Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών Νatura 2000 και της Επιτροπής Αγώνα Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου σχετικά με τη θετική γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ για το Αιολικό Πάρκο στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου, παρά τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την τήρηση των αποφάσεων της και συγκεκριμένα της ομόφωνα αρνητικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Παρά τις ηχηρές διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την τήρηση των αποφάσεων της και συγκεκριμένα της ομόφωνα αρνητικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Αιολικό Πάρκο στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου, η πραγματικότητα την διαψεύδει.
‘Όπως είχαμε ενημερώσει ότι είχε συμβεί και όπως επιβεβαιώθηκε, με τη διαδικτυακή ανάρτηση του Πρακτικού της από 1/4/2022 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) με θετική γνωμοδότηση για το έργο (3 ψήφοι υπέρ – 1 ψήφος κατά), οι δύο εκπρόσωποι της Περιφέρειας που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν αλλιώς το τελικό αποτέλεσμα, είτε δεν παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση, είτε διάλεξαν να ψηφίσουν θετικά για το έργο, σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Περιφέρειας.
Στο Πρακτικό του ΠΕΣΠΑ διαβάζουμε για τα υπαρξιακά διλήμματα και την 32χρονη εμπειρία του Γεν. Δ/ντη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Παπασημακόπουλου που οδήγησαν στην απόφαση του για τη θετική ψήφο του για το Αιολικό Πάρκο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ομόφωνα αρνητική απόφαση των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας, την οποία κλήθηκε να εκπροσωπήσει στο ΠΕΣΠΑ. Πρόβαλλε δε το ψευδές επιχείρημά ότι η χώρα μας είναι η τελευταία σε επενδύσεις ΑΠΕ όταν η Ελλάδα είχε πέρυσι ποσοστό ΑΠΕ 28,7% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, όπως αναφέρει σε νέα της έκθεση η Ember, γεγονός που την κατατάσσει όγδοη διεθνώς και πρώτη στη ΝΑ Ευρώπη.
Διαβάζουμε επίσης, ότι για την ομόφωνα αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες, ούτε αιτιολόγηση και τέλος πάντων ο κ. Γεν. Δ/ντης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, δεν κατάφερε να μάθει που στηρίχθηκε η ομόφωνα αρνητική απόφαση. Μάλλον γιατί δεν είδε, ούτε διάβασε για τις αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Δ. Ερυμάνθου και Δ. Αρχαίας Ολυμπίας, ούτε για τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, καθώς και για τις παρεμβάσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής που διαφωνούν για το έργο, όχι βάσει εμπειριών ή ψευτοδιλημμάτων, αλλά βάσει δεδομένων για τις καταστροφικές επιπτώσεις του, τόσο στα προστατευταία αντικείμενα της περιοχής Natura, όσο και στον αρχαιολογικό πλούτο, καθώς και των κατευθύνσεων ήπιας ανάπτυξης που έχουν επιλέξει για την περιοχή που ζουν.
Η Περιφερειακή Αρχή έχει εκτεθεί στην τοπική κοινωνία και δεν έχει έως σήμερα απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα που έχουν ήδη τεθεί από τους φορείς και επαναλαμβάνουμε :
– να εξηγήσει τους λόγους που αγνοήθηκε από τον υπηρεσιακό παράγοντα η ομόφωνα αρνητική απόφαση για το έργο του συλλογικού οργάνου, της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου,
– να εξηγήσει γιατί, ενώ υπήρχε και σχετική απόφαση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου (8/4/2022) για να ανακληθεί – επανεξεταστεί το θέμα στο ΠΕΣΠΑ, λόγω της ομόφωνης αρνητικής απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο υπηρεσιακός παράγοντας και εκπρόσωπός της στο ΠΕΣΠΑ προχώρησε στην υπογραφή του πρακτικού, με την αιτιολόγηση που αναγράφεται, αγνοώντας ξανά και τελικά εμπαίζοντας το συλλογικό όργανο της Περιφέρειας.
– να εξηγήσει γιατί δεν έχει προβεί σε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο θα δεσμεύει τους εκπροσώπους της Περιφέρειας που συμμετέχουν ως μέλη στο ΠΕΣΠΑ να σέβονται τις αποφάσεις του συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας που έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τα έργα.
Η ουσία που δεν αναφέρεται στη γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ, ούτε στις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι οι αρνητικές επιπτώσεις από το έργο στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και στην τοπική κοινωνία. Οι σοβαρές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα και στα είδη της προστατευόμενης περιοχής, όπως τεκμηριώνονται στην αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, δεν φαίνεται δυστυχώς να απασχολούν τους αρμόδιους ή μη της Αποκεντρωμένης διοίκησης και της Περιφέρειας.
Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ανέβηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην διαύγεια αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΠΕΣΠΑ , παρά το αίτημα της επιτροπής αγώνα να της αποσταλεί η απόφαση του ΠΕΣΠΑ πριν την έκδοση ΑΕΠΟ, ούτε καν στα πλαίσια της χριστής διοίκησης. Η Επιτροπή Αγώνα «Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου» θα συνεχίσει τον αγώνα της πιο δυναμικά για να αποτρέψει την περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας. Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή, τις Δημοτικές Αρχές Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας , όπως κάθε φορέα και παράγοντα της περιοχής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δράσει ανάλογα στηρίζοντας έμπρακτα και ουσιαστικά τον αγώνα. Θα επανέλθουμε προσεχώς με νέες μας ενημερώσεις και εξελίξεις.
Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών Νatura 2000
Επιτροπή Αγώνα Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου
The post Στα «σκουπίδια» η αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας για το Αιολικό Πάρκο στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου first appeared on Τέταρτο.