cf80ceb5cf81ceb9cf83cf83cf8ccf84ceb5cf81ceb5cf82 ceb5cebdceb4ceb5ceafcebeceb5ceb9cf82 cf8ccf84ceb9 ceb7 cf80ceb5cf81ceb9cebfcf87ceae

Λιβάδια Ποσειδωνίας Ερημίτη


Στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας βρίσκεται ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, θησαυρός για τη βιοποικιλότητα τόσο σε στεριά, όσο και τη θάλασσα, η χερσόνησος του Ερημίτη. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για μια από τις τελευταίες ανέγγιχτες περιοχές που έχουν απομείνει στην ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένη ακτογραμμή της Κέρκυρας.

Όπως αναλυτικά εξηγεί η  iSea που από το 2021 υποστηρίζει κάθε προσπάθεια διατήρησης αυτού του φυσικού κεφαλαίου που υπερασπίζεται συσπειρωμένη εδώ και 12 χρόνια η τοπική κοινότητα και για την περαιτέρω ανάδειξη της οικολογικής της αξίας έχει μελετήσει τον μοναδικό οικότοπο της Ποσειδωνίας και τις οικοσυστημικές της υπηρεσίες, καθώς και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα:

Τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει ενισχύουν τις τοπικές προσπάθειές που εκφράζονται μέσα από τον σύλλογο Ερημίτη Πλους και από την καμπάνια Save Erimitis που στόχο έχει να θέσει ολόκληρη την χερσόνησο σε αυστηρή προστασία ώστε να διαφυλαχθούν το τοπίο και η βιοποικιλότητα της περιοχής, όλα τα είδη χλωρίδας και πανίδας, και φυσικά το πολύτιμο θαλάσσιο οικοσύστημα από τα όποια κατασκευαστικά σχέδια που απλώς θα την καταστρέψουν.

Συγκεκριμένα, η iSea χαρτογράφησε τα λιβάδια Ποσειδωνίας, αξιολόγησε την κατάσταση διατήρησής τους και εκτίμησε το απόθεμα του Μπλε Άνθρακα, στην περιοχή του κολπίσκου της Βρωμόλιμνης, όπου τα «αναπτυξιακά» σχέδια προβλέπουν την κατασκευή μαρίνας στη θέση του πολύτιμου αυτού οικοσυστήματος.

Η συνολική κάλυψη του λειμώνα, αποκλειστικά στην περιοχή που προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας, υπολογίστηκε στα 157.000 μ2. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας απλώνονται σε μεγάλη απόσταση πέρα από τα όρια της περιοχής μελέτης.

Επιπλέον, ο λειμώνας στην περιοχή είναι σε «Καλή οικολογική κατάσταση» και αποθηκεύει περισσότερους από 560 τόνους οργανικού άνθρακα, ποσό που υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι η περιοχή μελέτης αφορούσε μικρό τμήμα του λειμώνα.

Από την καταγραφή της βιοποικιλότητας εμπλουτίστηκαν τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με τα θαλάσσια είδη της περιοχής. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν 82 διαφορετικά θαλάσσια είδη, που σε συνδυασμό με προηγούμενες μελέτες συμπληρώνουν την παρουσία συνολικά 107 ειδών.

Κάθε σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, και αντίστοιχων οικοσυστημάτων, οφείλει να πραγματοποιείται με γνώμονα τη διατήρηση της οικολογική τους αξίας, τα οφέλη των τοπικών κοινοτήτων και στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης που διασφαλίζει την προστασία των τελευταίων εναπομενουσών περιοχών του φυσικού παρθένου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη σημαντικότητα του Ερημίτη και μάθετε για την καμπάνια Save Erimitis εδώ

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον του Ερημίτη εδώ

The post Περισσότερες ενδείξεις ότι η περιοχή του Ερημίτη είναι μεγάλης οικολογικής αξίας first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *