cebfceb7ceb5 cf83cf85cebdceb5cf81ceb3ceb1cf84ceb9cebaceadcf82 cebbcf8dcf83ceb5ceb9cf82 ceb3ceb9ceb1 ceadcebdceb1cebd cebacf8c
17SDGs CLIMATA

UN – Department of Economic and Social Affairs Sustainable Development |

ΟΗΕ – Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη των ΣΒΑ είναι θέματα άρρηκτα αλληλένδετα.

Πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Χωρίς συνέργειες, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και οι στόχοι για το κλίμα παραμένουν απρόσιτοι. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη των ΣΒΑ είναι άρρηκτα αλληλένδετα….

….. Η συνεργική δράση θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα των εθνικών δεσμεύσεων, της υποβολής εκθέσεων και της χρηματοδότησης για τους στόχους για το κλίμα και την ανάπτυξη. Πρέπει να δράσουμε μαζί για την κλιματική έκτακτη ανάγκη και τη βιώσιμη ανάπτυξη τώρα, διαφορετικά κινδυνεύουμε να μην τα λύσουμε καθόλου.

Τον Μάιο του 2023 η UNDESA και η Γραμματεία της UNFCCC συνέκριναν την  Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για το Κλίμα και τη Συνέργεια των ΣΒΑ . Η Ομάδα αποτελείται από 14 καταξιωμένους εμπειρογνώμονες από διαφορετικά θεματικά και γεωγραφικά υπόβαθρα, στους οποίους ανατέθηκε η εκπόνηση της Πρώτης Παγκόσμιας Έκθεσης για το Κλίμα και τις Συνέργειες SDG.

Αυτή η έκθεση καταδεικνύει ότι η επιθετική δράση για το κλίμα και την ανάπτυξη με ολοκληρωμένο και συνεργιστικό τρόπο είναι μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη της διόρθωσης πορείας που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Υπογραμμίζει ορισμένες από τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες εάν η διεθνής κοινότητα δεσμευτεί σοβαρά να ενισχύσει αυτές τις συνέργειες και, ως εκ τούτου, να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. 

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια ευρεία επισκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων, γνώσεις από ειδικούς στην πρώτη γραμμή και συστάσεις για την ενίσχυση της συνεργιστικής δράσης στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 και των ΣΒΑ. Αυτή η πρώτη έκδοση θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές επαναλήψεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα τομέων και θεματικών περιοχών και βαθιές καταδύσεις σε συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση και τη λειτουργικότητα των ενεργειών συνεργικού κλίματος και ΣΒΑ σε όλα τα επίπεδα.

ΠΗΓΗ – ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ UN

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΕΔΩ

un climate sdg synergies report cover 1

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΕΔΩ

Το άρθρο ΟΗΕ – Συνεργατικές λύσεις για έναν κόσμο σε κρίση: Αντιμετώπιση του κλίματος και δράσεις για την υλοποίληση των ΣΒΑ/ SDGs από κοινού | 1η Έκθεση εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *