cf83ceaecebcceb1cebdcf83ceb7 cf84ceb7cf82 cebdceadceb1cf82 ceb3ceb5cebdceb9ceaccf82 cf83cf80ceb9ceb6ceb1ceb5cf84cf8ecebd cf84ceb7cf82

Σπιζαετοί Αττικής


Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μια ομάδα αποτελούμενη από ορνιθολόγους του LIFE Bonelli eastMed και εθελοντές αναρριχητές, επισκέφτηκαν τη  μοναδική φωλιά Σπιζαετών της Αττικής προκειμένου να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για την οικολογία και τη βιολογία του είδους. Όπως και τις 2 προηγούμενες χρονιές το ζευγάρι της Αττικής κατόρθωσε να αναθρέψει δύο υγιείς και δυνατούς νεοσσούς.

Αφού σημάνθηκαν με κίτρινα δαχτυλίδια και τους τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός, οι νεαροί Σπιζαετοί επέστρεψαν με ασφάλεια στη φωλιά τους. Από εδώ και πέρα, θα είναι δυνατό να παρακολουθούνται καθημερινά οι κινήσεις τους, μέσω τηλεμετρίας, με την ευχή να καταφέρουν να αποφύγουν τους πολλούς κινδύνους που, αναπόφευκτα, πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Η πρώτη χρονιά είναι και η κρισιμότερη της ζωής των Σπιζαετών, καθώς περίπου 1 στους 2 δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν σε αυτό το διάστημα. Οι αιτίες θανάτου είναι ως επί το πλείστο ανθρωπογενείς (ηλεκτροπληξία, πυροβολισμοί, πνιγμοί) ενώ τον κίνδυνο έκθεσης των νεαρών στις απειλές αυξάνει δραματικά και η «εξερευνητική» τους φύση, που μέχρι να ενηλικιωθούν τους ωθεί στο να ταξιδεύουν αδιάκοπα καλύπτοντας χιλιάδες χιλιόμετρα.

Οι προηγούμενες γενιές αττικών Σπιζαετών αποκάλυψαν πως η κύρια περιοχή διασποράς τους κατά τη νεανική τους φάση, εντοπίζεται στην Αργολίδα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τη Βοιωτία και την Εύβοια. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως λείπουν τα μεγάλα ταξίδια όπως αυτό που έκανε η Ναυσικά (γενιά του 2022), η οποία ξεχειμώνιασε στα παραποτάμια δάση του Δούναβη, στα σύνορα Βουλγαρίας και Ρουμανίας!

Όσοι παρατηρείτε ή φωτογραφίζετε πουλιά παρακαλείσθε να έχετε τον νου σας για δαχτυλίδια  (κίτρινα με μαύρα γράμματα), ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε τις διαδρομές τους –όπως και των υπολοίπων Σπιζαετών που έχουν σημανθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed– στη σελίδα τηλεμετρίας στον ιστότοπο του Προγράμματος.

The post Σήμανση της νέας γενιάς Σπιζαετών της Αττικής first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *