cf84ceb5cebbceb5cf85cf84ceb1ceafceb5cf82 ceb7cebcceadcf81ceb5cf82 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb9cf82 cf83cf85cebccebcceb5cf84cebfcf87ceadcf82

Πλησιάζοντας την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των συμμετοχών στο μεγάλο διαγωνισμό Natura 2000/Click στην Φύση, το ενδιαφέρον κορυφώνεται και πολλοί επιλέγουν να πάρουν μέρος διεκδικώντας τα σημαντικά έπαθλα. Στην τρίτη κατά σειρά διοργάνωση 2022-23 ο μεγάλος φωτογραφικός διαγωνισμός “Click στη Φύση” για τις περιοχές Natura 2000, εισάγει νέα στοιχεία όπως η καινούργια, ξεχωριστή κατηγορία “Νερά και Θάλασσες”. Doroepitages Natura Photoagora 7000Επίσης η κατηγορία “O Άνθρωπος και Φυσικό Περιβάλλον” κατέχει κεντρική θέση για το οικολογικό μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξης και της προώθησης της ιδέας της αειφόρου ανάπτυξης μέσα από βιώσιμες παραγωγικές δραστηριότητες όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κλπ. ενώ βεβαίως υφίστανται και οι δημοφιλείς κατηγορίες “Φυσικό τοπίο” & “Πτηνά | Ζώα | Φυτά”. Για όσους ακόμη και τώρα ετοιμάζουν το υλικό τους για συμμετοχή, παραθέτουμε χρήσιμες συμβουλές ανά κατηγορία.
Φωτογραφία ανοίγματος: Φώτης Καφέτσης | Διάκριση στη 2η διοργάνωση του διαγωνισμού

Φυσικό τοπίο

Στα πλαίσια του θέματος εντάσσονται ενδεικτικά βιότοποι, δάση, βουνά, βλάστηση ή χέρσες περιοχές, ορεινοί όγκοι κλπ. πάντα με αναζήτηση της δημιουργικότητας και όχι της απλής καταγραφής.
Αναζητάμε την εικαστική διάσταση, μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού, της ατμοσφαιρικότητας, της εναλλαγής των εποχών κλπ.
Φωτογραφία φυσικού τοπίου υποδηλώνει τον ανέγγιχτο από τον άνθρωπο και τις κατασκευές του περιβάλλον. Εξαιρέσεις θα μπορούσαν να αφορούν δευτερεύοντα στοιχεία όπως ένας ξύλινος φράχτης στην άκρη του καρέ, το δασικό σπίτι ενός ξυλοκόπου, ξύλινες βάρκες και καλύβες των ψαράδων, ξερολιθιές κλπ.

Άνθρωπος και φυσικό περιβάλλον

Εδώ αναζητούμε την φωτογραφική άποψη και καταγραφή για την αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος κατά τρόπο που υποδηλώνει τη βιωσιμότητα, τον αλληλοσεβασμό, την ήπια διαχείριση των φυσικών πόρων και εν τέλει την αρμονική συνύπαρξη.PR0800 Νίκος Τζαναβάρης GR1260008Φωτ.: Μιχαήλ Πατάκος | Διάκριση στη 1η διοργάνωση του διαγωνισμού
Η στόχευση αφορά το συσχετισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη φύση και πως αυτή απεικονίζεται είτε άμεσα π.χ. ένα κοπάδι νεροβούβαλοι με τον βοσκό, μια σαρακατσαναίικη καλύβα, ψαράδες με τη βάρκα τους στη λίμνη, μια γεωργική καλλιέργεια τη στιγμή της σποράς κλπ. είτε έμμεσα π.χ. ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος, μια φωλιά πελαργού κλπ.
Οι ήπιες γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις εντός των περιοχών Natura 2000 εντάσσονται στη φιλοσοφία της προστασίας του οικοσυστήματος

Νερά και θάλασσες

Θάλασσες, ακτές, λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, καταρράκτες είναι εδώ το αντικείμενο. Το νερό, ζωοδότης και πηγή έμπνευσης, μας καλεί να το αποτυπώσουμε σε όλες τους τις μορφές καθώς διαμορφώνει κυρίαρχα το τοπίο.
Άπειροι είναι οι τρόποι που θα το απεικονίσουμε, απτά ή πιο αφηρημένα, ρέον ή παγωμένο, με σταγονίδια και ομίχλη, σε αντικατοπτρισμούς, σαν ήρεμη επιφάνεια ή αγριεμένη θάλασσα, σε κυματισμούς και παφλασμούς.Epainos No1 PR0740 Μιχαήλ Πατάκος GR4210027Φωτ.: Μιχαήλ Πατάκος | Διάκριση στη 1η διοργάνωση του διαγωνισμού
Εδώ κρίσιμη είναι η κατανόηση της λειτουργίας προτεραιότητας ταχύτητας (shutter priority). Επιλέγοντας την ταχύτητα κλείστρου ελέγχουμε πόσο ακινητοποιημένη θα είναι η ροή του νερού στο ρυάκι, ο κυματισμός στη θάλασσα, ακόμη και τα σταγονίδια που εκτινάσσονται από ένα πουλί του βάλτου καθώς προσεγγίζει την επιφάνεια του νερού. Ο πειραματισμός για τη βέλτιστη ταχύτητα κλείστρου ανάλογα με το ύφος και το εφέ της λήψης θα δώσει δυναμική στις εικόνες μας.

Πτηνά, ζώα και φυτά

Ή αλλιώς, πανίδα και χλωρίδα. Σε αυτή την κατηγορία η προσοχή μας ανήκει στα έμβια όντα με την ποικιλομορφία τους. Με τις συμβιωτικές τους σχέσεις, τη συμπεριφορά τους και τους πληθυσμούς που άλλοτε αφθονούν και άλλοτε απειλούνται.4οBrabeio A 3340 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΚΑΛΗΣ GR1420013 1Φωτ.: Γεώργιος Καρκαλής | Διάκριση στη 1η διοργάνωση του διαγωνισμού
Η άγρια ζωή με τα ζώα και τα πτηνά του ελληνικού χώρου είναι το αντικείμενό μας, στο φυσικό χώρο των ειδών, τους βιότοπους, τα δάση, τις καλλιεργημένες περιοχές κλπ. Αλλά και η πλούσια ελληνική χλωρίδα με τα πάνω από 600 ενδημικά είδη που ευνοείται από την εδαφική πολυμορφία και τη γεωγραφική κατάτμηση.
Εννοείται ότι οι φωτογραφικές λήψεις πρέπει να έχουν γίνει με τήρηση της δεοντολογία και χωρίς να έχουν παρενοχληθεί τα είδη ειδικά στα σημεία αναπαραγωγής, ή να έχουν ποδοπατηθεί φυτά κλπ.

Τι να ξέρουμε για τις περιοχές Νatura 2000

• Στην Ελλάδα οι περιοχές Natura 2000 καλύπτουν το 28,5% της χερσαίας έκτασης της χώρας και σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (EΛΣΤΑΤ) εντός των περιοχών αυτών ζει πληθυσμός 470.000 κατοίκων.
• Στις περιοχές Νatura δεν απαγορεύεται η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά κατά περίπτωση μπορούν να ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί και οδηγίες. Επίσης οι περιοχές Νatura 2000 δεν είναι αποκλειστικά δασικές αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα αγροοικοσυστήματα (βοσκότοποι και άλλες γεωργικές εκτάσεις ήπιας καλλιέργειας) αντιστοιχούν στο 40% των περιοχών αυτών.
• Θα πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε περιοχές Νatura και τα διάφορα Καταφύγια, Εθνικά Πάρκα, Εθνικοί Δρυμοί κλπ. όπου πιθανότατα ισχύουν άλλες (αυστηρότερες) απαγορεύσεις. Γενικότερα, στις περιοχές Νatura 2000 επιτρέπεται η ανθρώπινη πρόσβαση.

Δεοντολογία

Φωτογραφίζοντας τη φύση οφείλουμε να τηρούμε τους στοιχειώδεις – άγραφους- κανόνες και τη δεοντολογία που επιβάλλει να μην διαταράσσουμε ή έστω και ελάχιστα επιφέρουμε βλάβη και αλλοίωση στο οικοσύστημα που είναι το αντικείμενο των λήψεών μας.
Natura 2000 banner

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *