cebfceb9 cf80cf81cebfceb2cebbceadcf88ceb5ceb9cf82 ceb5cf80ceb1cebbceb7ceb8ceb5cf8dcf84ceb7cebaceb1cebd ceb7 ceb1cf81cf87ceb5cf84cf85

Ναι, και μόλις γκρεμίστηκε από τον θρόνο του ως δημιουργός της πιο ακριβής φωτογραφίας του κόσμου, ο σύγχρονος γερμανός Andreas Gursky, ο οποίος μέχρι πριν ελάχιστες ημέρες – με τον γιγάντιο, κατασκευασμένο ποταμό “Ρήνο” του – κρατούσε τα σκήπτρα.
H συναρπαστική είδηση και κάνει ήδη τον γύρο του ψηφιακού κόσμου, αλλά είναι και βασικό να ξέρεις να προβλέπεις κάποια σημαντικά πράγματα στην αγορά της τέχνης.

Στο τεύχος του περιοδικού “ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ” Νο 277, γράφαμε: “… έρχεται ο έγκυρος οίκος δημοπρασιών Christie’s, με σκοπό να φέρει την ανατροπή στην αγορά της διεθνούς φωτογραφίας…Ο οίκος Christie’s έχει ανακοινώσει ως τιμή εκκίνησης τα… 5 εκατομμύρια (!) αλλά πηγές αναφέρουν πως στοχεύει ακόμη πιο ψηλά. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022, για να δούμε αν η προσμονή που θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τότε από αυτούς που κινούν την αγορά της τέχνης, θα αποδώσει καρπούς και θα φέρει ακόμη περισσότερα… εκατομμύρια στον οίκο δημοπρασιών, τους συλλέκτες και τις τράπεζες… “.
Όταν ο γοητευτικός Man Ray (Emmanuel Radnitzky) φωτογράφιζε την ερωμένη και μούσα του Kiki de Montparnasse, με την υπέροχη πλάτη της να παραπέμπει – με σουρεαλιστικό τρόπο – σε βιολί, πιθανότατα να μην φανταζόταν ότι 100 σχεδόν χρόνια αργότερα θα πωλείτο στο εξωφρενικό ποσό των 12,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Man Ray Photo of Nude Woman Sells for Record 12Tην δημοπρασία διηύθυνε ο Αdrien Meyer ενώ την τιμή κονταροχτυπήθηκαν δύο πλειοδότες από τη Νέα Υόρκη μέσω τηλεφώνοου και οι οι ειδικοί φωτογραφίας από το Παρίσι, Darius Himes και Elodie Morel-Bazin. Οι προσφορές σκαρφάλωσαν τελικά σε απρόβλεπτα ύψη και η σπάνια εκτύπωση πωλήθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων στην απίστευτη τιμή που αναφέρουμε σήμερα.
Το συγκεκριμένο φωτογραφικό αντίτυπο θεωρείται από τους ειδικούς vintage, παλιά πρωτότυπη εκτύπωση, και θεωρείται ότι εκτυπώθηκε ακριβώς την χρονική στιγμή που έγινε η λήψη του αρνητικού, κάτι που εκτινάσσει την αξία της ακόμη περισσότερο για τους φιλότεχνους συλλέκτες.
Ας σταθεί η φωτογραφική αυτή “νίκη” ως σύμβολο για ακόμη μεγαλύτερη και ουσιαστική αναγνώριση της φωτογραφίας – σε κάθε χώρα- ως ανεξάρτητης, αισθητικής και μοναδικής μορφής τέχνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *