cf80ceadcf81ceb1cf83ceb5 cf83cf84ceb7cebd ceb1ceb9cf89cebdceb9cf8ccf84ceb7cf84ceb1 cebf elliott erwitt

Ήταν ο φωτογράφος με το πιο πιο σαρκαστικό χιούμορ, με το λεπτό κοινωνικό σχόλιο και τη διεισδυτική ματιά στην καθημερινότητα. O αμερικανός φωτογράφος ντοκουμέντου και ρεπορτάζ Elliott Erwitt άφησε την τελευταία του πνοή στο διαμέρισμά του στο Manhattan στις 29 Νοεμβρίου, σε ηλικία 95 ετών. Ο θάνατός του αναγγέλθηκε από το πρακτορείο Magnum Photos του οποίου διατέλεσε μέλος για πάνω από εξήντα χρόνια, ενώ υπήρξε και πρόεδρος κατά τη δεκαετία του 1960. 

Το πραγματικό του όνομα ήταν Elio Romano Erwitz και γεννήθηκε στο Παρίσι του Μεσοπολέμου το 1928 από ρωσοεβραίους γονείς. Μετά η οικογένειά του διέφυγε από τους διωγμούς των εβραίων και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Στάθηκε ένας από τους πιο δραστήριους και πετυχημένους εκπροσώπους της “αποφασιστικής” στιγμής μετουσιώνοντας το κοινωνικό σχόλιο, την έκπληξη και το χιούμορ σε τέχνη. Η σχέση του με το Magnum ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950  όταν συνάντησε τον Herni Cartier-Bresson και τον Robert Capa. Σε όλες του τις φωτογραφικές δραστηριότητες  κουβαλούσε δύο μηχανές μία για την εργασία και μία δεύτερη για προσωπικούς λόγους. Επέμενε ότι η κανονική του φωτογραφική δουλειά στο ρεπορτάζ αποτελούσε απλά όχημα για να χρηματοδοτεί την προσωπική του δημιουργία. Συνήθιζε να περιδιαβαίνει το αστικό τοπίο αναζητώντας το ευτράπεζο, χιουμοριστικό στιγμιότυπο και μάλιστα αυτό όπου υπελάνθανε ένα ειρωνικό σχόλιο.
Η θέση του ως αναγνωρισμένου φωτορεπόρτερ τον έφερε σε γνωριμία με προσωπικότητες όπως Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Muhammad Ali, Simone de Baeauvoir ακόμη και το Fidel Castro και τον Che Guevara κατά την επίσκεψή του στην Κούβα το 1964. Elliott Erwitt MarilynO Castro ήταν φωτογενής, είχε μεγάλη άνεση με το φακό, ενδιαφέρουσα προσωπικότητα  και πολυλογάς. Ήταν μοναδική εμπειρία να βρεθώ μαζί τους –ήταν και o Che παρών στη φωτογράφηση- και να τους ακοιύς να μιλάνε για επανάσταση.” Είχε πει ο Erwitt σε συνέντευξή του. Λίγα χρόνια πριν είχε βρεθεί στην τότε Σοβιετική Ένωση για την εκτόξευση του δορυφόρου Sputnick και ο μόνος δυτικός φωτοδημοσιογράφος που είχε προσκληθεί εν μέσω Ψυχρού Πολέμου για την 40η επέτειο από της ίδρυση της ΕΣΣΔ.
Portfolio με αποκλειστική συνέντευξη του Elliott Erwitt (τη μοναδική σε ελληνικό μέσο) έχει δημοσιευθεί στο τεύχος 173 του ΦΩΤΟγράφου. Δείτε το pdf της συνέντευξης εδώ.
Screenshot 2023 12 04 13.39.50Screenshot 2023 12 04 13.39.54

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *