cf84cebf cf84ceb5cebbceb5cf85cf84ceb1ceafcebf ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf cf80cebfcf85 ceb4ceb9ceacceb2ceb1cf83ceb5 cebf cf83ceb5cf86cead

Καιρό πολύ έχουμε να βάλουμε κουίζ στο ιστολόγιο, ίσως επειδή τώρα με το Γκουγκλ τα περισσότερα πράγματα βρίσκονται εύκολα.

Στα τέλη Μαρτίου, που πήγα στην Κρήτη για την εκδήλωση περί Σεφέρη στη Βικελαία, μου ήρθε η ιδέα για ένα κουίζ το οποίο μπορεί και να αντέχει στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Όπως ίσως ξέρετε, μετά τον θάνατο του ποιητή η Μαρώ Σεφέρη παραχώρησε την προσωπική βιβλιοθήκη του στη Βικελαία Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου. Κράτησε περί τα 500 βιβλία που αισθανόταν πως είχαν ιδιαίτερη σημασία για την ίδια, αλλά κι αυτά μεταφέρθηκαν μετά τον θάνατό της στο Ηράκλειο.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης για τον Σεφέρη, σε μια πλαϊνή αίθουσα υπήρχαν εκτεθειμένα κάποια βιβλία της βιβλιοθήκης Σεφέρη -άλλα με αφιερώσεις γνωστών λογοτεχνών, Ελλήνων και ξένων, άλλα αξιοπρόσεκτα για την τυπογραφική τους τέχνη κτλ.

sefelast3Ανάμεσά τους, κι ένα βιβλίο από το οποίο προεξείχε το χειρόγραφο σημείωμα (υποθέτω) της Μαρώς που βλέπετε στην εικόνα:

Εδώ μείναμε στο διάβασμα που έκανα στον Γιώργο στον Ευαγγελισμό στις 28 Αυγούστου 1971

Ο Σεφέρης είχε εισαχθεί στον Ευαγγελισμό με έλκος στις 22 Ιουλίου και πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου. Διαβάζω ότι χαροπάλευε αρκετές μέρες, οπότε ίσως το βιβλίο αυτό, για να το έχει σημειώσει η Μαρώ να είναι το τελευταίο που διάβασε ή έστω που άκουσε να του διαβάζουν στη ζωή του.

Οπότε, το ερώτημα του κουίζ είναι: Ποιο είναι το βιβλίο της προθήκης, με το σημείωμα να προεξέχει σαν σελιδοδείκτης;

Φυσικά ένα τέτοιο ερώτημα μοιάζει με το να σας ζητάω να βρείτε βελόνα στ’ άχυρα. Άπειρα τα βιβλία, ακόμα κιο αν σας δώσω μια βοήθεια και σας πω ότι είναι πασίγνωστο βιβλίο. Αλλά αυτό δεν λέει και πολλά πράγματα -τα πασίγνωστα βιβλία είναι εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, χώρια που το πασίγνωστο για μένα είναι πανάγνωστο για τον άλλον και τούμπαλιν.

Οπότε, θα σας δίνω βοήθειες απαντώντας σε ερωτήσεις. Αλλά σε ερωτήσεις που να απαντιούνται με Ναι ή Όχι. Δηλαδή όχι «Πότε γράφτηκε το βιβλίο;» ή «Ποιας εθνικότητας είναι ο συγγραφέας;» αλλά «Γράφτηκε στον εικοστό αιώνα ή νωρίτερα;» ή «Είναι Ευρωπαίος ο συγγραφέας;».

Σε κάθε ερώτηση που θα απαντάω, θα μεταφέρω τα δεδομένα εδώ, στο άρθρο, έτσι που να μπορεί κανείς να δει με μια ματιά όλες τις πληροφορίες, χωρίς ν’ ανατρέχει στα σχόλια (που άλλωστε μπορεί να έχουν και άλλο θέμα, όχι την υποβολή ερωτήσεων). Έτσι, αν γλίτωσα κόπο στο γράψιμο του άρθρου, θα έχω πολλή δουλειά μέσα στη μέρα να το συμπληρώνω, ώσπου να βρείτε τη σωστή απάντηση.

Ξεκινάμε λοιπόν.

Ποιο είναι το βιβλίο της φωτογραφίας, το τελευταίο βιβλίο που διάβαζε η Μαρώ στον Σεφέρη στο νοσοκομείο;

Δεδομένα μέχρι στιγμής:

0. Το βιβλίο είναι πασίγνωστο.

1. Ο συγγραφέας του βιβλίου που ψάχνουμε δεν είναι γνωστός ως ποιητής

2. Είναι άντρας

3. Δεν είναι Έλληνας

4. Ο συγγραφέας γεννημένος τον 20ό αιώνα

5. Βιβλίο όχι μεταφρασμένο στα ελληνικά

6, Ο συγγραφέας δεν είναι Ευρωπαίος

7. Είδος: Μυθοπλασία

8. Πεζό

9. Όχι ελληνική έκδοση, όχι μεταφρασμένο στα ελληνικά

10. Δεν είναι Ρώσος ο συγγραφέας.

11. Το βιβλίο έχει πλέον μεταφραστεί στα ελληνικά.

12. Ο συγγραφέας είναι από την αμερικανική ήπειρο.

Πολύ λίγη ώρα άντεξε το κουίζ, ούτε μία ώρα από τη δημοσίευση του άρθρου, 31 λεπτά μετά τις πρώτες απαντήσεις που έδωσα, ο φίλος Konos βρήκε το βιβλίο που διάβασαν στον Σεφέρη στον Ευαγγελισμό: Τα 100 χρόνια μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, σε γαλλική μετάφραση. 

Ιδού όλη η φωτογραφία, αν και ελαττωματική αφού τη χαλάει το φως στο τζάμι:

sefelast2

(Ακόμα πιο νωρίς, πριν δώσω τον δεύτερο γύρο απαντήσεων, άλλος φίλος, πρωτοεμφανιζόμενος, είχε επίσης δώσει τη σωστή απάντηση και δεν την εμφάνισα. Μαντεψιά ή το ήξερε; )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *