cebf ceb3 ceb3 cf84cf89cebd ceb7cebdcf89cebcceadcebdcf89cebd ceb5ceb8cebdcf8ecebd ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7 ceb3ceacceb6ceb1 ceb7 ceba

FLASH

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ίσως να είναι η μοναδική περιβαλλοντική οργάνωση με νομική μορφή που έχει πάρει σαφή θέση για όλους τους πολέμους και την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων μεταξύ των χωρών μέσω διαλόγου και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Στο ιστολόγιο των ΦτΦ έχουν δημοσιεύσει περισσότερα από 100 θέματα για τον πόλεμο και την ειρήνη [ΕΔΩ] και προφανώς για τους δύο εν εξελίξει πολέμους στην Ουκρανία [ΕΔΩ] και στη Γάζα [ΕΔΩ] [ΕΔΩ].

Σήμερα 9 Δεκεμβρίου 2023 δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω από το αίτημα για ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ  στη Γάζα και και να αναδημοσιεύσουμε τη χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιου Γκουτέρες “Η κοινωνία βρίσκεται στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης”. Ακολουθεί το ρεπορτάζ  από το Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs/OCHA, για την “κατάρρευση της κοινωνιας της Γάζας”  [ΕΔΩ].


Εκατοντάδες σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα εν μέσω ανηλεών βομβαρδισμών, χερσαίων επιχειρήσεων και μαχών. Καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής για τους αμάχους στη Γάζα και οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας παρεμποδίζονται σοβαρά. «Η κοινωνία βρίσκεται στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων

Εθνών στις 8 Δεκεμβρίου. Φωτογραφία από τον Ashraf Amra / UNRWA

08 Δεκεμβρίου 2023

Βασικά σημεία

  • Μεταξύ των απογευμάτων της 7ης και της 8ης Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 310 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας (MoH) στη Γάζα, και τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές. Οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρα, ξηρά και θάλασσα σε όλη τη Γάζα συνεχίστηκαν. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν έντονες χερσαίες επιχειρήσεις και μάχες, ειδικά στα ανατολικά τμήματα της πόλης της Γάζας, της Τζαμπαλίας, του προσφυγικού καταυλισμού Αν Νουσεϊράτ και των ανατολικών περιοχών της επαρχίας Χαν Γιουνίς. Συνεχίστηκε επίσης η εκτόξευση ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες προς το Ισραήλ.
  • Από τις 3 Δεκεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν φτάσει στη Ράφα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το παρακείμενο κυβερνείο Χαν Γιουνίς, μετά από εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και συνεχείς βομβαρδισμούς και μάχες. Για πολλούς εκτοπισμένους, αυτός είναι ο δεύτερος ή ο τρίτος εκτοπισμός που βιώνουν από τις 7 Οκτωβρίου. Στη Ράφα, υπόκεινται σε ακραίες συνθήκες υπερπληθυσμού χωρίς κενό χώρο για στέγη, ούτε καν στους δρόμους ή σε άλλους ανοιχτούς χώρους. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για ώρες σε μεγάλα πλήθη γύρω από τα κέντρα διανομής βοήθειας, σε απελπιστική ανάγκη για φαγητό, νερό, στέγη, υγεία και προστασία.
  • Στις 8 Δεκεμβρίου, η επαρχία της Ράφα παρέμεινε η σχεδόν αποκλειστική περιοχή στη Γάζα όπου πραγματοποιούνται περιορισμένες διανομές βοήθειας. Στην επαρχία Khan Younis και στη Μέση Περιοχή, η διανομή βοήθειας σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες λόγω της έντασης των εχθροπραξιών και των περιορισμών μετακίνησης στους κεντρικούς δρόμους, εκτός από τις περιορισμένες παραδόσεις καυσίμων σε βασικούς παρόχους υπηρεσιών. Η πρόσβαση από τα νότια στις περιοχές βόρεια της Ουάντι Γάζας (στο εξής: βόρεια) σταμάτησε την 1η Δεκεμβρίου, με την επανέναρξη των εχθροπραξιών.
  • Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για «πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης και αυξημένη πίεση για μαζικούς εκτοπισμούς στην Αίγυπτο», λόγω της σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης και της αδυναμίας αποτελεσματικής παροχής βοήθειας. Πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, φοβισμένοι και θυμωμένοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν εκφράσει αυτόν τον θυμό προς το προσωπικό μας». Ο Επικεφαλής Επιχειρήσεων της UNWRA στη Γάζα είπε ότι «η κοινωνία βρίσκεται στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης». και ότι «ορισμένες συνοδεία βοήθειας λεηλατούνται και οχήματα του ΟΗΕ λιθοβολούνται».
  • Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε επίσης ότι, «στον λαό της Γάζας λένε να κινούνται σαν ανθρώπινα φλιπεράκια – ρικοτσάροντας ανάμεσα σε όλο και μικρότερα κομμάτια του νότου, χωρίς κανένα από τα βασικά για επιβίωση. Αλλά πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές». Επανέλαβε την έκκλησή του «για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, για την προστασία των αμάχων και για την επείγουσα παράδοση ναυαγοσωστικής βοήθειας».
  • Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα μέρη σε μια σύγκρουση πρέπει να λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να αποφύγουν και σε κάθε περίπτωση να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά των πολιτών. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την εκκένωση αμάχων ή την αποτελεσματική εκ των προτέρων προειδοποίηση για επιθέσεις, η οποία παρέχει στους αμάχους αρκετό χρόνο για να φύγουν, καθώς και μια ασφαλή διαδρομή και μέρος για να πάνε. Πρέπει να ληφθούν όλα τα πιθανά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι εκτοπισμένοι πολίτες μπορούν να αντέξουν οικονομικά ικανοποιητικές συνθήκες ασφάλειας, στέγης, διατροφής και υγιεινής και να διασφαλιστεί ότι τα μέλη της οικογένειας δεν χωρίζονται. Οι άμαχοι που επιλέγουν να μείνουν σε περιοχές που έχουν καθοριστεί για εκκένωση δεν χάνουν την προστασία τους.
  • Στις 8 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους ένα παιδί, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής Όχθης στο Al Far’a (κυβερνείο Tubas), ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μεταξύ Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου σε 263. συμπεριλαμβανομένων 68 παιδιών. Το 2023 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους από τότε που η OCHA άρχισε να καταγράφει απώλειες το 2005.

Εχθροπραξίες και θύματα (Λωρίδα της Γάζας)

  • Τα ακόλουθα είναι από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά που αναφέρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με απεργίες σε κτίρια κατοικιών:
    • Στις 7 Δεκεμβρίου, περίπου στις 15:50, φέρεται να σκοτώθηκαν τριάντα Παλαιστίνιοι όταν χτυπήθηκε ένα σπίτι στη συνοικία Al Dorj, ανατολικά της πόλης της Γάζας.
    • Στις 7 Δεκεμβρίου, περίπου στις 21:40, 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν δύο σπίτια στην ανατολική πόλη της Γάζας.
    • Στις 8 Δεκεμβρίου, περίπου στις 8:15, 13 Παλαιστίνιοι φέρεται να σκοτώθηκαν όταν ένα κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε στο στρατόπεδο An Nuseirat, στη Μέση Περιοχή.
    • Στις 8 Δεκεμβρίου, περίπου στις 10:00, εννέα άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν όταν ένα κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε στο δυτικό Khan Yunis.
  • Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 8 Δεκεμβρίου το απόγευμα, τουλάχιστον 17.487 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, περίπου το 70 τοις εκατό των οποίων λέγεται ότι είναι γυναίκες και παιδιά και περισσότεροι από 46.000 φέρονται να τραυματίζονται.
  • Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι αγνοούνται, πιθανώς κάτω από τα ερείπια, περιμένουν διάσωση ή ανάκτηση. Στις 8 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας στη βόρεια Γάζα δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι, λόγω της έλλειψης καυσίμων, οι διασώστες έχουν μείνει με ένα μόνο επιχειρησιακό όχημα.
  • Συνολικά, 97 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με επίσημες ισραηλινές πηγές.

Μετατόπιση (Λωρίδα της Γάζας)

  • Οι νεοαφιχθέντες εκτοπισμένοι στη Ράφα αντιμετωπίζουν υπερβολικό συνωστισμό. Οι δύο μεγαλύτερες τοποθεσίες στην πόλη, όπου χιλιάδες από αυτούς έχουν εγκατασταθεί και έχουν στήσει πρόχειρες κατασκευές και σκηνές, είναι ένα υπό κατασκευή νοσοκομείο («το νοσοκομείο του Κατάρ») και η πανεπιστημιούπολη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Al Quds.
  • Στις 8 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις επανέλαβαν την εντολή στους κατοίκους της Τζαμπάλια και των ανατολικών συνοικιών της πόλης της Γάζας, όπου διεξάγονται έντονες μάχες, να απομακρυνθούν στα δυτικά τμήματα της πόλης της Γάζας. Οι πληγείσες περιοχές καλύπτουν περίπου 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεν είναι σαφές πόσοι κάτοικοι έχουν μείνει εκεί.
  • Την 1η Δεκεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε έναν λεπτομερή διαδικτυακό χάρτη, όπου η Λωρίδα της Γάζας χωρίζεται σε εκατοντάδες μικρές περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης προορίζεται να διευκολύνει τις εντολές για εκκένωση ανθρώπων σε συγκεκριμένες περιοχές πριν από τη στόχευσή τους. Από τότε, διάφορες περιοχές, που καλύπτουν σχεδόν το 30 τοις εκατό της Λωρίδας της Γάζας, έχουν επισημανθεί για εκκένωση. Η δυνατότητα των κατοίκων να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες μειώνεται από τις επαναλαμβανόμενες διακοπές στις τηλεπικοινωνίες και την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών.
  • Από τις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την UNRWA, σχεδόν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα, ή σχεδόν το 85 τοις εκατό του πληθυσμού, εκτιμάται ότι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια από αυτούς τους εκτοπισμένους ήταν εγγεγραμμένοι σε 151 εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα, εκ των οποίων περίπου ένα εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι σε 94 καταφύγια της UNRWA στο νότο. Η απόκτηση ακριβούς καταμέτρησης είναι δύσκολη, δεδομένων των δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των εκτοπισμένων που μένουν με οικογένειες υποδοχής, της μετακίνησης των εκτοπισμένων μετά από εντολές εκκένωσης από την 1η Δεκεμβρίου και της εκκένωσης πέντε καταφυγίων της UNRWA στο ανατολικό Khan Younis στις 6 Δεκεμβρίου.
  • Λόγω του συνωστισμού και των κακών συνθηκών υγιεινής στα καταφύγια της UNRWA στο νότο, έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις σε ορισμένες μεταδοτικές ασθένειες και καταστάσεις όπως διάρροια, οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, δερματικές λοιμώξεις και παθήσεις που σχετίζονται με την υγιεινή όπως οι ψείρες.
  • Έχουν εκφραστεί ανησυχίες για ευάλωτες ομάδες ανθρώπων που παλεύουν με δύσκολες συνθήκες στέγασης. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με αναπηρίες. γυναίκες που είναι έγκυες, έχουν γεννήσει πρόσφατα ή θηλάζουν· άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις· και εκείνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ηλεκτρική ενέργεια

  • Από τις 11 Οκτωβρίου, η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό διακοπή ρεύματος, αφού οι ισραηλινές αρχές διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα καυσίμου για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Γάζας. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα καυσίμου, η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από γεννήτριες, καθώς και από ηλιακούς συλλέκτες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανατρέξτε σε αυτόν τον  πίνακα εργαλείων .

Υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων (Λωρίδα της Γάζας)

  • Στις 8 Δεκεμβρίου, το νοσοκομείο Al Amal και τα γειτονικά γραφεία της Εταιρείας της Παλαιστίνης Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), στο Khan Younis, και το νοσοκομείο Yaffa στο Deir Al Balah, χτυπήθηκαν και υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών, ενώ δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν θύματα . Οι εγκαταστάσεις της ΛΔΚ φιλοξενούν σήμερα περίπου 14.000 εκτοπισμένους. Αυτά τα δύο νοσοκομεία είναι μεταξύ των 12 νοσοκομείων στο νότο που λειτουργούν εν μέρει.
  • Το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, ένα από τα μεγαλύτερα στο νότο, ανέφερε κρίσιμες ελλείψεις σε φάρμακα, προϊόντα αίματος και ιατρικές προμήθειες. Τα καύσιμα για τη λειτουργία των νοσοκομείων είναι αυστηρά με δελτίο. Πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται στο πάτωμα και χωρίς αναισθητικά. Ενώ η κανονική του χωρητικότητα είναι 370 ασθενείς, αυτή τη στιγμή νοσηλεύει περίπου 1.000 και φιλοξενεί άλλους 70.000 εκτοπισμένους.
  • Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το νοσοκομείο Al Awda στη Jabalia περικυκλώνεται από ισραηλινά στρατεύματα και τανκς και οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή του. Στις 8 Δεκεμβρίου, ένας γιατρός σε αυτό το ίδρυμα φέρεται να πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Αυτό είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία στο βορρά που έχει μερικώς λειτουργήσει και δέχεται ασθενείς. Άλλα δύο νοσοκομεία παρέχουν μόνο θεραπεία αιμοκάθαρσης.
  • Στις 7 Δεκεμβρίου, η PRCS ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στο κέντρο ασθενοφόρων της στα βόρεια της Γάζας είχαν σταματήσει. Η εξάντληση των καυσίμων για τα οχήματα και το κλείσιμο των νοσοκομείων που λειτουργούσαν στη βόρεια περιοχή είχαν καταστήσει αδύνατη την απομάκρυνση των τραυματιών. Ωστόσο, ομάδες ασθενοφόρων εξακολουθούσαν να χειρίζονται ήσσονος σημασίας και μέτριες περιπτώσεις στη Jabalia, περιθάλποντας περίπου 250 τραυματίες καθημερινά.
  • Στις 6 Δεκεμβρίου, ένα από τα εννέα ενεργά κέντρα υγείας της UNRWA στο νότο έκλεισε λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στο Khan Younis. Οκτώ (από τα 22) κέντρα υγείας της UNRWA εξακολουθούσαν να λειτουργούν στα νότια της Γάζας, καταγράφοντας 8.044 επισκέψεις ασθενών.

Την ασφάλεια των τροφίμων

  • Κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής παύσης (24-30 Νοεμβρίου),  το WFP διεξήγαγε μια ταχεία αξιολόγηση επισιτιστικής ασφάλειας  σε όλη τη Λωρίδα, με τη συμμετοχή ενός δείγματος 399 νοικοκυριών. Έντονη πείνα διαπιστώθηκε στο 36 τοις εκατό των ερωτηθέντων νοικοκυριών και μέτρια πείνα στο άλλο 52 τοις εκατό. Στο 91 τοις εκατό των νοικοκυριών, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι πήγαν για ύπνο πεινασμένοι και το 63 τοις εκατό ανέφεραν ότι άντεξαν ολόκληρες μέρες χωρίς φαγητό. Η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στα βόρεια. Η οξεία έλλειψη μαγειρικού αερίου έχει οδηγήσει σε μεγάλη εξάρτηση από λιγότερο καθαρές πηγές όπως καυσόξυλα, υπολείμματα ξύλου και καύση απορριμμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών.

Νερό και αποχέτευση (Λωρίδα της Γάζας)

  • Στις 8 Δεκεμβρίου, η Υπηρεσία Ύδρευσης των Παράκτιων Δήμων (CMWU) διένειμε καύσιμα που παρέχονται από την UNRWA στις εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής (WASH) στη Ράφα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λειτουργούν γεννήτριες για επτά ημέρες.
  • Στις 7 Δεκεμβρίου, το εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλασσινού νερού Deir Al Balah, στη Μέση Περιοχή, φέρεται να μπόρεσε να επαναλάβει περιορισμένη λειτουργία μετά από τριήμερη διακοπή λειτουργίας. Η διακοπή προήλθε από την αδυναμία του προσωπικού να φτάσει στο εργοστάσιο λόγω των έντονων εχθροπραξιών στην περιοχή. Η επανέναρξη των επιχειρήσεων ακολούθησε συντονισμό μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής Υδάτων και του ισραηλινού στρατού.
  • Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Δήμος της Γάζας ανέφερε ότι τα λύματα έρεαν στους δρόμους αφού όλα τα αντλιοστάσια είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης καυσίμων. Ο δήμος ανέφερε επίσης ότι όλα τα πηγάδια νερού εκτός από τρία είχαν επίσης σταματήσει να λειτουργούν για τους ίδιους λόγους.
  • Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ασθένειες που μεταδίδονται με νερό λόγω της κατανάλωσης νερού από μη ασφαλείς πηγές, ιδιαίτερα στο βορρά, όπου η μονάδα αφαλάτωσης νερού και ο αγωγός από το Ισραήλ έκλεισαν. Δεν υπήρξε σχεδόν καμία βελτίωση για τους κατοίκους του βορρά στην πρόσβασή τους σε νερό για πόσιμο και οικιακούς σκοπούς εδώ και εβδομάδες.
  • Η UNRWA συνεχίζει να λειτουργεί εννέα πηγάδια νερού που αντλούν περίπου 10.000 κυβικά μέτρα την ημέρα για την παροχή πόσιμου και οικιακού νερού σε καταφύγια σε όλη τη Γάζα. Οι επιχειρήσεις μεταφοράς πόσιμου νερού στα καταφύγια στις περιοχές Ράφα και Χαν Γιουνίς συνεχίζονται, παρά τις επικίνδυνες συνθήκες. Επιπλέον, τα καταφύγια στη Ράφα άρχισαν να λαμβάνουν πόσιμο νερό μέσω βυτιοφόρων από την Υπηρεσία Ύδρευσης των Παράκτιων Δήμων.
  • Ελλείψει τουαλετών για τους εκτοπισμένους που έφτασαν πρόσφατα στη Ράφα, η αφόδευση είναι ευρέως διαδεδομένη, αυξάνοντας τις ανησυχίες για εξάπλωση ασθενειών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια βροχών και συναφών πλημμυρών.

Εχθρώσεις και θύματα (Ισραήλ)

  • Η αδιάκριτη εκτόξευση ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες από τη Γάζα προς το Ισραήλ συνεχίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου. δεν αναφέρθηκαν θύματα. Πάνω από 1.200 Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 36 παιδιά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η συντριπτική πλειοψηφία στις 7 Οκτωβρίου.
  • Κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής παύσης (24-30 Νοεμβρίου), αφέθηκαν ελεύθεροι 86 όμηροι Ισραηλινών και 24 ξένων υπηκόων. Υπολογίζεται ότι περίπου 138 άνθρωποι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών και ξένων υπηκόων, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές. Πριν από την παύση, τέσσερις άμαχοι όμηροι είχαν απελευθερωθεί από τη Χαμάς, ένας Ισραηλινός στρατιώτης είχε διασωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και τρεις σοροί ομήρων φέρεται να ανασύρθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.
  • Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του «για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους [των ομήρων], καθώς και την ανθρώπινη μεταχείριση και τις επισκέψεις τους από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού μέχρι να απελευθερωθούν».

Βία και θύματα (Δυτική Όχθη)

  • Στις 8 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός 14χρονου παιδιού, και τραυμάτισαν άλλους εννέα με αληθινά πυρομαχικά κατά τη διάρκεια επιχείρησης στον Καταυλισμό Προσφύγων Al Far’a (Tubas), η οποία περιελάμβανε ανταλλαγές πυρών με Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν την πρόσβαση των παραϊατρικών.
  • Από τις 7 Οκτωβρίου, 263 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 68 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, δύο Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν ενώ πραγματοποιούσαν επίθεση στο Ισραήλ στις 30 Νοεμβρίου. Από αυτούς που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, 253 έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις, οκτώ από Ισραηλινούς εποίκους και άλλοι δύο έχουν σκοτωθεί είτε από δυνάμεις είτε από εποίκους. Ο δίμηνος απολογισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από τους μισούς Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη φέτος. Ήδη, το 2023 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τότε που η OCHA άρχισε να καταγράφει απώλειες το 2005.
  • Από τις 7 Οκτωβρίου, τέσσερις Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων τρία μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Επιπλέον τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στη Δυτική Ιερουσαλήμ σε επίθεση Παλαιστινίων (ένας από τους Ισραηλινούς σκοτώθηκε κατά λάθος από τις ισραηλινές δυνάμεις).
  • Τα δύο τρίτα των θανάτων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας και σύλληψης και άλλων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων -κυρίως στις επαρχίες Τζενίν και Τουλκάρμ- που περιλαμβάνουν ανταλλαγές πυρών με Παλαιστίνιους. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους αναφέρθηκαν σε επιχειρήσεις που δεν αφορούσαν ένοπλες συγκρούσεις.
  • Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τραυματίσει 3.387 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 535 παιδιών. Το 45 τοις εκατό από αυτά στο πλαίσιο διαδηλώσεων και το 46 τοις εκατό στο πλαίσιο έρευνας και σύλληψης και άλλων επιχειρήσεων. Επιπλέον 84 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από εποίκους και άλλοι 18 είτε από ισραηλινές δυνάμεις είτε από εποίκους. Περίπου το 33 τοις εκατό αυτών των τραυματισμών έχουν προκληθεί με αληθινά πυρομαχικά, σε σύγκριση με το 9 τοις εκατό τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Βία εποίκων

  • Δύο περιστατικά που σχετίζονται με εποίκους καταγράφηκαν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στο Yanun (Nablus) και στο Khirbet Tell al Himma (Tubas). Τα περιστατικά αφορούσαν ζημιές σε παλαιστινιακή ιδιοκτησία και κλοπή ζώων.
  • Από τις 7 Οκτωβρίου, η OCHA έχει καταγράψει 330 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα Παλαιστίνιους απώλειες (35 περιστατικά), ζημιές σε παλαιστινιακή ιδιοκτησία (250 περιστατικά) ή θύματα και υλικές ζημιές (45 περιστατικά).
  • Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος περιστατικών από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 41, σε σύγκριση με 21 περιστατικά μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 6ης Οκτωβρίου 2023. Ο αριθμός των περιστατικών από τις 7 Οκτωβρίου μειώθηκε σταδιακά από 80 περιστατικά την πρώτη εβδομάδα (7-14 Οκτωβρίου) σε 13 περιστατικά το τελευταίο (2-7 Δεκεμβρίου). Το ένα τρίτο αυτών των περιστατικών περιελάμβανε πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών και απειλών για πυροβολισμούς. Σχεδόν στα μισά από όλα τα καταγεγραμμένα περιστατικά, οι ισραηλινές δυνάμεις είτε συνόδευαν είτε φέρεται να θεωρούνταν ότι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους.

Μετατόπιση (Δυτική Όχθη)

  • Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 143 παλαιστινιακά νοικοκυριά που αποτελούνται από 1.026 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 396 παιδιών, έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας των εποίκων και των περιορισμών πρόσβασης. Τα εκτοπισμένα νοικοκυριά προέρχονται από 15 κοινότητες βοσκών/Βεδουίνων. Περισσότερες από τις μισές εκτοπίσεις σημειώθηκαν στις 12, 15 και 28 Οκτωβρίου, επηρεάζοντας επτά διαφορετικές κοινότητες.
  • Επιπλέον, 307 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 164 παιδιά, έχουν εκτοπιστεί από τις 7 Οκτωβρίου μετά την κατεδάφιση των σπιτιών τους στην Περιοχή Γ και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, λόγω της έλλειψης οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από το Ισραήλ στην Περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν. Ο μηνιαίος μέσος όρος μετατόπισης μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 7 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεύει αύξηση 27 τοις εκατό σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο μετατόπισης τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.
  • Άλλοι 68 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, εκτοπίστηκαν μετά την κατεδάφιση 16 σπιτιών για λόγους τιμωρίας από τις 7 Οκτωβρίου, που είναι ο ίδιος αριθμός σπιτιών που κατεδαφίστηκαν τιμωρητικά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ανασκόπηση της τέταρτης περιοδικής έκθεσης του Ισραήλ, το 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τιμωρητικές κατεδαφίσεις είναι μια μορφή συλλογικής τιμωρίας και ως εκ τούτου είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
  • Άλλοι 265 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 119 παιδιά, έχουν εκτοπιστεί από τις 7 Οκτωβρίου μετά την καταστροφή 51 οικιστικών κατασκευών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη. Το 61 τοις εκατό του εκτοπισμού αναφέρθηκε στον Καταυλισμό Προσφύγων Τζενίν και το 29 τοις εκατό στους Καταυλισμούς Προσφύγων Νουρ Σαμς και Τουλκάρμ (και οι δύο στο Τουλκάρμ).

Χρηματοδότηση

  • Από τις 6 Δεκεμβρίου, τα κράτη μέλη έχουν εκταμιεύσει 405,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έναντι του ενημερωμένου Flash Appeal που ξεκίνησε από τον ΟΗΕ και τους εταίρους του για την εφαρμογή του σχεδίου ανταπόκρισής του για την υποστήριξη 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας και 500.000 στη Δυτική Όχθη. Αυτό αποτελεί περίπου το 33 τοις εκατό των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητήθηκαν. Οι ιδιωτικές δωρεές συγκεντρώνονται μέσω του Ανθρωπιστικού Ταμείου .

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: 27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου

Υγεία

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, οι εταίροι του Cluster πραγματοποίησαν τις ακόλουθες δραστηριότητες σε ολόκληρη τη Γάζα:

  • Περίπου 150 κινητές ιατρικές ομάδες παρείχαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους εκτοπισμένους. Οι συνεργάτες εργάζονται για να αυξήσουν τον αριθμό των κινητών ομάδων για την κάλυψη περισσότερων καταφυγίων.
  • Περίπου 40.000 διαβουλεύσεις πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης πραγματοποιούνταν καθημερινά μέσω σταθερών και κινητών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων στο βορρά.
  • Περίπου 600 ατομικά κιτ καθαρής παράδοσης διανεμήθηκαν σε 13 καταφύγια βόρεια της Γάζας.
  • Περίπου 10.000 κιτ υγιεινής διανεμήθηκαν στους εκτοπισμένους σε καταφύγια στο βορρά.
  • Πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 500 επισκέψεις μετά τον τοκετό και εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου καθημερινά.
  • Παρασχέθηκε χρηματική βοήθεια σε 455 ασθενείς με μη μεταδοτικές ασθένειες στο βορρά για την προμήθεια φαρμάκων.
  • Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης παρασχέθηκαν σε περίπου 11.000 άτομα μέσω κινητών ομάδων υγείας.

Κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής παύσης, ο συντονισμός της μετακίνησης των εταίρων υγείας και των ιατρικών προμηθειών, ιδιαίτερα προς τα βόρεια, ήταν περίπλοκος. Η ανασφάλεια στη Γάζα ανάγκασε τους εταίρους να σταματήσουν τις επιχειρήσεις και/ή τους εμπόδισε να φτάσουν σε ορισμένες τοποθεσίες, ειδικά στο βορρά. Η έλλειψη καυσίμων και άλλων βασικών προμηθειών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικές προκλήσεις για την ανταπόκριση των εταίρων. Η μετατόπιση των εταίρων, του προσωπικού και των οικογενειών τους συνεχίζει επίσης να επηρεάζει την επιχειρησιακή ικανότητα. Ο συνωστισμός στα καταφύγια περιπλέκει την παροχή υπηρεσιών υγείας και αυξάνει τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών που είναι επιρρεπείς σε εξάρσεις.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η εκπαίδευση κινδύνου, η ετοιμότητα συγκρούσεων, η αξιολόγηση εκρηκτικών διατάξεων και τελικά η εξουδετέρωση ναρκών παραμένουν βασικές προτεραιότητες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, οι συνεργάτες του cluster διέδωσαν μηνύματα κειμένου σχετικά με την Εκπαίδευση Κινδύνου Εκρηκτικών Μηχανισμών (EORE) και την ετοιμότητα για συγκρούσεις (CPP) σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Περισσότερα από 11.100 παιδιά και ενήλικες εκτοπισμένοι σε καταφύγια συμμετείχαν σε 227 συνεδρίες EORE και 900 αφίσες EORE/CPP, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων ασφαλείας, διανεμήθηκαν από την Humanity and Inclusion (HI), μια διεθνή ΜΚΟ, στις νότιες επαρχίες. Η Υπηρεσία Ναρκών των Ηνωμένων Εθνών (UNMAS) παρέδωσε δύο σύντομη εκπαίδευση για συνεδρίες εκπαιδευτών σχετικά με το EORE σε 100 εστιακά σημεία προστασίας της UNRWA στο Khan Younis και στη Rafah – τα οποία στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν άτομα στα νότια καταφύγια της UNRWA. NPAs Η καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφτασε σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους (52 τοις εκατό στη Γάζα, 48 τοις εκατό στη Δυτική Όχθη) και μια άλλη εκστρατεία που οργανώθηκε από την UNMAS/ Ομάδα Δράσης Ναρκών (MAG) έφτασε τα 1,2 εκατομμύρια στη Γάζα και 980 χιλιάδες στην Παγκόσμια Τράπεζα). Απαιτείται επειγόντως μια κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα. Οι περιορισμοί πρόσβασης και οι επικοινωνιακές προκλήσεις, καθώς και η έλλειψη υλικών προμηθειών πληροφοριών κατάλληλων για διαφορετικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, παραμένουν προκλητικές.

Μια εκτίμηση εκρηκτικής απειλής (ETA) διεξήχθη σε Κέντρο Υγείας της UNRWA στο Al Bureij. Το κέντρο χτυπήθηκε από πολλές βολές αρμάτων μάχης που έπληξαν τα νότια και νοτιοδυτικά τείχη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο εσωτερικό. Μια δεύτερη ETA διεξήχθη σε δύο σχολεία/καταφύγια στο Nuseirat που χτυπήθηκαν δύο φορές τον Νοέμβριο.

Η UNMAS συνόδευσε αποστολές βοήθειας στην πόλη της Γάζας και διεξήγαγε ETA στο τοπικό γραφείο της UNRWA στη Γάζα. Οι περιμετρικοί τοίχοι του συγκροτήματος υπέστησαν ζημιές από αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τις γύρω περιοχές. Υπήρξαν επίσης ζημιές από πυρκαγιά και στοιχεία για λεηλασίες. Μεγάλο μέρος της ζημιάς εκτιμάται ότι μπορεί να επισκευαστεί γρήγορα.

Οι ομάδες «Humanity and Inclusion» αξιολόγησαν 98 καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών και μη στο νότο και πραγματοποίησαν 67 ψυχαγωγικές δραστηριότητες παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε περισσότερα από 28.800 άτομα. Το «Stars of Hope», ένα INGO, εξέδωσε έγγραφα θέσης σχετικά με τον πολύπλοκο αντίκτυπο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη Γάζα.

Η UNICEF υπογράφει συμφωνία με το SOS Children’s Village International για την παραπομπή ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Από τις 7 Οκτωβρίου, το SOS φιλοξενεί 75 παιδιά και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άλλα 15 παιδιά. Μόλις παραδοθούν μη τρόφιμα, η χωρητικότητα φιλοξενίας θα αυξηθεί σε επιπλέον 40 θέσεις για παιδιά 3 ετών και άνω. Η UNRWA και η UNICEF προετοιμάζουν έναν μηχανισμό παραπομπής για ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά. Η Προστασία της UNRWA συντονίζεται επίσης με την Terres des Hommes, μια άλλη ΜΚΟ, για την παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών, ατομική συμβουλευτική και υποστήριξη παραπομπής στο κοινοτικό πρόγραμμα ψυχικής υγείας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φαρμάκων για τα καταφύγια της UNRWA.

Την ασφάλεια των τροφίμων

Η απάντηση στην επισιτιστική βοήθεια κατά την περίοδο αναφοράς περιλάμβανε τα ακόλουθα:

  • Η UNRWA διένειμε αλεύρι σε 23.384 οικογένειες στο νότο. Το αλεύρι συνέχισε να έχει προτεραιότητα για διανομή στο βορρά ως μέρος των ανθρωπιστικών κομβόι που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής παύσης.
  • Στις 7 Δεκεμβρίου, το WFP προσέγγισε περίπου 3.050 άτομα στη Ράφα με ζεστά γεύματα. Επιπλέον, περίπου 2.940 εκτοπισμένοι έλαβαν κονσέρβες φάβας και εμπλουτισμένα μπισκότα.
  • Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης παρείχαν έτοιμο φαγητό, συμπεριλαμβανομένων 7,6 μετρικών τόνων μπισκότων υψηλής ενέργειας που διανεμήθηκαν από το WFP, καλύπτοντας την ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη τροφής για 23.616 άτομα στα καταφύγια της UNRWA στη Jabalia.
  • Από την έναρξη της ανθρωπιστικής παύσης, το WFP έφτασε σε 121.000 άτομα σε καταφύγια και κοινότητες υποδοχής με ψωμί, δέματα τροφίμων και ηλεκτρονικά κουπόνια. Το WFP συνεργάζεται με τις παγκόσμιες κοινότητες για τη διανομή δεμάτων τροφίμων στους εκτοπισμένους στις κοινότητες υποδοχής. Το WFP άρχισε επίσης να διανέμει ζεστά γεύματα σε συντονισμό με τοπικούς εταίρους, προσεγγίζοντας περίπου 6.000 άτομα σε δύο ημέρες.
  • Η ΑΝΕΡΑ συνεχίζει να αγοράζει φρέσκο ​​κρέας και ψάρι από φτωχούς αγρότες, μαγειρεύοντας και διανέμοντας ζεστά γεύματα (κρέας και ρύζι ή ψάρι και ρύζι), φτάνοντας τους 460.000 ανθρώπους.
  • Το Humanitarian Relief Foundation διανέμει 5.000 μαγειρευτά γεύματα και 500 καθημερινές δέσμες ψωμιού σε καθημερινή βάση και σχεδιάζει να διανείμει έτοιμο φαγητό (RTE) σε 30.000 οικογένειες που μένουν σε καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών και εκτός των Ηνωμένων Εθνών σε διαφορετικές τοποθεσίες.
  • Η Oxfam, σε συνεργασία με το Κέντρο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Παλαιστίνης (ESDC), διανέμει δέματα φρέσκων λαχανικών και τρόφιμα. Τα δέματα περιλαμβάνουν ντομάτες, μελιτζάνες και αγγούρια, τα οποία μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των λαχανικών.
  • Σε συνεργασία με την PARC, η United Palestinian Appeal (UPA) συνεχίζει να διανέμει καλάθια φρέσκων λαχανικών, φθάνοντας περίπου 5.000 άτομα.
  • Η PARC θα διανείμει 251 ηλεκτρονικά κουπόνια μέσω της έκτακτης ανάγκης της FSS και 231 ηλεκτρονικά κουπόνια.

Θρέψη

Το σύμπλεγμα Nutrition ενεργοποιήθηκε επίσημα στις 9 Νοεμβρίου. Η UNICEF ηγείται του cluster, το οποίο έχει επί του παρόντος 27 εταίρους. Το σύμπλεγμα παρακολουθεί τη διατροφική κατάσταση στη Γάζα και υποστηρίζει τους εταίρους να αυξήσουν τη βοήθεια για μητέρες και παιδιά μέσω προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Κατά την περίοδο αναφοράς, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες διατροφικές απαντήσεις:

  • Η UNICEF παρείχε θεραπεία αναιμίας σε περισσότερες από 33.300 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Μπισκότα υψηλής ενέργειας για 15.000 παιδιά (6-23 μηνών). συμπλήρωμα μικροθρεπτικών συστατικών για 16.000 παιδιά (24-59 μηνών). και 2.400 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
  • Συμπληρώματα βιταμίνης Α και ψευδάργυρου χορηγήθηκαν σε περισσότερα από 260.000 παιδιά (6-59 μηνών).
  • Το WFP παρέδωσε 8.420 κουτιά μπισκότων υψηλής ενέργειας από τα οποία ωφελήθηκαν 105.830 άτομα που το είχαν ανάγκη.

Νερό, αποχέτευση και υγιεινή (WASH)

Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάπαυσης του πυρός, οι φορείς της WASH είχαν αυξημένες δραστηριότητες σε τοποθεσίες εκτοπισμένων. Ωστόσο, λιγότερες προμήθειες WASH εισήλθαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων νέων δεξαμενών αποθήκευσης, δοχείων, κιτ καθαρισμού που πέρασαν στη Ράφα. Δεν κατασκευάστηκαν αποχωρητήρια. Σε μια παρτίδα σωληνώσεων και γεννητριών απαγορεύτηκε η πρόσβαση κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάπαυσης του πυρός. Η παροχή καυσίμου στις εγκαταστάσεις WASH, επί του παρόντος στα 19.520 λίτρα/ημέρα είναι στο 35 τοις εκατό της ποσότητας που απαιτείται για τη λειτουργία της παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής νερού, επεξεργασίας λυμάτων και διαχείρισης όμβριων υδάτων.

Κατά την περίοδο αναφοράς, διανεμήθηκαν 3.896 κυβικά μέτρα νερού μέσω μεταφοράς νερού και 690 κυβικά μέτρα εμφιαλωμένου νερού. Επιπλέον, δύο μονάδες αφαλάτωσης εγκαταστάθηκαν σε 2 κέντρα εκτοπισμένων στο Khan Younis. Η κατάπαυση του πυρός σημείωσε επιβράδυνση στην παροχή υπηρεσιών WASH για κιτ υγιεινής, κιτ καθαρισμού, αποθήκευση νερού και μπιτόνια. Η ανταπόκριση της υγιεινής περιορίζεται σοβαρά από τα διαθέσιμα υλικά και τις ευκαιρίες διεξαγωγής των εργασιών

Καταφύγια και μη διατροφικά είδη (NFI)

Κατά την περίοδο αναφοράς, παρατηρείται ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική έλλειψη βασικών υλικών στέγασης, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια σκηνών, μουσαμάδων και πλαστικών καλυμμάτων για προστασία κατά τις βροχερές ημέρες, ιδιαίτερα για άτομα που ζουν έξω από τα καταφύγια. Οι συνεργάτες του καταφυγίου διένειμαν τα ακόλουθα είδη στους εκτοπισμένους:

  • 16.500 κιτ χειμερινών ρούχων.
  • 3.800 κιτ κουζίνας.
  • 7.500 κουβέρτες και στρώματα.
  • 4.400 κιτ πλυσίματος.
  • 300 κιτ στεγανοποίησης για χειμώνα.

Λόγω περιορισμένων προμηθειών, οι εταίροι στα καταφύγια μπόρεσαν να καλύψουν μόνο λιγότερο από το 10 τοις εκατό των συνολικών αναγκών του Καταφυγίου/ΜΧΙ. Εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό κενό όσον αφορά τα υλικά διαχείμασης των καταφυγίων και τα βασικά NFI, συμπεριλαμβανομένων των κιτ στεγανοποίησης για κατεστραμμένα σπίτια. μεγάλη έλλειψη σε σετ κλινοσκεπασμάτων, συμπεριλαμβανομένων στρωμάτων και κουβερτών για την κάλυψη των αναγκών των εκτοπισμένων σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων της UNRWA, καθώς και σκηνές για την προστασία των αστέγων εκτοπισμένων από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Εκπαίδευση

Από τις 7 Οκτωβρίου, εννέα συνεργάτες του Education Cluster έχουν φτάσει τους 50.726 μαθητές και δασκάλους. Τα κύρια παραδοτέα περιελάμβαναν προμήθειες εκμάθησης και ψυχαγωγίας έκτακτης ανάγκης (26.833 άτομα προσήλθαν), ψυχοκοινωνική υποστήριξη (31.318 άτομα) και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (49.726 άτομα). Η ανταπόκριση επικεντρώθηκε στις επαρχίες Khan Younis, Rafah και της Μέσης Περιοχής, καθώς οι κυβερνήσεις της Βόρειας Γάζας και της Γάζας είναι απρόσιτες.

Βοήθεια σε μετρητά πολλαπλών χρήσεων (MPCA)

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, 66.870 νοικοκυριά (συμπεριλαμβανομένων περίπου 449.000 ατόμων) έλαβαν έκτακτη MPCA. Τα ποσοστά εξαργύρωσης σε όλη την απόκριση ανέρχονται στο 70-75 τοις εκατό, αλλά μειώνονται ελαφρώς τις τελευταίες ημέρες. Ενώ η διανομή παρέχεται σε όλη τη λωρίδα της Γάζας, η συντριπτική πλειοψηφία συγκεντρώνεται τώρα στο νότο.

Οι επίσημοι παράγοντες της αγοράς, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι λιανοπωλητές έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την ανανέωση αποθεμάτων και τη λειτουργία τους. Ωστόσο, οι άτυπες αγορές, όπως οι πωλητές, τα μίνι μάρκετ, τα καροτσάκια και οι πάγκοι, φέρεται να μετατράπηκαν στην κύρια πηγή για τα αγαθά. Οι πληροφορίες είναι ακόμη ασαφείς σχετικά με το εάν οι παράγοντες των καταστημάτων και των αγορών μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν κατά τη διάρκεια της παύσης.

Τα δεδομένα παρακολούθησης μετά τη διανομή από τους αποδέκτες χρηματικής βοήθειας αναφέρονται σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα, προϊόντα υγιεινής και ρούχα ως οι κορυφαίες δαπάνες που αναφέρθηκαν. Περίπου το 81 τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι τα απεριόριστα μετρητά τους βοήθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες, είτε πλήρως είτε εν μέρει. Πάνω από το 95 τοις εκατό ανέφεραν τα απεριόριστα μετρητά ως προτίμησή τους για μελλοντική βοήθεια.

Επιμελητεία

Το Logistics Cluster ξεκίνησε κοινές υπηρεσίες αποθήκευσης στη Γάζα και την Αίγυπτο. Στη Γάζα, τρεις αποθήκες, τις οποίες διαχειρίζεται ένας συνεργάτης του Logistics Cluster, είναι διαθέσιμες για αποθήκευση των εταίρων στο Deir al Balah (495 m2), στο Khan Yunis (170 m2) και στη Rafah (70 m2). Το Logistics Cluster διευκολύνει επίσης τη μεταφορά από τη Ράφα στις τρεις τοποθεσίες αποθήκης στη Λωρίδα της Γάζας. Στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, 800 θέσεις παλετών είναι διαθέσιμες για κοινή αποθήκευση στην ανθρωπιστική κοινότητα. Επιπλέον, μια υπηρεσία ειδοποίησης φορτίου στη Ράφα θα υποστηρίξει τους συνεργάτες με την παραλαβή του φορτίου τους που εισέρχεται στη Γάζα. Όλοι οι συνεργάτες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε μία από αυτές τις υπηρεσίες μπορούν να συμβουλεύονται τις λεπτομέρειες της διαδικασίας στις Τυπικές Διαδικασίες Λειτουργίας (SOPs).

Το Logistics Cluster εγκατέστησε τρεις φορητές μονάδες αποθήκευσης (MSU) στη βάση μεταφόρτωσης της Ράφα για να αυξήσει την ικανότητα εκφόρτωσης των συνεργατών στη Ράφα με επιπλέον 960 m2. Τρία ακόμη MSU έχουν παρασχεθεί και εγκατασταθεί στη βάση της UNRWA στη Ράφα, προκειμένου να αυξηθεί η αποθηκευτική τους ικανότητα. Επιπλέον 8 MSU θα εγκατασταθούν στη Γάζα από το Logistics Cluster και η ομάδα αξιολογεί με συνεργάτες σε ποιες βασικές τοποθεσίες θα πρέπει να τοποθετηθούν. Επιπλέον, η Ομάδα Εργασίας IMPACCT (που φιλοξενήθηκε στο Global Logistics Cluster) πραγματοποίησε ένα εθνικό εργαστήριο για την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας με αρμόδια υπουργεία, αρχές, την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τον ΟΗΕ και τις ΜΚΟ. Το Palestine Logistics Cluster σχεδιάζει να οργανώσει μια συνάντηση με εταίρους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 3ης Δεκεμβρίου προκειμένου να παρουσιάσει τα κύρια ευρήματα του εργαστηρίου.

Τηλεπικοινωνίες έκτακτης ανάγκης

Το σύμπλεγμα τηλεπικοινωνιών έκτακτης ανάγκης (ETC) συνεχίζει να συντονίζει μια συλλογική προσέγγιση μεταξύ των εταίρων για την εισαγωγή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Γάζα. Στις 3 Δεκεμβρίου, η ομάδα ETC, η UNDSS, η ΜΚΟ Βοήθεια και η OCHA συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) για να συζητήσουν τον κατάλογο του τεχνικού εξοπλισμού και των λύσεων που υποβλήθηκαν για εισαγωγή στη Γάζα— για την εγκατάσταση μιας ανεξάρτητης συνδεσιμότητας και υπηρεσίες επικοινωνιών ασφαλείας για ανταποκριτές ανθρωπιστικής βοήθειας. Μετά τα σχόλια που έλαβε από την COGAT, η ομάδα αναπτύσσει μια αναθεωρημένη λεπτομερή πρόταση που περιέχει την ενοποιημένη περιγραφή όλου του εξοπλισμού και των λύσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία στη Γάζα. Στις 3 Δεκεμβρίου, η COGAT εξουσιοδότησε επίσης την ομάδα να αγοράσει 20 δορυφορικά τηλέφωνα από έναν τοπικό πάροχο υπηρεσιών και να εισάγει στη Γάζα για χρήση από ανθρωπιστικούς φορείς. Το ETC ειδοποίησε την COGAT για τη συνεχιζόμενη περιορισμένη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο για όσους ανταποκρίνονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ η UNOCHA έθεσε το ζήτημα της περιορισμένης πρόσβασης σε καύσιμα για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας — στους πύργους τηλεπικοινωνιών.

Η προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση (PSEA) παραμένει οριζόντια προτεραιότητα για όλες τις ομάδες. Η γραμμή βοήθειας SAWA, προσβάσιμη στο 121 και μέσω WhatsApp στο +972 59-4040121 (Ανατολική Ιερουσαλήμ στο 1-800-500-121), λειτουργεί 24/7. Αυτός ο δωρεάν αριθμός διανέμεται ευρέως σε όλους τους τομείς παρέμβασης για την αναφορά περιπτώσεων SEA και για τη διευκόλυνση της παροχής συμβουλών έκτακτης ανάγκης και των παραπομπών για τις πληγείσες κοινότητες για πρόσβαση σε υπηρεσίες σωτηρίας. Το Δίκτυο ΠΣΕΑ παρακολουθεί καθημερινά τις κλήσεις και θα αυξήσει τον αριθμό των συμβούλων εάν χρειαστεί.

ΠΗΓΗ OCHA 

Το άρθρο Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα “Η κοινωνία βρίσκεται στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης” εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *