cebfceb9 cf84ceadcf83cf83ceb5cf81ceb9cf82 cebacebfcebdcf84ceb5cf83ceafcebdceb5cf82 ceadcebdceb1 cebacebfcf81ceb9cf84cf83ceafcf83cf84

tsiala cover

 

Γράφει η Αθηνά Μαλαπάνη, φιλόλογος – συγγραφέας

Πόσο ισχυρή είναι η φιλία μεταξύ κοριτσιών; Πώς μπορεί να κρατηθεί και για πόσο; Μπορούν οι παιδικές ή εφηβικές μας φιλίες να είναι παντοτινές; Όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα πραγματεύεται το παρθενικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Τσιάλα, μιας νέας και πολλά υποσχόμενης συγγραφέα, με τίτλο Οι τέσσερις κοντεσίνες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Η ιστορία αναφέρεται σε τέσσερις κοπέλες, τη Γιολάντα, την Αθηνά, την Παυλίνα και την Τόνια, οι οποίες συνδέονται με μια γερή και άδολη φιλία από την παιδική τους ηλικία. Η φιλία αυτή περνά και στην ενήλικη ζωή τους, αλλά τότε εμφανίζονται οι πρώτες δυσκολίες και τα πρώτα σύννεφα. Οι αλλαγές στην καθημερινότητά τους, η διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας, τα ηθικά διλήμματα, τα κοινωνικά στερεότυπα, οι επιδράσεις και η παρεμβατικότητα της οικογένειας κλονίζουν τη φιλία τους.

Μία από αυτές αποχωρεί, καθώς θεωρεί ότι αυτή η φιλία δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις της νέας ζωής της ή μάλλον δεν χωράει στα μοτίβα που θέλει να διαμορφώσει. Έτσι, ξεκινούν όλες οι περιπέτειες και τα προσωπικά τους διλήμματα.

Η πλοκή του έργου είναι αργή, καθώς ο αναγνώστης βλέπει τις ηρωίδες να βιώνουν εσωτερικές συγκρούσεις, διλήμματα και προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν άλλοτε ατομικά κι άλλοτε ομαδικά, ενωμένες. Η συγγραφέας όμως, έχει κατορθώσει μέσα από αυτήν την αργή πλοκή να σκιαγραφήσει τη σταδιακή αλλαγή και ωρίμανση αυτών των τεσσάρων γυναικείων χαρακτήρων.

Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και ο αφηγητής λειτουργεί εξωδιηγητικά, ως παντογνώστης μεταφέροντάς μας όλες τις πληροφορίες, ακόμη και τις μύχιες σκέψεις των ηρωίδων και των δευτερευόντων χαρακτήρων του έργου. Εντούτοις, απαντούν και διάλογοι (μίμηση) στα απαιτούμενα σημεία, με απόρροια να υπάρχει αμεσότητα, και παραστατικότητα στο κείμενο, μια ισορροπία ανάμεσα στην αφήγηση και τον διάλογο, διαλύοντας τη μονοτονία.

Η συγγραφέας χειρίζεται πολύ καλά τον λόγο, χρησιμοποιεί διεξοδικές περιγραφές, αλλά σε κάποια σημεία της αφήγησης, υπάρχει μια πληθώρα επιθέτων και μακροσκελής λόγος, χωρίς να χρειάζεται. Ωστόσο, αυτός ο πληθωρικός και συναισθηματικός λόγος αποτελεί χαρακτηριστικό της συγγραφικής νεότητας και ειδικά, όταν πρόκειται για ένα ανάλαφρο, κοριτσίστικο μυθιστόρημα, είναι ταιριαστός.

Γενικά, Οι τέσσερις κοντεσίνες είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, με πληθώρα συναισθημάτων, κατανοητό και εύληπτο λόγο που περνούν κοινωνικά μηνύματα για τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι ένα βιβλίο που προτείνεται τόσο για ενήλικες όσο -και κυρίως- για εφήβους και νεαρά άτομα που προβληματίζονται και αναζητούν την αλήθεια για τις ανθρώπινες σχέσεις και την περίπλοκη χημεία τους.

The post "Οι τέσσερις κοντεσίνες": Ένα κοριτσίστικο μυθιστόρημα με άρωμα καλοκαιριού appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *