cf83ceacceb2ceb2ceb1cf84cebf 18 cebcceb1cf81cf84ceafcebfcf85 1000 1900 cf80ceb1cebdceb5cebbcebbceb1ceb4ceb9cebaceae cf83cf85cebd

ENERGEIA

Η πρόσκληση και η παρουσίαση  της συνάντησης και του προγράμματος στον ιστότοπο των διοργανωτών ΕΔΩ – EVENT στο Facebook ΕΔΩ 


naturfriends greece EL logo landscape COLOR

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει στην Πανελλαδική Συνάντηση για την Ενέργεια που διοργανώνει το αντίστοιχο δίκτυο συλλογικοτήτων που μάχονται στα διάφορα ενεργειακά μέτωπα της χώρας.

Οι ΦτΦ έχουν κάνει 80 δημοσιεύσεις για τα θέματα ενέργειας και έχουν προβάλλει τις θέσεις τους σε δημόσιες διαβουλεύσεις και κινητοποιήσεις [ΕΔΩ]. Η πρόσφατη θέση (26.02.2023) των ΦτΦ για τα “Δύο νέα “υπό διαβούλευση” νομοσχέδια που μας πάνε πίσω | Νερό και Ενέργεια” [ΕΔΩ].

Οι θέσεις των ΦτΦ για την ενέργεια σε ετικέτες/ τίτλους:

  • ΟΧΙ Πράσινη κάρτα στην Πυρηνική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο  στην Ταξινομία της ΕΕ!
  • Η Πυρηνική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο δεν είναι ανανεώσιμες πηγές!
  • Ακύρωση όλων των σχεδίων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ελλάδα.
  • Προοδευτική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, πρώτα απ’ όλα από το λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.
  • ΑΠΕ και γεωθερμία με σεβασμό στη φύση, στο τοπίο, στις τοπικές κοινωνίες.
  • Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Διευκόλυνση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας.
  • Διευκόλυνση για τη σύσταση και την υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.
  • Η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.
  • ΟΧΙ στην ενεργειακή φτώχεια.
  • ΝΑΙ στο Στόχο 7 των Ηνωμένων Εθνών “Καθαρή και φθηνή Ενέργεια”.
  • Έρευνα και δοκιμές για την χρησιμότητα και την αξιοποίηση του υδρογόνου.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – “Εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου”.

Στον πρόσφατο Νόμο 4949/2022 (ΦΕΚ 126 Α’/30.06.2022) που περιλαμβάνει τη “θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου για την απόδοση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης και την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά”  προβλέπονται χρήσεις υψηλής όχλησης – επιπλέον της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας –  μεταξύ των οποίων, εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κ.λπ. (άρθο 7.2.γ).

Οι ΦτΦ είναι αντίθετοι στις “εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου” στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γιατί θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, της  Δυτικής Αθήνας και του Δυτικού Πειραιά και ιδιαίτερα τους κατοίκους των δήμων που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις (Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας).

Οι ΦτΦ υιοθετούν τις βασικές θέσεις των τριών Εξωραϊστικών Συλλόγων Χαϊδαρίου τις οποίες υπέβαλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο (28.02.2023) [ΕΔΩ]. Το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου [ΕΔΩ].

Διακίνηση “Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)” από τη Ρεβυθούσα  μέσω του κέντρου της Ελευσίνας.

Οι ΦτΦ συμμερίζονται την ανησυχία των φορέων της Ελευσίνας: ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕCOELEUSIS, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ & ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για τη “διακίνηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πορθμειακή γραμμή από την Ρεβυθούσα έως το κρηπίδωμα του ΚΡΟΝΟΥ, στο Καλυμπάκι, και με βυτιοφόρα που θα διασχίζουν τις οδούς Κανελλοπούλου, Ωκεανιδών, Γέλας κ.α…  για να τροφοδοτήσει «προσωρινά» την Δυτική Ελλάδα με LNG!!!” [ΕΔΩ].

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ / ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΘΕΣΕΙΣ

–        Οι βασικές θέσεις των ΦτΦ έχουν αρχικά επεξεργαστεί πριν από 10 χρόνια – https://joom.ag/SdyW/p36 –  προφανώς χρειάζονται επικαιροποίηση.

–        ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΗ 2021, 19:00, ΑΘΗΝΑ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ https://bit.ly/3yrkDM1

–        Naturefriends International: ΟΧΙ Πράσινη κάρτα στην Πυρηνική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο στην Ταξινομία της ΕΕ! – ΟΧΙ στον εκτροχιασμό της πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία [είναι της διεθνούς οργάνωσης στην οποία συμμετέχουμε]  https://bit.ly/3F5aacV

TO POSTER ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΊ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

POSTER 1

Το άρθρο Σάββατο 18 Μαρτίου, 10:00 – 19:00 Πανελλαδική Συνάντηση για την Ενέργεια | Οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ συμμετέχουν εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *