cebf ceb5cebbceadcf86ceb1cebdcf84ceb1cf82 cf83cf84cebf ceb4cf89cebcceaccf84ceb9cebf cf80cf8ecf82 cebdceb1 ceb1cf80cebfcebaceb1cf84ceb1

Elephant in the Room Idiom Meaning Origin

[Συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης με τίτλο “Η σημασία της αποκατάστασης της φύσης στην Ευρώπη | The importance of restoring nature in Europe” αναδημοσιεύμου το άρθρο του ακολουθεί. Χρησιμοποθούμε τη φράση “The elephant in the room”  «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για να περιγράψουμε μια κατάσταση ή ένα ζήτημα που είναι αρκετά προφανές ή αισθητό, αλλά δεν αντιμετωπίζεται ή συζητείται όπως θα έπρεπε. Η εικόνα της ανάρτησης και η ανάλυση της φράσης GRAMMARIST  ΕΔΩ.]


Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Πώς να αποκατασταθεί η φύση της Ευρώπης | The elephant in the room: How to restore Europe’s nature

Κίρα Τέιλορ / Kira Taylor – Energy & Environment Reporter -EURACTIV

Η αποκατάσταση της φύσης και η αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας αποτελούν βασικά μέρη της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, με την ΕΕ να δεσμεύεται να προστατεύσει το 30% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030.

Αλλά το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα γίνει αυτό είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.

Είναι αναντίρρητο ότι κάτι πρέπει να γίνει για να σωθεί η φύση της Ευρώπης – το 81% των οικοτόπων βρίσκεται σε κακή κατάσταση και 1.677 ευρωπαϊκά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, με την ανθρώπινη δραστηριότητα – συμπεριλαμβανομένης της εντατικής γεωργίας, της αστικοποίησης και των δραστηριοτήτων αναψυχής, της δασοκομίας και της ρύπανσης – να συγκαταλέγεται στους βασικούς παράγοντες.

Αλλά υπάρχουν πάρα πολλά δάχτυλα που πρέπει να πατήσουμε για να αντιστρέψουμε την παρακμή. Η περιβαλλοντική πολιτική είναι πάντα πολύπλοκη στις Βρυξέλλες λόγω των μεγάλων διαφορών μεταξύ των οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και ορισμένοι τομείς, όπως η δασοκομία και η γεωργία, είναι βαθιά ριζωμένοι στις εθνικές ταυτότητες.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναζωογόνηση των οικοσυστημάτων, ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, έχει καταφέρει να πατήσει σχεδόν όλα τα δάχτυλα του ποδιού – από τη γεωργία, την αλιεία και τη δασοκομία μέχρι τη στέγαση και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι απόψεις σχετικά με το νόμο κυμαίνονται από σκεπτικισμό έως ευθεία αντίθεση, με λίγους οπαδούς που στέκονται σθεναρά στο πλευρό του. Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την αποκατάσταση της φύσης “επί της αρχής”, αλλά ο ελέφαντας – ή το αντίστοιχο ευρωπαϊκό θηλαστικό – στο δωμάτιο είναι το πώς το “επί της αρχής” γίνεται “στην πράξη”.

Ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς προειδοποίησε γι’ αυτό το Δεκέμβριο, λέγοντας στους υπουργούς της ΕΕ: “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε το κατ’ αρχήν να μην γίνει ένας τρόπος απόρριψης των τελικών συγκεκριμένων στόχων που θα πρέπει να επιτύχουμε”.

Η πρόταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού μετά την απόρριψή της από τις επιτροπές γεωργίας (AGRI) και αλιείας (PECH) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο. Τώρα κινδυνεύει να κολλήσει στην ατελείωτη δίνη της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ, εάν απορριφθεί από την επιτροπή περιβάλλοντος (ENVI) στις 15 Ιουνίου.

Ήδη, η κινητήρια δύναμη που αντιτίθεται στην πρόταση, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), φαίνεται έτοιμο να βάλει τα δυνατά του. Η απόρριψη επιβεβαιώνει ότι υπάρχει “τεράστιο πρόβλημα” με την πρόταση της Επιτροπής, δήλωσε στη EURACTIV η Christine Schneider, νομοθέτης της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευσή της στην επιτροπή περιβάλλοντος.

“Ως ΕΛΚ εργαστήκαμε σκληρά για να βελτιώσουμε την πρόταση της Επιτροπής και να βρούμε συμβιβασμούς στην κορυφαία επιτροπή ENVI […] και εξακολουθώ να διαπραγματεύομαι. Υπήρξαν εκατοντάδες τροπολογίες που κατατέθηκαν από το ΕΛΚ, γεγονός που δείχνει πόσο σοβαρά το πήραμε το θέμα. Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε κάτι στέρεο σε ένα θεμέλιο που είναι πολύ εύθραυστο”, δήλωσε.

Άλλες ομάδες είναι πιο θετικές, με τους κορυφαίους νομοθέτες του κεντρώου κόμματος Renew Europe, της Αριστεράς και των Πρασίνων να δηλώνουν στη EURACTIV ότι δεν θέλουν να δουν την πρόταση να απορρίπτεται.

“Οποιαδήποτε απόρριψη του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί ευθεία επίθεση στα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών για μια φύση χωρίς τοξικά, βιώσιμη και βιώσιμη και τη διατήρηση των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων. Η επιβίωση των ειδών, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, δεν πρέπει να ανταλλάσσεται με κοντόφθαλμες πολιτικές εκστρατείες”, δήλωσε η Jutta Paulus από τους Πράσινους.

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής των Ανανεωτικών Μαρία Σοράγια Ροντρίγκεζ Ράμος δήλωσε ότι η απόρριψη είναι ανησυχητική αλλά δεν προκαλεί έκπληξη και ότι είναι βέβαιη ότι η πρόταση θα εγκριθεί στην επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου.

“Έχουμε ακούσει και έχουμε επίγνωση της ανάγκης να βελτιώσουμε τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματά μας για να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα, η οποία ήδη απειλείται σοβαρά από τις σοβαρές ξηρασίες, τη μείωση των επικονιαστών, τις κακές συνθήκες του γεωργικού εδάφους, τη ρύπανση των υδάτων και των υδροφόρων οριζόντων μας από χημικά απόβλητα. Ως εκ τούτου, ο νόμος αυτός ανταποκρίνεται και έχει επίσης λάβει υπόψη σημαντικές ανησυχίες του γεωργικού και αλιευτικού τομέα”, δήλωσε η ίδια.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για την εξεύρεση κοινής προσέγγισης μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος στις 20 Ιουνίου. Έχουν επίσης ζητήματα με τον νόμο, συμπεριλαμβανομένου του διοικητικού του κόστους, του τρόπου με τον οποίο θα μοιραστεί ο χώρος με τη στέγαση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του τρόπου με τον οποίο θα εφαρμοστεί σε μέρη όπου οι τοπικές αρχές έχουν λόγο, όπως στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ωστόσο, αρκετές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στη EURACTIV ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ υιοθετούν μια “εποικοδομητική” προσέγγιση και εργάζονται για την επίλυση των ζητημάτων με στόχο να συμφωνήσουν επί του νόμου τον Ιούνιο.

Μέχρι τότε, όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στην επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να δούμε αν θα καταφέρει να διαπραγματευτεί τα ζητήματα. Αλλά μέχρι η Ευρώπη να αποφασίσει να αναλάβει πραγματική δράση, η φύση της θα συνεχίσει να παρακμάζει και, μια μέρα, ο ελέφαντας μπορεί να μην είναι πλέον στο δωμάτιο.

Κίρα Τέιλορ / Kira Taylor – Energy & Environment Reporter -EURACTIV

Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά

 

Green Brief Hubs ARTICLE template 1024x576 1

ΠΗΓΗ ΕΔΩ: EURACTIV συλλογή ειδήσεων που καλύπτουν την ενέργεια και το περιβάλλον από όλη την Ευρώπη.

Το άρθρο Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Πώς να αποκατασταθεί η φύση της Ευρώπης | The elephant in the room: How to restore Europe’s nature εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *