Κάθε χρόνο, οι σπάνιοι αετοί των υγροτόπων που φωλιάζουν στην ανατολική Ευρώπη επισκέπτονται τους υγρότοπους της χώρας για να περάσουν τον χειμώνα.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Στικταετοί ξεχειμωνιάζουν στους υγρότοπους της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας, φτάνοντας πλέον πολύ νοτιότερα, μέχρι τους υγρότοπους της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Όπως μας ενημερώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:
Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών αποκάλυψε ότι μέρος του πληθυσμού, κυρίως τα ανήλικα πουλιά, δεν μεταναστεύουν για την Αφρική, αλλά επιλέγουν ένα πιο ασφαλές ταξίδι μέχρι τη Μεσόγειο, αποφεύγοντας τους (πολλούς) κινδύνους της μετανάστευσης.
Έτσι λοιπόν, 6 από τους Στικταετούς που έχουν σημανθεί με δορυφορικό πομπό στη Λευκορωσία από τη Wildlife Belarus (Дзікая прырода побач) επέλεξαν να περάσουν τον χειμώνα σε κάποιους από τους υγρότοπους της χώρας όπως η Λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα Αξιού, το Δέλτα του Νέστου, το Δέλτα Έβρου και η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
Δείτε περισσότερα για τα ταξίδια του Jo, της Lana, της Denisa και των υπόλοιπων Στικταετών που τριγυρνούν στους ελληνικούς υγρότοπους εδώ.
Ο Στικταετός είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (κατηγορία κινδύνου: Κινδυνεύον), αλλά και παγκοσμίως (Τρωτό), με τους πληθυσμούς του να μειώνονται σε παγκόσμια κλίμακα.
Κύριες απειλές για το υπέροχο αυτό αρπακτικό είναι η μείωση των υδροχαρών δασών, καθώς και η θνησιμότητα λόγω ηλεκτροπληξίας και μολυβδίασης.
φώτο: Κώστας Παπαδόπουλος Λίμνη Κερκίνη
The post Οι Στικταετοί αγαπούν τους ελληνικούς υγρότοπους first appeared on tetartopress.