cf84cf81ceb5ceb9cf82 ceb5cf85cf81cf89cf80ceb1cf8acebaceadcf82 cf83cf85cebdceb1cebdcf84ceaecf83ceb5ceb9cf82 cf83cf85cebdceadceb4cf81

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece είναι δικτυωμένο, παρακολουθεί και συμμετέχει σε συναντήσεις που αφορούν τον εκδημοκρατισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τουρισμό, τη βιοποικιλότητα, την ενέργεια, την ειρήνη, τον πολιτισμό κ.λπ.

Επειδή θεωρούμε ότι τα θέματα που γνωρίζουμε θα ήταν χρήσιμο να να γνωρίζουν και έτσι ίσως να υπάρξει μια δικτύωση και σε ελληνικό επίπεδο παρουσιάζουμε τρεις Ευρωπαϊκές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια ενός περίπου μήνα.

Στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση,  Μασσαλία 26-28 Απριλίου 2024, προγραμματίζουμε να συμμετέχουμε.


16 ΜΑΡΤΙΟΥ

  • How to avoid climate collapse? European Parliament elections and the role of the Left at a time of climate policy failure of the EU and national governments
  • Πώς να αποφύγετε την κλιματική κατάρρευση; Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ρόλος της Αριστεράς σε μια περίοδο αποτυχίας της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων.
Διοργανωτές: Transform!Danmark – σε συνεργασία με το transform!europe και το Global Aktion, NOAH – Friends of the Earth, Scientist Rebellion Danmark, Solidaritet, Kritisk Revy, Enhedslisten/Red-Green Alliance κ.ά.
Περισσότερες Πληροφορίες ΕΔΩ.
Απόσπασμα από την παρουσίαση του προγράμματος:
“….Στο πλαίσιο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2024, η κύρια εστίασή μας στην επερχόμενη διεθνή διάσκεψη Transform!Danmark στις 16 Μαρτίου 2024 είναι η ριζοσπαστική αριστερά και ο ρόλος της στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την προώθηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών πολιτικών και την κοινωνική και απλώς πράσινη μετάβαση και αποφυγή της κλιματικής κατάρρευσης.
Θα εξετάσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ από το 2019, το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2020, τον νόμο για το κλίμα (“Fit for 55”), τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως καθώς και τα βήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Θα ρίξουμε επίσης μια ματιά στους προϋπολογισμούς και τις προγραμματισμένες κλιματικές δαπάνες των εθνικών κυβερνήσεων της ΕΕ και της ΕΕ και θα αξιολογήσουμε την προτεραιότητα που δίνεται στις κλιματικές και περιβαλλοντικές πολιτικές σε σύγκριση με τις στρατιωτικές δαπάνες…”

11.11.11

2024 EUROPEAN CITIZENS’ SUMMIT | ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ | Βρυξέλλες 21&22.03.2024

Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Μαρτίου, οι CNCD-11.11.11 και 11.11.11 (συμμετέχουν σε αυτόν τον οργανισμό 90 Βέλγικες ΜΚΟ) διοργανώνουν μια διήμερη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων Πολιτών, μια μοναδική ευκαιρία συνάντησης και συζήτησης σημαντικών ευρωπαϊκών θεμάτων.

Στόχος είναι να φέρει κοντά τη βελγική και την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών για να σφυρηλατήσουν δεσμούς και να ενισχύσουν τις συνέργειες σε οριζόντια ζητήματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Πολιτών θα ξεκινήσει με μια εναρκτήρια σύνοδο ολομέλειας στην οποία κορυφαίες προσωπικότητες από την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινωνία των πολιτών θα εξετάσουν τα κύρια ζητήματα του οικολογικού και κοινωνικού μετασχηματισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης για την Ευρώπη. Οι συνεισφορές τους θα δώσουν τον τόνο του Φόρουμ, το οποίο θα συνεχιστεί με εργαστήρια το απόγευμα της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής, εστιάζοντας στα 6 κεντρικά θέματα καθώς και σε άλλα θέματα που προτείνουν οι συμμετέχοντες.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου αργά το απόγευμα θα διοργανωθεί δράση στα ΜΜΕ, με στόχο τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ που είναι παρόντες στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα κλείσει με σύνοδο ολομέλειας κατά την οποία η Διακήρυξη των Βρυξελλών θα εγκριθεί από τους συμμετέχοντες και θα παραδοθεί στον Βέλγο πρωθυπουργό Alexander De Croo (TBC). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ LINK

ECSA

[Η πρόθεση των ΦτΦ είναι να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή συνάντηση]

ECSA – European Common Space for Alternatives | Ευρωπαϊκός Kοινός Xώρος για Eναλλακτικές Λύσεις | Μασσαλία 26-28 Απριλίου 2024

Ένα νέο Ευρωπαϊκό Δίκτυο αναπτύσσεται. Το όνομά του: ECSA – European Common Space for Alternatives | Ευρωπαϊκός Kοινός Xώρος για Eναλλακτικές Λύσεις.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στη Μασσαλία 26 – 28 Απριλίου 2024. Προφανώς έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία τα προηγούμενα χρόνια. Οι φορείς που έχουν πάρει την Πρωτοβουλία και συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή, συνεργάζονται σε διάφορα θεματικά δίκτυα καθώς και στο παρελθόν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα που είναι διαθέσιμη σε πέντε γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. LINK 

ECSA – European Common Space for Alternatives | Ευρωπαϊκός Kοινός Xώρος για Eναλλακτικές Λύσεις – Πως αυτοπαρουσιάζεται:

Τι θέλουμε να επιτύχουμε;

Ζούμε σε μια κρίσιμη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, μια στιγμή κατά την οποία οι ενέργειες και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στο μέλλον του πλανήτη μας και των κατοίκων του. Για εμάς, σε αυτό το πλαίσιο, η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση και ο διεθνισμός δεν είναι απλώς ένας ευσεβής πόθος, αλλά μια επείγουσα ανάγκη.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, οι πόλεμοι (Γάζα, Ουκρανία…), δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι παγκόσμιες σε αιτίες και συνέπειες. Επομένως, οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι επίσης παγκόσμιες.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, μπορούμε να ξεκινήσουμε και να μοιραστούμε τεχνογνωσία, στρατηγικές και πόρους, για να δημιουργήσουμε ένα πιο ισχυρό και αποτελεσματικό κίνημα. Προς το παρόν, ενώ έχουμε έναν μεγάλο αριθμό θεματικών δικτύων στην Ευρώπη, δεν έχουμε πλέον έναν κοινό χώρο για όλα τα κοινωνικά κινήματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών που θα μας επέτρεπε να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις προκλήσεις μας και να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.

Παλιότερα, στη δεκαετία του 2000, αυτό το ρόλο διαδραμάτιζαν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ), τα οποίο εμπνεύστηκε από το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΚΦ), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2001 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, ως αντίλογος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Το ΠΚΦ σχεδιάσθηκε ως ένας χώρος όπου οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα που αντιστέκονταν στον νεοφιλελευθερισμό και την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση θα μπορούσαν να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να αναπτύξουν στρατηγικές. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ υιοθέτησε αυτή την προσέγγιση, εστιάζοντας σε θέματα που απασχολούσαν ειδικά την Ευρώπη. Το πρώτο ΕΚΦ πραγματοποιήθηκε το 2002 στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Το φόρουμ αυτό συγκέντρωσε χιλιάδες ακτιβιστές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα και άλλες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλα με επίκεντρο θέματα όπως η ειρήνη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Μετά την επιτυχία της Φλωρεντίας, ακολούθησαν και άλλα φόρουμ σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα που είναι διαθέσιμη σε πέντε γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. LINK 

Το άρθρο Τρεις Ευρωπαϊκές συναντήσεις (συνέδρια, συνδιασκέψεις, δικτυώσεις) για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *