cf84cebf cf84ceadcebbcebfcf82 cf84ceb7cf82 cebcceb9cebacf81ceaecf82 cebcceb1cf82 cf80cf8ccebbceb7cf82 cf83ceb5 cf83cebaceb7cebd

telos mikris mas polis 1


«Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» μία από τις σπουδαιότερες συλλογές διηγημάτων της νέας ελληνικής πεζογραφίας ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή με την υπογραφή του σκηνοθέτη Ορέστη Τάτση. Ένα έργο για τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, όπως αυτή αποτυπώνεται κυρίως στο διήγημα «Ο τάφος» του Δημήτρη Χατζή. Από τις 4 Μαΐου και μόνο για 20 παραστάσεις στο Θέατρο Rabbithole στο Μεταξουργείο.

Το χιούμορ, η σάτιρα και η πρωτότυπη ζωντανή μουσική γίνονται όπλο του θιάσου για να μας αφηγηθεί την ιστορία του τέλους μιας  πόλης όπως τη γνώρισαν οι ήρωες του διηγήματος.  Ο  «ντόπιος και ευυπόληπτος πολίτης» Τσιάγαλος  θεωρεί αντίπαλό του τον «ξενομερίτη και μυστήριο» Σπούργο  χωρίς να αντιλαμβάνεται  πως  το μέλλον καθορίζεται από «αλλού».  Η παράσταση αναδεικνύει  ένα τέλος που επανέρχεται ασταμάτητα κι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό αγνοούν το ρόλο τους.

telos mikris mas polis 3


Σημείωμα σκηνοθέτη:

Το κείμενο, η διασκευή καθώς και η σκηνοθεσία  της παράστασης  δεν έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο του διηγήματος  αλλά  και με την ίδια την γραφή του Δημήτρη Χατζή. Όπως σημειώνει ο Στέφανος Ροζάνης:

« Τους ήρωές του τους “συμπονά”, τον κάνουν να θλίβεται, νιώθει στοργικά απέναντί τους, αλλά παρά ταύτα κρατά την απόστασή του από το δράμα τους, επειδή ίσια ίσια νιώθει ότι ο τόπος τους δεν είναι ο δικός του τόπος, διότι ο δικός του τόπος και ταυτόχρονα ο δικός του τρόπος είναι να είναι “ξένος μέσα στον εαυτό του” και κατά συνέπεια να παραμένει ξένος σε αυτή την απελπισία που τον περιβάλλει και για την οποία “υποφέρει”, αλλά από μια ψυχική θέση “αλλού”.

Αυτό ακριβώς το «αλλού» είναι που συγκρατεί το παράδοξο των αφηγήσεων του Χατζή και είναι αυτό που κάνει τα λογοτεχνικά κριτήρια να υποχωρούν μπροστά στην πλήρη επικράτησή του, μιας και οι κειμενικοί τρόποι δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για την ερμηνεία τού «αλλού», που η ύπαρξή του από μόνη της συνθέτει έναν παράδοξο τόπο και για τους ήρωες και για τη γραφή τους.»

Αυτό το «αλλού» είναι που καθιστά θεατρική τη γραφή του Δημήτρη Χατζή. Αυτή η απόσταση μας οδήγησε σε μια σύγχρονη «μπρεχτική» προσέγγιση για τη δημιουργία της παράστασης με την καθοριστική  συμβολή της μουσικής και των τραγουδιών. Τραγουδάμε και παίζουμε «Το τέλος της μικρής μας πόλης» με ελπίδα την «αναγέννηση».

Συντελεστές

Διασκευή/στίχοι: Έλσα Ανδριανού (Η διασκευή έγινε σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη)
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Ορέστης Τάτσης
Μουσική σύνθεση/στίχοι: Θέμος Σκανδάμης
Επιμέλεια Κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια κίνησης: Πωλίνα Κρεμαστά
Βοηθός σκηνοθέτη: Σεμίνα Πανηγυροπούλου
Ηχοληψία: Γιάννης Σκανδάμης
Κατασκευή Σκηνικού: Λευτέρης Βουρεκάς
Φωτογραφίες: Γιώργος Πανηγυρόπουλος
Σχεδιασμός Έντυπου Υλικού/ Promo trailer: Παναγιώτης Ανδριανός
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Διανομή:

Αφηγητής / Μηχανικός: Άρης Τρουπάκης
Σπούργος: Νίκος Γιαλελής
Τσιάγαλος: Στάθης Κόκκορης
Δήμαρχος / Πολίτης: Κώστας Κουτρουμπής
Δικηγόρος / Αστυνόμος / Πολίτης: Δημήτρης Μηλιώτης
Μουσικός επί σκηνής: Θέμος Σκανδάμης

telos mikris mas polis 2


Πληροφορίες

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Πρεμιέρα: Τετάρτη 4 Μαΐου

Παραστάσεις: 4 Μαΐου – 29 Μαΐου

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη – Κυριακή στις 21:00

Τιμή Εισιτηρίου: 15 ευρώ Κανονικό, 10 ευρώ Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑμέΑ, Ανέργων) Ατέλειες: 5 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

Rabbithole, Γερμανικού 20, Αθήνα | Οδηγίες Πρόσβασης στο Google Maps | Τηλ.:2105249903 | www.rabbitholespace.com

The post «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση στο Θέατρο Rabbithole first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *