cf80ceb5cebbceb1cf81ceb3cebfceaf cebcceb1cf82 ceadcebbceb5ceb9cf88ceb1cebd cebaceb1ceb9 cf84cebfcf85cf82 cf80ceb5cf81ceb9cebcceadcebd

Πελαργοί


Μας έλειψαν, τους περιμένουμε. Τις πρώτες μέρες του Μάρτη θα αυξάνονται οι παρατηρήσεις των Πελαργών και κάθε παρατήρηση είναι σημαντική.

Όπως αναφέρει σχετικά το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών  – ΕΚΔΠ:

Βάση των παρατηρήσεων των (ξένων) πελαργών που έχουν πομπό και είναι ώριμοι (άρα επιστρέφουν στις φωλιές τους), γνωρίζουμε ότι τα άτομα που πέρασαν τον χειμώνα στην Αφρική – ναι μεν ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής, αλλά είναι ακόμα πολύ μακριά (π.χ. στο Χαρτούμ, στο Σουδάν, στην Αίγυπτο).

Οι άλλοι όμως, που δεν πήγαν τόσο μακριά και πέρασαν τον χειμώνα π.χ. στο Ισραήλ (όπως ο γνωστός Jonas από την Γερμανία)… έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία, κοντά στον Βόσπορο. Και αυτοί (και άλλοι που ήταν ακόμα πιο κοντά) θα γυρίσουν πρώτοι. Μιλάμε πάντα για την “ανατολική” μετανάστευση, που ακολουθούν και οι δικοί μας πελαργοί (όπως ξέρουμε, η μετανάστευση των πελαργών είναι ομαδική).

Έτσι οι πρώτοι πελαργοί που θα δούμε αυτές τις μέρες σίγουρα δεν θα είναι αυτοί που έφτασαν από την Αφρική αλλά που ήταν τον χειμώνα κάπου πιο κοντά (ή και ακόμα που δεν είχαν φύγει καθόλου).

Πάντως, από τις 10 Μαρτίου και μετά κάθε πελαργός που θα δούμε στην φωλιά μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι από αυτούς που επέστρεψαν από το μεγάλο ταξίδι.

Να θυμόμαστε πάντα στις παρατηρήσεις μας – να κοιτάμε αν κάποιος πελαργός έχει δαχτυλίδι. Αν ναι, τότε (είτε το διαβάσετε ή όχι) – επικοινωνείστε με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών

Καλή τους επιστροφή

The post Πελαργοί: Μας έλειψαν και τους περιμένουμε first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *