cf80cf81cebfcf83cf84ceb1cf84ceb5cf8dcebfcebdcf84ceb1ceb9 cf84ceb1 cebaceb7cf84cf8eceb4ceb7 cf83cf84ceb7cebd ceb5cebbcebbceacceb4ceb1

ACCOBAMS


Την ανησυχία της για την τύχη των κητωδών στην Ελλάδα, καθώς παρά τη συμφωνία ACCOBAMS δεν γίνονται τα απαραίτητα βήματα που προβλέπονται εκφράζει η Πανελλαδική Συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου:

Δελφίνια, φυσητήρες και φάλαινες ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στις θάλασσες μας. Ήταν τα λεγόμενα “κήτη” κατά τους προγόνους μας, δηλαδή μεγαλόσωμα ζώα της θάλασσας. Σήμερα, αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά φέρουν την επιστημονική ονομασία Cetacea, κοινώς Κητώδη.Τα κητώδη αποτελούν δείκτη υγείας των θαλασσών και επιτελούν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Το 1996, με στόχο την προστασία τους, η χώρα μας υπέγραψε τη Διεθνή Συμφωνία ACCOBAMS για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Συγκείμενης Ζώνης του Ατλαντικού.

Το 2007, οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία υιοθέτησαν Ψήφισμα, με το οποίο υποστήριζαν τη δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ). Από τις 18 προτεινόμενες ΘΠΠ στη Μεσόγειο, σχεδόν οι μισές ( 8 ) βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες.

Ανάμεσα τους η  Eλληνική Tάφρος που από τότε χαρακτηρίστηκε ως η μοναδική στη Μεσόγειο «Περιοχή Ειδικής Σημασίας» για τους φυσητήρες.

Η συμφωνία ACCOBAMS κυρώθηκε τελικά στη βουλή μόλις τον Ιανουάριο του 2023, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα που προβλέπονται, δηλαδή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για τον ακριβή καθορισμό των περιοχών του χάρτη και την ανάπτυξη διαχειριστικών σχεδίων για την προστασία των κητωδών από τους κινδύνους που τα απειλούν.

Σύμφωνα με την ACCOBAMS, οι σεισμικές έρευνες δεν πρέπει να γίνονται σε σημαντικές περιοχές για τα απειλούμενα κητώδη.

Την ίδια στιγμή, οι θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου, που περιλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, έχουν παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων ενώ γνωρίζουμε ότι κάθε στάδιο της εξορυκτικής δραστηριότητας θέτει σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες, με άγνωστες μέχρι σήμερα συνέπειες. Όλως τυχαίως, η κύρωση της συμφωνίας ACCOBAMS από τη Βουλή έγινε όταν οι σεισμικές έρευνες είχαν πια ολοκληρωθεί.

Αν δεν σταματήσουν οριστικά οι εξορυκτικές δραστηριότητες στις θάλασσές μας, τότε ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δημιουργίας Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών χωρίς τους πληθυσμούς των κητωδών τους οποίους προορίζονται να προστατεύσουν.

Μαζί με δεκάδες φορείς και οργανώσεις ανά την Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας για την ανακήρυξη της Ελληνικής Τάφρου σε Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή και την άμεση ακύρωση του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Συλλογή υπογραφών: www.change.org/hellenictrenchsos

The post Προστατεύονται τα κητώδη στην Ελλάδα; first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *