cf84cebf cebcceb1ceafcebdceb1cebbcebf cf83cf84ceb1 ceb1cf80ceaccf84ceb7cf84ceb1 ceb2cebfcf85cebdceac

pinwheels 3661106 1280Γράφεται ότι 6 ακόμη βουνά θα χαρακτηριστούν ως «Απάτητα» εκ των οποίων το Μαίναλο, ο Πάρνωνας και ο Ερύμανθος. Ωστόσο, δεν είναι έτσι, όπως ανακοινώνει η Πρωτοβουλία SOS Μαίναλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δυστυχώς η (υφιστάμενη ή μελλοντική) προστασία δεν αφορά ολόκληρα τα βουνά, αλλά Μόνο τις Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με έκταση μεγαλύτερη από 10 τ.χλμ. που προέκυψαν από το ερευνητικό πρόγραμμα «Αδιατάρακτες Φυσικές Περιοχές (ΑΦΠ) της Ελλάδας και βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόγραμμα NATLAND» και είναι αυτές με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα στο χάρτη.

apatita vouna


Συνεπώς η προστασία του χαρακτηρισμού «Απάτητα Βουνά» που δεν επιτρέπει εγκατάσταση Βιομηχανικών ΑΠΕ δεν αφορά το σύνολο της έκτασης των βουνών, αλλά ένα μέρος τους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ύπαρξη αδειοδοτημένων έργων βιομηχανικών ΑΠΕ στις περιοχές αυτές θα αποτελέσει παράγοντα για να μην ενταχθούν, δηλώνουν στο energypress κύκλοι του ΥΠΕΝ “και φέρνουν το παράδειγμα του Κόχυλα στη Σκύρο, όπου υπάρχει αδειοδοτημένη επένδυση αιολικών. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να μπει στα «Απάτητα Βουνά» ένα μέρος κάποιου βουνού που μελετάται, εκεί όπου χρήζει ιδιαίτερης προστασίας η βιοποικιλότητα, και το υπόλοιπο βουνό να μην μπει”.

Λες και η ισορροπία των οικοσυστημάτων δεν διαταράσσεται από τη γειτνίαση με βΑΠΕ.  Μάλιστα για το όρος Κόχυλα στη Σκύρο, με το μεγαλύτερο πληθυσμό του παγκοσμίως απειλούμενου Μαυροπετρίτη (μεταναστευτικό γεράκι) στον κόσμο, υπάρχουν από ό,τι φαίνεται υπόγειες συνεννοήσεις δημάρχου-πρωθυπουργού.

The post Το Μαίναλο στα «Απάτητα Βουνά»; first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *