cf80ceb1cf83cf80cebfcf81cf84 cebcceb9ceb1 ceb1cebbceb7ceb8ceb9cebdceae cf80ceb5cf81ceb9cf80ceadcf84ceb5ceb9ceb1 cf83cf84

ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια


Η χειροποίητη, site specific performance που πρωτοπαρουσιάστηκε την Άνοιξη, συνεχίζει την πορεία της από τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, για λίγες παραστάσεις, στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη.

Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» είναι η πρώτη site specific performance της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, που χρησιμοποιεί στοιχεία από το «καθηλωτικό θέατρο» (immersive theatre) ένα είδος σύγχρονου θεάτρου, που καταργεί τα θεατρικά καθίσματα και δημιουργεί/ενθαρρύνει την ανάγκη του θεατή να ανακαλύψει ο ίδιος την προσωπική του διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία. Οι θεατές περιηγούνται μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια της Πτέρυγας του Νοσηλευτηρίου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων και μία αληθινή περιπέτεια ξεκινά.

Με αφετηρία τη δύναμη και την παρηγοριά, που άντλησε η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου από το βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέ-τεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, η επιζήσασα επιχειρεί, με την καταλυτική συμβολή του εικαστικού Βασίλη Καβουρίδη, να αποτυπώσει την εμπειρία της καταργώντας τον τέταρτο τοίχο, που χωρίζει τον καλλιτέχνη από τον θεατή.

Μία work in progress performance, που συνδυάζει δημιουργικά τη θεατρική φόρμα με εικαστικές εγκαταστάσεις, ηχητικά τοπία και αληθινές μαρτυρίες, μέσα σε 9 δωμάτια που  μετατρέπονται σε ένα δυναμικό πεδίο, όπου καλλιτέχνες, περιθαλπόμενοι και θεατές «συνομιλούν». Το Άσυλο Ανιάτων αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει την performance, καθώς πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο αποκλειστικά στη φροντίδα και την περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα.


Η Χρύσα Διαμαντοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, που ονειρεύτηκε, σχεδίασε και συντονίζει τη site specific performance λέει: «Η συνάντησή μου με τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2017 ήταν μία ευκαιρία να χαρτογραφήσω εκ νέου τον προσωπικό μου χάρτη. Να ακολουθήσω την εσωτερική μου πυξίδα. Η διάγνωση του καρκίνου μου μού έφερε τη διαύγεια και την ευκαιρία μέσα στον ίδιο τον κίνδυνο της ασθένειας. Για να με βρω χρειάστηκε να με χάσω πρώτα. Και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό. Ανασήκωσα τα μανίκια και είπα Τώρα θα Ζήσω».

Λίγα λόγια για την performance: Μία Θεματοφύλακας με τη βοηθό της, συνοδεύουν στον Τόπο που φυλούν, έναν μικρό αριθμό θεατών, στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις γυναίκες, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο-Τόπο και συνθέτουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί, το σώμα μετά τη μαστεκτομή. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν ελεύθερα μέσα στα 9 δωμάτια «σταθμούς» ακολουθώντας όποια διαδρομή επιθυμούν, με τον δικό τους ρυθμό, επιλέγοντας τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν τις δράσεις, βιώνοντας τελικά ο καθένας μία εξατομικευμένη εμπειρία θεάτρου.

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, έχοντας θέσει στον πυρήνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας για το 2021-23 την έννοια του τραύματος – ψυχικού και σωματικού- υλοποιεί παραστάσεις και πρωτότυπες δράσεις που απευθύνονται σε κοινό από 16 ετών και πάνω. Μετά την  παράσταση «Frida 2.0, μια παράσταση – γιορτή για το σώμα, τον πόνο, τη χαρά, τη ζωή», εμπνευσμένης από τη ζωή και το έργο της ζωγράφου Frida Kahlo στο θέατρο Arroyo (Απρίλιος 2022) και στο ιστορικό Θεσσαλικό Θέατρο (Μάιος 2022), η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει την πρώτη site specific performance της με τίτλο «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια».

ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια


Συντελεστές

 

Κείμενα-επιλογή κειμένων: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Φλώρα Σπύρου, εμπνευσμένες απ’ το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ Μια αληθινή περιπέτεια».
Σύλληψη ιδέας – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Συντονισμός: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Εικαστικός- Δημιουργία εγκαταστάσεων: Βασίλης Καβουρίδης
Δημιουργία-επιμέλεια βιωματικών δράσεων: Φλώρα Σπύρου
Σχεδιασμός ήχου-μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης/Ελίνα Καλαμποκίνη
Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Φωτιστικός σχεδιασμός: Αποστόλης Τσατσάκος
Γραφιστικός σχεδιασμός: LostyDesignΦωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Φωτογραφία προγράμματος: Άννα Ταγκάλου
Βοηθός παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Ψυχοθεραπεύτρια/Σύμβουλος Διαχείρισης Τραύματος: Λαμπρινή Σταμάτη
Σύμβουλος δραματολογίου: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Παραγωγή: Μικρός Νότος ΑΜΚΕ-Δράσεις Δημιουργίας και Πολιτισμού

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη/Έλενα Αρβανίτη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Έλσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου και η χορεύτρια Άννα Ανουσάκη

ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια


Πληροφορίες

 

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

Πρεμιέρα: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

Παραστάσεις: 1, 2, 7, 9, 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 & 30 Οκτωβρίου

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 14 ευρώ, Μειωμένο: 8 ευρώ (ΑΜΕΑ, Άνεργοι, Πολύτεκνοι).

Ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr

Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, Αγίας Ζώνης 39 (Γιαγλοπούλειος Πτέρυγα) | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Κατά τη διάρκεια της performance οι θεατές μετακινούνται ελεύθερα μέσα στον χώρο. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα και αμαξίδια.

 

Αναλυτικά οι ημέρες & ώρες των παραστάσεων:

 

Σάββατο 30/9 στις 9μμ,

Κυριακή 1/10 στις 8μμ,

Δευτέρα 2/10 στις 9μμ,

Σάββατο 7/10 στις 9μμ,

Δευτέρα9/10 στις 9μμ,

Σάββατο 14/10 στις 9μμ,

Κυριακή 15/10 στις 8μμ

Δευτέρα 16/10 στις 9μμ

Σάββατο 21/10 στις 9μμ,

Κυριακή 22/10 στις 8μμ

Δευτέρα 23/10 στις 9μμ,

Σάββατο 28/10 στις 9μμ,

Κυριακή 29/10 στις 8μμ

& Δευτέρα 30/10 στις 9μμ.

The post «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *