Με αφορμ’η την ημέρα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου (9 Σεπτεμβρίου 1922- 30 Μαρτίου 2020) αλλά και τις κινητοποιήσεις για τη μη ιδιωτικοποίση του νερού [ΕΔΩ] παρουσιάζουμε το βιβλίου του με τίτλο ΥΔΩΡ ΑΥΡΑ ΝΕΡΟ:
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Ένα γλωσσολογικό ταξίδι στους δρόμους του νερού και των λεκτικών του σημάνσεων αποδεικνύει τη ζείδωρο αξία του υγρού στοιχείου για μας τους Έλληνες. Αποκαλύπτει τους πολιτισμικούς δεσμούς που υφαίνουν την ιστορία αυτού του τόπου και τους δρόμους της ετυμολογίας των λεκτικών συμβόλων για το νερό. Πώς το ύδωρ έγινε νερό και γιατί ξανάρθε στη ζωή μας ως υδραγωγείον και υδροφόρος ορίζοντας και ως υδραγωγός, για να μας ξεδιψάσει, όταν κορακιάζουμε από τη δίψα και λέμε το νερό νεράκι; Διασώζονται οι θεματικές ρίζες του ύδατος σε σημερινές λέξεις της νεοελληνικής; Τι απέγιναν η «αύρα», ο «όμβρος», το «φρέαρ», ο «υετός», η «πηγή» και η «κρήνη»; Υπάρχουν σημάδια από τις σταγόνες τους μέσα στη φουσκονεριά των σημερινών λεκτικών σημάτων, όπου το νερό έχει 1.340 επιθετικούς προσδιορισμούς.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
Πρόλογος Γ. Μπαμπινιώτη
Πρόλογος Ηλ. Μαριολάκου
Εισαγωγή | ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΤΟ ΖΕΙΔΩΡΟΝ ΥΔΩΡ
Εισαγωγή
3.1. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί για το νερό
3.2. Λέξεις σύνθετες με το νερό και παράγωγές του
3.3. Υδρωνύμια με βάση τη λέξη νερό
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Επίλογος
Βιβλιογραφία
Εργογραφία του συγγραφέα
Ευρετήριο
Έκδοση 2001, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, Σελίδες 472, Βάρος 670 γραμμάρια, 1.340 επιθετικούς προσδιορισμούς για το νερό. | ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ
Προτείνουμε: Κώστας Φωτεινάκης ““Ο Μανώλης Γλέζος ως Περιβαλλοντολόγος” [ΕΔΩ]
Το άρθρο Ο Μανώλης Γλέζος: Βιβλίο 472 σελίδων, βάρους 620 γραμ., με 1.340 επιθετικούς προσδιορισμούς για το νερό εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.