cf80ceaccf84cf81ceb1 ceb4cf85cf83cebfceafcf89cebdceb5cf82 cebfceb9 ceb5cebeceb5cebbceafcebeceb5ceb9cf82 ceb5cebeceb1ceb9cf84ceafceb1

SKIADOVOUNI SOS


Άσχημη εξέλιξη για την περιοχή η εγκατάσταση αιολικού στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου, που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρά τις ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις, αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους οι επιτροπές αγώνα «Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου» και Λεοντίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δυσοίωνες οι εξελίξεις για την περιοχή εξαιτίας της προώθησης Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην κορυφογραμμή του Σκιαδοβουνίου Ερυμάνθου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρά τις ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις της.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, στη συνεδρίαση στις 28.2.22, αποφάσισε ομόφωνα για την αρνητική γνωμοδότηση του για το έργο του Αιολικού στο Σκιαδοβούνι και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του.

Η Επιτροπή Αγώνα «Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου» επικοινώνησε την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου στα μέλη της (δημοτικούς και τοπικούς φορείς, αγροτοκτηνοτροφικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς εναλλακτικού τουρισμού, μελισσοκόμους, κ.ά.) αλλά και σε τοπικά ΜΜΕ, όπως η συνέντευξη στην εκπομπή «Μετρόπολις» του τηλεοπτικού σταθμού IONIAN TV.

Η πεποίθηση μας ήταν ότι η ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Αιολικό έλαβε υπόψη της, τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας, τις απόψεις των παραγωγικών φορέων της περιοχής, την κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής μέσω επενδύσεων εναλλακτικού τουρισμού, ήπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με ΠΟΠ προϊόντα,τον ιδιαίτερα σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και τις δυνατότητες που προσφέρει και κύρια τον μοναδικό φυσικό πλούτο της, την περιοχή Natura, με τα αυστηρά προστατευόμενα είδη και ενδιαιτήματά της.

Και ενώ η πορεία της αδειοδότησης του Αιολικού ολοκληρωνόταν, με την εισαγωγή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) και ενώ αναμέναμε την αρνητική τοποθέτηση / ψήφο των εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η πραγματικότητα μας εξέπληξε αρνητικά.

Το ΠΕΣΠΑ λειτουργεί ως το τελικό γνωμοδοτικό όργανο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων. Τα μέλη του με αρμοδιότητα ψήφου είναι πέντε, δύο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (με τον πρόεδρό του), δύο από την Περιφέρεια και ένα από την Αρχαιολογία.

Στο εξ΄ αναβολής ΠΕΣΠΑ που έγινε στις 1.4.22 και συζητήθηκε το Αιολικό του Σκιαδοβουνίου, πληροφορηθήκαμε ότι οι δύο εκπρόσωποι της Περιφέρειας, επέλεξαν ή να λείψουν (δεν παραβρέθηκε ο ένας εκπρόσωπος, ούτε ο αναπληρωτής του), ή να εισηγηθούν θετικά για το έργο (παραβρέθηκε ο αναπληρωτής του δευτέρου εκπροσώπου), σε αντίθεση με την ομόφωνα αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Το τελικό αποτέλεσμα του ΠΕΣΠΑ, θετικό για το έργο (3 ψήφοι υπέρ – 1 ψήφος κατά), θα είχε σαφώς ανατραπεί αν ήταν παρόντες και οι δύο εκπρόσωποι της Περιφέρειας και ψήφιζαν αρνητικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις της, όπως όφειλαν.

Με τις ευλογίες της Περιφέρειας, οδηγούμαστε στην εγκατάσταση του αιολικού στο Σκιαδοβούνι, με καταστρεπτικές συνέπειες για την περιοχή μας, αφού αθετήθηκαν οι υποσχέσεις για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας σε αυτόν τον αγώνα της, τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αλλά και του ίδιου του Περιφερειάρχη, και αφού τελικά αγνοήθηκαν οι ομόφωνες αποφάσεις των ίδιων των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας, σήμερα, ημέρα Πέμπτη 7/4 , και ενώ έχει τεθεί προ ημερησίας διάταξης το εν λόγω ζήτημα στο περιφερειακό συμβούλιο από παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ύστερα από αναλυτική επικοινωνία μας με τον Περιφερειάρχη, τον καλούμε να τοποθετηθεί και:

1. να εξηγήσει τους λόγους που αγνοήθηκε η ομόφωνα αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι υποσχέσεις του για στήριξη των φορέων της περιοχής.

2. να ακυρώσει την απόφαση του ΠΕΣΠΑ, σεβόμενος την ομόφωνα αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

3. να προβεί σε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο θα δεσμεύει τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, που συμμετέχουν ως μέλη στο ΠΕΣΠΑ, να σέβονται τις αποφάσεις του συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας που έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τα έργα.

Η επιτροπή αγώνα «Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου» – Η επιτροπή αγώνα Λεοντίου

The post Πάτρα: Δυσοίωνες οι εξελίξεις εξαιτίας της προώθησης Αιολικού στην κορυφογραμμή του Σκιαδοβουνίου Ερυμάνθου first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *