cebf cf85ceb3cf81cebfceb2ceb9cf8ccf84cebfcf80cebfcf82 cebaceb1cf81cf8dcf83cf84cebfcf85 cebaceb9cebdceb4cf85cebdceb5cf8dceb5ceb9

Υγροβιότοπος Καρύστου


Ανακοίνωση του Αντιαιολικού Μετώπου Καρυστίας σχετικά με την πρόθεση του Δήμου Καρύστου για την κατάργηση της προστασίας του υδροβιότοπου, και τον αποχαρακτηρισμό του:

Ο νοτιότερος υγρότοπος της Εύβοιας, βρίσκεται σε μικρό παράκτιο κάμπο, 2 χλμ δυτικά της Καρύστου και καλύπτει περίπου 500 στρέμματα. Είναι ένας συνδυασμός υπολειμμάτων παράκτιων ελών μαζί με ένα σύμπλεγμα αποστραγγιστικών τάφρων, δύο μικρά ρέματα τον Ρηγιά και Καρκαλά και δύο τεχνητές λίμνες.

Οι τεχνητές λίμνες καλύπτουν σήμερα λιγότερο από 15 στρέμματα και δημιουργήθηκαν από την απόληψη αργίλου για τις μικρές βιοτεχνίες κεραμοποιίας που λειτουργούσαν κάποτε στην περιοχή. Μετά το 1970, λοιπόν, εμφανίστηκαν δύο τεχνητά λιμνία μεγάλης βιολογικής αξίας: το τεχνητό λιμνίο Ψαθί και το τεχνητό λιμνίο Σουβάλας. Αυτός ο κατακερματισμένος υγρότοπος βρίσκεται σε μια αγροτική – κτηνοτροφική περιοχή πίσω από την δυτική παραλία της Καρύστου.

Ο κάμπος Καρύστου είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα, το οποίο οφείλει εν πολλοίς τη δημιουργία και ύπαρξή του στα δύο κύρια ρέματα που τον περιβάλλουν: τον Ποταμό Ρηγιά και τον Ποταμό Καρκαλά. Οι προσχώσεις αυτών των δύο ρεμάτων ευθύνονται, τόσο για τον εύφορο αυτόν κάμπο, όσο και για την υπέροχη παραλία που σχηματίστηκε κατάντι. Γύρω από τα δύο αυτά ρέματα, ο υψηλός υδροφόρος ορίζοντας δημιουργεί δεκάδες μικρές εστίες υγροτοπικής βλάστησης.

Σχεδόν όλη η περιοχή του κάμπου Καρύστου ακόμη και οι μικρές τεχνητές λίμνες είναι ιδιοκτητες εκτάσεις. Κάτω από τέτοιες συνθήκες η προώθηση ζωνών προστασίας είναι πολύ δύσκολη.  Το 1989 έγινε ειδική πρόταση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας χωρίς ουσιώδη αποτελέσματα.

Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη της ευρύτερης περιοχής πρότεινε την δημιουργία Ζώνης Οικοανάπτυξης (Ζώνη Β Ειδικών Ρυθμίσεων) σε 1.600 στρέμματα του Κάμπου για να διατηρηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής και να μην προχωρήσει η απρογραμμάτιστη και άναρχη δόμηση.

Όλες οι προσπάθειες προστασίας, όπως και η ένταξη του Κάμπου Καρύστου στον κατάλογο Φύση 2000, παρεμποδίζονταν συστηματικά από τους ιδιοκτήτες της περιοχής, ίσως και λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για τις επιπτώσεις στις ιδιοκτησίες τους από την θέσπιση καθεστώτος Προστασίας της περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Με την τελευταία απόφαση του ΔΣ του Δήμου Καρύστου η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη προτείνεται με συνοπτικές διαδικασίες η κατάργηση της προστασίας του υδροβιοτοπου, ο αποχαρακτηρισμός του από προστατευόμενη περιοχή εκτός του ρέματος της Ρηγιας το οποίο προτείνεται να διευθετηθεί δηλαδή να αλλάξει η κοίτη του ρέματος και λοιπές καταστροφικές επεμβάσεις σε αυτό (ίσως και εγκιβωτισμός του ρέματος;)

Η σημερινή κατάσταση του υγρότοπου με τα πολλά ρέματα μικρά και μεγάλα δεν ευνοεί της πλημμύρες διότι όλα εκβάλουν στην παραλία όπου ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δόμηση. Αυτό επειδή προτάσσει ως επιχείρημα ο Δήμος την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής παραλίας.

Όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετηθούν διάφορα συμφέροντα ιδιοκτητών της περιοχής οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή του υγρότοπου με επιχώσεις και δόμηση όπως έχει καταγγείλει παλαιότερα και η οικολογική οργάνωση ΠΑΚΟΕ

Εμείς προτείνουμε την εκμετάλλευση του υγρότοπου σαν προορισμό εναλλακτικού τουρισμού μετά από εμπεριστατωμενη μελέτη.

Τα σχέδια κατάργησης αυτού του σημαντικού υγρότοπου και μοναδικού στη Νότια Εύβοια δεν θα περάσουν.

The post Ο υγροβιότοπος Καρύστου κινδυνεύει first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *