cf80ceaccebdcf89 ceb1cf80cf8c 100 ceb9ceb1cf84cf81ceb9cebaceac cf80ceb5cf81ceb9cebfceb4ceb9cebaceac ceb5cebaceb4ceafceb4cebfcf85cebd
αρχείο λήψης 4

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ως περιβαλλοντικό και κοινωνικό σωματεία συντάσσεται με τους αγωνιστές της ειρήνης, είναι κατά των πολέμων και ιδιαίτερα των πυρηνικών, είναι υπέρ της συνεργασίας – του διαλόγου και της αλληλεγγύης των λαών. Με αυτήν την έννοια θεωρούμε ιδιαίτερα θετική την κοινή έκλειση των περιοδικών για τα “επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του αυξανόμενου κινδύνου πυρηνικού πολέμου και να προχωρήσουν γρήγορα για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.”


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από τον ελληνικό κλάδο της IPPNW/ Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW) ΕΔΩ

Medical journals issue urgent call to prevent nuclear war (Ιατρικά περιοδικά εκδίδουν επείγουσα έκκληση για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου)

Περισσότερα από 100 ιατρικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων το Lancet, το British Medical Journal, το New England Journal of Medicine και η JAMA απηύθυναν κοινή έκκληση για επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του αυξανόμενου κινδύνου πυρηνικού πολέμου και να προχωρήσουν γρήγορα για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Σε μια περίοδο διευρυμένων μαχών στην Ουκρανία και αυξημένης έντασης στην Κορέα, οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας υγείας υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα.

ippnw

Το άνευ προηγουμένου κάλεσμα για δράση έρχεται με τη μορφή ενός συντακτικού που συνυπογράφουν οι συντάκτες των 11 από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά και περιοδικά υγείας, την Παγκόσμια Ένωση Ιατρικών Συντακτών και τους ηγέτες των Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW). Το editorial κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα σε συνδυασμό με την έναρξη της Συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής επιτροπής της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών των Ηνωμένων Εθνών και την 78η επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και αυξάνεται», προειδοποιεί το άρθρο. «Τα πυρηνικά οπλισμένα κράτη πρέπει να εξαλείψουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια πριν μας εξαφανίσουν».

Επικαλούμενο την ειδική ευθύνη της κοινότητας υγείας, το άρθρο προτρέπει «τους συλλόγους επαγγελματιών υγείας να ενημερώνουν τα μέλη τους σε όλο τον κόσμο σχετικά με την απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση και να συμμετάσχουν στην IPPNW για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες να μειώσει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους πυρηνικού πολέμου».

Καλούν τα πυρηνικά οπλισμένα κράτη και όσους συμμάχησαν μαζί τους να λάβουν τρία άμεσα βήματα:

1) την υιοθέτηση μιας πολιτικής μη πρώτης χρήσης

2) να βγάλουν τα πυρηνικά τους όπλα εκτός αμέσου συναγερμού και

3) παροτρύνου όλα τα κράτη που εμπλέκονται στις τρέχουσες συγκρούσεις να δεσμευτούν δημόσια και κατηγορηματικά ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα σε αυτές τις συγκρούσεις».

Το άρθρο προτρέπει επίσης όλους να «εργαστούν για τον οριστικό τερματισμό της πυρηνικής απειλής υποστηρίζοντας την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών με πυρηνικά όπλα για μια επαληθεύσιμη, χρονικά δεσμευμένη συμφωνία για την εξάλειψη των πυρηνικών τους όπλων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της NPT, ανοίγοντας το δρόμο για όλα τα έθνη να προσχωρήσουν στη «Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων».

«Πρόκειται για μια εξαιρετική εξέλιξη», δήλωσε ο Chris Zielinski της Παγκόσμιας Ένωσης Ιατρικών Συντακτών. “Κανονικά τα ιατρικά περιοδικά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν ότι το υλικό που δημοσιεύουν δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα άλλο ιατρικό περιοδικό. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα κορυφαία περιοδικά έχουν συμφωνήσει να δημοσιεύσουν το ίδιο άρθρο υπογραμμίζει την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη,

την τρέχουσα πυρηνική κρίση και την ανάγκη για άμεση δράση για την αντιμετώπιση αυτής της υπαρξιακής απειλής».

«Η ιατρική κοινότητα πρέπει να προειδοποιήσει το ευρύ κοινό για την τεράστια απειλή που αντιμετωπίζουμε», εξήγησε ο Δρ Arun Mitra, ένας από τους συντάκτες του editorial. «Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευθύνης μας ως επαγγελματίες υγείας».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών όπως η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών ICAN, και η εκστρατεία Back from the Brink στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Δρ. Ira Helfand, ένας άλλος συν-συγγραφέας.

Αυτή η Έκδοση δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε πολλά περιοδικά. Για τον πλήρη κατάλογο των περιοδικών δείτε:

https://www.bmj.com/content/full-list-authors-and-signatories-nuclear risk-editorial-august-2023

η πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Το άρθρο Πάνω από 100 Ιατρικά περιοδικά εκδίδουν ταυτόχρονα επείγουσα έκκληση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *