cf80cf81cf8ccf83cebacebbceb7cf83ceb7 cf83ceb5 ceb5cebaceb4ceb7cebbcf8ecf83ceb5ceb9cf82 cebcceb5 ceb1cf86cebfcf81cebcceae cf84ceb7cebd
17

[Αφίσα από την υποδοχή του Πλοίου της Ειρήνης το 2017 με θέμα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης – Οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ ΦτΦ υποδέχονται μαζι με άλλους φορείς το Πλοίο της Ειρήνης στο 115ο ταξίδι του. Στο ιστολόγιο των ΦτΦ έχουν γίνει ενενήντα αναρτήσεις με θέμα την Ειρήνη, τα Πυρηνικά όπλα κ,λπ. [ΕΔΩ]. Πρόσφατα οι ΦτΦ, με αφορμή τη νέα εστία πολέμου στη Γάζα, πήραν μέρος σε φιλειρηνικές δράσεις και διαδηλώσεις. Συνοπτικά οι θέσεις των ΦτΦ είναι: “ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΤΩΡΑ – Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Το τέλος της κατοχής της Παλαιστίνης αποτελεί προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη και μακροχρόνια λύση” [ΕΔΩ].]


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ IPPNW [ΕΔΩ]

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 το «Πλοίο της Ειρήνης» επιστρέφει στον Πειραιά, που το υποδέχεται -για πρώτη φορά μετά την υποχρεωτική λόγω της Πανδημίας διακοπή των ταξιδιών- ξανά διοργανώνοντας δύο σημαντικές δραστηριότητες.

image 2

[Φωτ. αρχείου από προηγούμενη άφιξη και υποδοχή του Πλοίου της Ειρήνης στον Πειραιά]

Το πρωί στις 11 πμ ο ελληνικός κλάδος της IPPNW, το ΠΑΔΟΠ, και οι «Φίλοι της Φύσης» σε συνεργασία με την ΚΟΔΕΠ υποδέχονται γιαπωνέζους ακτιβιστές από τους επιβάτες του πλοίου σε συμβολικό καθαρισμό της ακτής στα Βοτσαλάκια Πειραιά. Οι γιαπωνέζοι ακτιβιστές κάνουν στη χώρα τους την ίδια δραστηριότητα, με τα υλικά, που μαζεύουν κατασκευάζουν διάφορα χειροτεχνήματα και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν Έλληνες, που έχουν την ίδια οικολογική δράση. Έχουν προσκληθεί όλες οι σχετικές ΜΚΟ της Ελλάδας, αλλά η συμμετοχή όλων όσοι ενδιαφέρονται είναι ευπρόσδεκτη.

image 4

Το απόγευμα στις 6.30 μμ η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η ALPHA SHIPPING AGENCY διοργανώνουν την εκδήλωση “TOKEI MARU- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ”, που θα πραγματοποιηθεί στο κρουαζιερόπλοιο PACIFIC WORLD του ιαπωνικού οργανισμού PEACE BOAT (ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ).
Το TOKEI MARU ήταν το γιαπωνέζικο πλοίο που είχε διασώσει πολλούς πρόσφυγες κατά την Μικρασιατική καταστροφή και θα γίνει συμβολική τελετή επίδοσης ευχαριστήριου αναμνηστικού στον καπετάνιο του Πλοίου της Ειρήνης.
Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η ονομαστική σας καταχώρηση σε ένα από τα παρακάτω τηλέφωνα:
Στέφανος Μίλεσης (Πρόεδρος Φ.Σ.Π.): 6946153115
Πέτρος Αρβανίτης (Αντιπρόεδρος Φ.Σ.Π.): 6977424545
Σοφία Σπύρου (Γ. Γραμματέας Φ.Σ.Π.): 6934777215 ή στο mail της Φιλολογικής Στέγης info@filologiki.gr με παράλληλη αναγραφή αριθμού τηλεφώνου επικοινωνίας.

image 3

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ – «Peace Boat» («Πλοίο της Ειρήνης»)

Αυτό είναι το 115ο παγκόσμιο ταξίδι του Πλοίου της Ειρήνης, το οποίο οργανώνει η ομώνυμη οργάνωση «Peace Boat», που εδρεύει στο Τόκιο, κατέχει συμβουλευτική θέση στον ΟΗΕ, ενώ είναι βασικός εταίρος της ICAN – η Hibakusha Setsuko Thurlow παρέλαβε για την ICAN το Νόμπελ Eιρήνης 2017..  

Το 1983 ήταν η αρχή αυτής της σπουδαίας MKO, όταν ομάδα Ιαπώνων φοιτητών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς. Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί. Έτσι, ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση «Peace Boat» («Πλοίο της Ειρήνης»), η οποία στη συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών, μεταφέροντας Hibakusha (επιζήσαντες των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι) και διαδίδοντας το αντιπυρηνικό φιλειρηνικό μήνυμα.

Το 1991 το Πλοίο ξεκίνησε και τερμάτισε στον Πειραιά το παγκόσμιο ταξίδι του και έκτοτε διοργανώνουμε από κοινού δραστηριότητες (επισκέψεις σε σχολεία, δήμους, στο ΥΠΕΞ, τη Βουλή, το Μαξίμου, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) σε κάθε επίσκεψη του Πλοίου στην Ελλάδα κάποιες φορές και δύο φορές το χρόνο.

Η οργάνωση «Peace Boat» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από την Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες, με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία. Επίσης οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, ενώ η προσφορά της δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά συνεχίστηκε με διαδικτυακές δραστηριότητες.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

τηλ 6946068777

Το άρθρο Πρόσκληση σε εκδηλώσεις με αφορμή την επιστροφή του «Πλοίου της Ειρήνης» Peace Boat στον Πειραιά | Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *