cebfcebbcebfcebacebbceb7cf81cf8eceb8ceb7cebaceb5 ceb7 ceadcf81ceb5cf85cebdceb1 cebccf80cebbcebfceba cf83cf84ceb7 cebbceb7ceb8ceb7

ΜΠΛΟΚ ΡΕΝΑΤΟ ΜΟΡΝΤΟ

«Μπλοκ στη λήθη του ναζισμού – Θεατρικές εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς του Ρενάτο Μόρντο για το Μπλοκ 15»

[Έρευνα –  Παρουσίαση σε μορφή βιβλίου/ ebook – ISBN 978-618-82830-8-4 – ΕΚΕΒΙ https://bit.ly/3KGwb2B]

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΑΝΟΙΚΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ https://bit.ly/3KFuhPS  

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ SCRIBD  https://bit.ly/3rn0fZE |

Υπάρχει σύνοψη  της έρευνας στα Γερμανικά (σ.8) και στα Αγγλικά (σ.11)

Ολοκληρώθηκε η έρευνα και τα γυρίσματα της ταινίας –  τώρα είναι διαθέσιμα ελεύθερα στο διαδίκτυο, ωστόσο η επίσημη παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη υπό την αιγίδα του του Δήμου Χαϊδαρίου – Ώρα 08:00μ.μ. – 09.30μ.μ (για το θέμα αυτό θα επανέλθουμ με αφίσα – πρόσκληση και πρόγραμμα).

Το έργο (έρευνα – έκδοση – ταινία) πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ με την υποστηρικτική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, Γενική Δ/νση Σύγχρονου Πολιτισμού, Δ/νση Πολιτιστικών Δράσεων & Εποπτείας – Τμήμα Θεάτρου, Χορού” (2021). Απόφαση επιχορήγησης: ΑΔΑ: Ψ60Β4653Π4-ΞΧ2 | Αθήνα, 09 Σεπτεμβρίου 2021 | Αριθ. Πρωτ.: ΥΠΠΟΑ/335804.

Η τεκμηριωμένη παρουσίαση και έκδοση της έρευνας με ISBN με τίτλο «Μπλοκ στη λήθη του ναζισμού – Θεατρικές εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς του Ρενάτο Μόρντο για το Μπλοκ 15» και η παραγωγή και η προβολή της «κινηματογραφημένης θεατρικής δοκιμής» (ταινία μεσαίου μήκους) με τίτλο «Στον Ρενάτο Μόρντο ͘ – επιστολή στην αιωνιότητα» θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία αναφοράς και περαιτέρω καλλιτεχνικής, εκπαιδευτικής, ιστορικής έρευνας και αξιοποίησης. (μεταξύ των άλλων η έρευνα περιέχει πλούσια βιβλιογραφία, 80 πηγές, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό).

Η έρευνα με αφορμή την αναζήτηση του θεατρικού έργου του σκηνοθέτη Ρενάτο Μόρντο με τίτλο “ΧΑΪΔΑΡΙ –  12 εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς” παρουσιάζει τη θεατρική παραγωγή της Κατοχικής περιόδου 1940 -1944, αλλά και μετά απ΄ αυτήν, με θέμα την Κατοχή και την Αντίσταση.

Το Στρατόπεδο Κρατουμένων Χαϊδαρίου κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής λειτούργησε ως τόπος βασανιστηρίων, εκτελέσεων και παράλληλα ως προπαγάνδα τρόμου στην ανερχόμενη αντίσταση κατά του κατακτητή και των ντόπιων συνεργατών τους.

Μεταξύ των κρατουμένων που πέρασαν από το Στρατόπεδο ήταν ο μεγάλος Έλληνας μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας, ο δημοσιογράφος Ζακ Μεναχέμ, ο διάσημος σκηνοθέτης – Συγγραφέας Ρενάτο Μόρντο (γεννήθηκε από γονείς εβραϊκής καταγωγής, πατέρα Κερκυραίο και μητέρα Αυστριακή) κ.ά.

Ο Ρενάτο Μόρντο ανέβασε το θεατρικό έργο ακριβώς 16 ημέρες μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας, στις 28 Οκτωβρίου 1944, στο θέατρο «REX – ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ» – Δ/ντης Βασίλης Λογοθετίδης, με τους ηθοποιούς: Δημήτρη και Ρίτα Μυράτ, Χρήστο Τσαγανέα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Στέλιος Βόκοβιτς, Νίτσα Τσαγανέα, Δημήτρη Λυγίζο, Βίλμα Κύρου, Νάσο Κεδράκα κ.ά.

Μια συνοπτική παρουσίαση του θεατρικού έργου “ΧΑΪΔΑΡΙ –  12 εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς” [ΕΔΩ]

ΑΦΙΣΑ ΜΟΡΝΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στον Ρενάτο Μόρντο ͘–  επιστολή στην αιωνιότητα

[ μία κινηματογραφημένη  θεατρική δοκιμή – διάρκεια 43’]

ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ | Σύνδεσμος  https://youtu.be/1-_Tj5pIZI8

Η κινηματογραφημένη θεατρική δοκιμή “Στον Ρενάτο Μόρντο ͘ – επιστολή στην αιωνιότητα” (ταινία μεσαίου μήκους) εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Μπλοκ στη λήθη του ναζισμού – Θεατρικές εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς του Ρενάτο Μόρντο για το Μπλοκ 15».

Η πρώτη και επίσημη προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στο χώρο των γυρισμάτων. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ2

Ο Ρενάτο Μόρντο ανέβασε το θεατρικό έργο ακριβώς 16 ημέρες μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας, στις 28 Οκτωβρίου 1944, στο θέατρο «REX – ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ» – Δ/ντης Βασίλης Λογοθετίδης, με τους ηθοποιούς: Δημήτρη και Ρίτα Μυράτ, Χρήστο Τσαγανέα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Στέλιος Βόκοβιτς, Νίτσα Τσαγανέα, Δημήτρη Λυγίζο, Βίλμα Κύρου, Νάσο Κεδράκα κ.ά.

2

15 ΦΩΤ ΕΞΩΦΥΛΛΟ Chaidari2

Η Γερμανική έκδοση του θεατρικού έργου Chaidari. Szenen aus Hitlers Konzentrationslager in Griechenland, 2021 | Επιμέλεια Torsten Israel

Το άρθρο Ολοκληρώθηκε η έρευνα “ΜΠΛΟΚ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ – Θεατρικές εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς του Ρενάτο Μόρντο για το Μπλοκ 15” | Δημόσια παρουσίαση 2 Μαΐου 2022 εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *