cf83cf85ceb6cf85ceb3ceafceb1 cf83cf84ceadcf81ceb5cebf cf86cf89cf82 ceaccf87cf81cebfcebdceb7 cebaceafcebdceb7cf83ceb7 ceb1cf80cf8c

Οι συνθέσεις των Ηλία Σιψά και Απόλλωνα Γλύκα προτάσσουν μια πρωτότυπη αντίληψη θέασης, μετάπλασης και ερμηνείας της πραγματικότητας και της ανθρώπινης κατάστασης, ορίζοντας ταυτόχρονα μέσα από τη συνεργασία τους μια ενιαία παρέμβαση, ένα πολυεπίπεδο εικαστικό περιβάλλον που αναπτύσσεται δυναμικά, ένα περιβάλλον μεστό σε περιεχόμενο, ανοιχτό σε πολλαπλές αναγνώσεις και προσεγγίσεις. Ο συνδυασμός της φωτογραφίας με τη γλυπτική αποτελεί σημείο εκκίνησης των δύο δημιουργών.
Φωτογραφίες απλές, τυχαίες και ανώνυμες, χωρίς καλλιτεχνικές αξιώσεις και προθέσεις, που καταγράφουν και αιχμαλωτίζουν, στον χρόνο και στο χαρτί, ανθρώπινα είδωλα, στιγμές της καθημερινότητας, του κόσμου και της ζωής —σπαράγματα μνήμης— γίνονται το υλικό και ο άξονας της δουλειάς τους.

Η μεγέθυνση, η επεξεργασία και ο τεμαχισμός αυτών των φωτογραφιών, η επιλογή ενός μέρους τους και όχι της συνολικής εικόνας, η αποσπασματικότητα, οι παρεμβάσεις στην επιφάνειά τους και η αποδέσμευση, τις περισσότερες φορές, των θεμάτων τους από το χρονικό ή το κοινωνικό τους πλαίσιο, η ενσωμάτωσή τους σε επιτοίχιες ή σε κατασκευές στον χώρο, ορίζουν μια νέα συνθήκη με ενιαίο χαρακτήρα. Ο κάθε δημιουργός, ωστόσο, διατηρεί τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στη χρήση των φωτογραφιών, επιβάλλει τη δική του ευαισθησία, οπτική και αισθητική.Apollon Glykas OrbitΟ Ηλίας Σιψάς διερευνά τις αναλογίες μεταξύ φωτογραφικού και φυσικού-πραγματικού χώρου, τα μεγάλων διαστάσεων φωτογραφικά του κολάζ επικοινωνούν νοηματικά με τα γλυπτά-κατασκευές του στα οποία συναρμόζει με ευρηματικό τρόπο objets trouvés και διάφορα υλικά (μέταλλα, πηλό, γύψο, πέτρες, γυαλί, ξύλο, πλαστικό). Πρόκειται για έργα τα οποία, πολλές φορές, αξιοποιούν δομικά το φως, διακρίνονται για την υλικότητα, τη λεπτότητα και την ευθραυστότητά τους, το ντανταϊστικό πνεύμα, την ανατρεπτική-σουρεαλιστική τους διάθεση.
Τα έργα του Απόλλωνα Γλύκα προκύπτουν μέσα από μια διαδικασία συνδέσεων, δουλεύοντας σε διάφορα υλικά και τεχνικές. Στις προτάσεις του, οι φωτογραφίες (συχνά προερχόμενες από το προσωπικό του αρχείο) συνδυάζονται με μεταλλικά στοιχεία που παραπέμπουν στον τεχνολογικό πολιτισμό —κεραίες, βραχίονες, κομμάτια και στελέχη από επικοινωνιακά συστήματα, βάσεις—, στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί αυτούσια, χωρίς να παρεμβαίνει στην υφή του υλικού και στο χρώμα τους, ενώ παράλληλα, η κίνηση και το φως αποτελούν βασικές παραμέτρους της δουλειάς του. Η κονστρουκτιβιστική αντίληψη διέπει αυτές τις απροσδιόριστες (ως προς τη χρήση και τη λειτουργία τους) κατασκευές όπου ενσωματώνονται οι φωτογραφίες. Οι απροσδόκητες και παράδοξες συναντήσεις κατασκευών και φωτογραφιών συντάσσουν αφηγήσεις στις οποίες η διάσταση του χρόνου κυριαρχεί, οι έννοιες του παρελθόντος και του μέλλοντος εντοπίζονται στον πυρήνα τους —«μηνύματα»-εικόνες, θραύσματα μιας ζωής παρωχημένης σ’ έναν μελλοντικό κόσμο.

Πληροφορίες
Διάρκεια: 13/10-07/01/2024
Ώρες λειτουργίας: ΤΡ | ΤΕ | ΠΑ | ΣΑ | ΚΥ  > 11:00-19:00, ΠΕ > 11:00-22:00
Χώρος:  MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Καλλιτέχνες Απόλλωνας Γλύκας – Ηλίας Σιψάς
Επιμέλεια Γιάννης Μπόλης
Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Εγκαίνια: Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, 19:00

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ηλίας Σιψάς
Ο Ηλίας Σιψάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε μαρμαροτεχνία στο Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (2005-08). Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Αποφοίτησε το 2016. Το 2020 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση (Terra Lumina) στην Αθήνα, στην γκαλερί «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου». Το 2021, μαζί με τον Απόλλωνα Γλύκα, πραγματοποίησαν την έκθεση Syzygy-spatial cuts and merging orbits (Nykyaika gallery, Tampere, Φινλανδία). Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις (Karga, γκαλερί «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου»· Ρεμπέτικο, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, 2022· Shadows of Outskirts, Cultural House Laikku, Tampere, Φινλανδία, 2018· Face to phase-a performative exhibition, Ανωτάτη Σχόλη Καλών Τεχνών, Αθήνα· The Eye & The Finger, Cartabianca, Arles, Γαλλία, 2015, κ.ά.), συνεργατικά projects και καλλιτεχνικά residencies στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2014 ήταν ιδρυτικό μέλος της μουσικής κολεκτίβας Petra Luna που αποτελούνταν κυρίως από εικαστικούς καλλιτέχνες.

Απόλλωνας Γλύκας
Ο Απόλλωνας Γλύκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2005-12). Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις (INHALE “notes from behind a window”, γκαλερί εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου, Αθήνα, 2022· Μετά την πλασματική όαση, μαζί με τον Ανδρέα Καλλή, Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, Λευκωσία, Κύπρος, 2014· Η Βιτρίνα, The Office gallery, Λευκωσία, Κύπρος, 2011, κ. ά.) Το 2021, μαζί με τον Ηλία Σιψά, πραγματοποίησαν την έκθεση Syzygy-spatial cuts and merging orbits (Nykyaika gallery, Tampere, Φινλανδία). Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις (Karga, γκαλερί εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου· Ρεμπέτικο, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, 2022· The Eye & The Finger, Cartabianca, Arles, Γαλλία, 2015· The Symptom Projects, Άμφισσα, 2017, κ.ά.). Το 2019 βραβεύτηκε από την ARTWORKS, το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά και δημιουργικά γραφεία υλοποιώντας εγκαταστάσεις και εικαστικές κατασκευές και εργάζεται ως φωτογράφος από το 2000. Παράλληλα, από το 2010, διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *