάκη, Τάνια Δρογώση, Χρήστος Μαγγανάς, Λένα Μητσολίδου πραγματοποιούν ξανά μια εικαστική συνάντηση στο στούντιο και μια ομαδική παρουσίαση των προσωπικών τους καταθέσεων με κοινό εκφραστικό όχημα τη γλώσσα της χαρακτικής. Το ίχνος της μελανωμένης μήτρας και η ισχυρή πίεση της πρέσας λειτουργούν ως εκφραστικοί αποσυμπιεστές.

4

Η Judy Attwood αντλεί τα θέματά της από το φυσικό κόσμο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε ένα εικονογραφικό απόθεμα που περιλαμβάνει αναπαραστάσεις ζώων και υπερρεαλιστικές αναφορές, αποτυπώνοντας ενδιάμεσους χώρους που παραπέμπουν στις ελλειπτικές αφηγήσεις των ονείρων. Οι αφαιρετικές χαρακτικές αποτυπώσεις της Αντιγόνης Βαλέρη προτείνουν έναν εναλλακτικό τρόπο θέασης και δόμησης του αστικού χώρου, καλώντας τον θεατή να μετατοπίσει το βλέμμα του προς περιεκτικές συνθέσεις και συμπυκνωμένα σχήματα που χωρίς να αφηγούνται, υπαινίσσονται τους άξονες και τα σημεία φυγής.

Η Στέλλα Βαρδάκη εξετάζει μέσα από έναν μεγεθυντικό φακό τις λεπτομέρειες, τα θραύσματα και τις ρωγμές, καθιστώντας ορατούς τους υλικούς μικρόκοσμους των επιφανειών. Η Τάνια Δρογώση διευρύνει την εικαστική της έρευνα πάνω στην τοπιογραφία, που ήδη έχει ξεκινήσει στη ζωγραφική, οδηγούμενη ομαλά προς την αναζήτηση της ρευστότητας της εικόνας και του τοπίου μέσα από τη χαρακτική γλώσσα. Ο Χρήστος Μαγγανάς διεισδύει στις εκφραστικές δυνατότητες της αυτοπροσωπογραφίας μέσα από μια προσωπική γραφή που συγγενεύει αισθητικά με το grotesque, επιστρατεύοντας το χιούμορ, το σαρκασμό και το παράδοξο.

Η Λένα Μητσολίδου, μέσα από έναν εύστοχο συνδυασμό καυστικού χιούμορ, σουρεαλισμού, σκοτεινής αισθητικής και αυτοβιογραφικών αναφορών, πραγματεύεται κλειστοφοβικές ψυχικές καταστάσεις και διερευνά ποικίλες κοινωνικές επιβολές.

Διανοίγοντας δημιουργικά περάσματα προς την αποδέσμευση της εκφρασης μέσα από την αποτύπωση του ίχνους και του αποτελέσματος της χάραξης, οι έξι εικαστικοί αρθρώνουν ένα πολυεπίπεδο χαρακτικό αφήγημα ανοιχτό στον πειραματισμό και τη δοκιμή, καθώς και στις πολλαπλές προσωπικές ματιές, φωνές και γόνιμες προσλαμβάνουσες που συσπειρώνονται σε αυτήν την έκθεση.

9

Πληροφορίες

 

Συμμετέχουν: Judy Attwood, Αντιγόνη Βαλέρη, Στέλλα Βαρδάκη, Τάνια Δρογώση, Χρήστος Μαγγανάς, Λένα Μητσολίδου

Επιμελητικό κείμενο καταλόγου: Βάσια Μαγουλά

Σχεδιασμός καταλόγου: Βαλεντίνη Μαυροδόγλου

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 18 Νοεμβρίου  2022, 18:30 έως 22:30

Διάρκεια έκθεσης:  18 Νοεμβρίου – 17 Δεκεμβρίου  2022

Ημέρες & Ωράρια λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17.00- 21.00 & Σάββατο 11.00 – 15.00

Χώρος τέχνης ETCH INK, Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός, Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map | info@athens-printmaking.com

Πρόσβαση: με ΜΕΤΡΟ/ στάση Αμπελόκηποι, και με όλα τα αστικά λεωφορεία που διέρχονται από λεωφ. Αλεξάνδρας, στάση ΙΚΑ.

The post «Υπό πίεση II» – Ομαδική έκθεση χαρακτικής στο ETCH INK first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *