cebdceadceb5cf82 ceb1cf80cebfcf83cf84cebfcebbceadcf82 cf83ceaecebcceb1cebdcf83ceb7cf82 ceb1cf81ceb3cf85cf81cebfcf80ceb5cebbceb5ceba

cPelicanWayofLIFE MortenEkker HOS 2


Την τιμητική τους είχαν τις τελευταίες εβδομάδες οι Αργυροπελεκάνοι της Δυτικής Ελλάδας, καθώς η Ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής  Εταιρείας επισκέφθηκε το Μεσολόγγι και τον Αμβρακικό Κόλπο προκειμένου να συντονίσει δράσεις σήμανσης και παρακολούθησης νεοσσών Αργυροπελεκάνων στις δύο σημαντικές αναπαραγωγικές αποικίες του είδους.

Στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής, δακτυλιώθηκαν συνολικά 41 νεοσσοί Αργυροπελεκάνων. Από αυτούς, οι 29 δακτυλιώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού (Κλείσοβα και Κεντρική Λιμνοθάλασσα) και οι υπόλοιποι 12 στον Αμβρακικό Κόλπο (λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλού) ενώ στο Μεσολόγγι τοποθετήθηκαν και δορυφορικοί πομποί σε πέντε νεοσσούς που ήταν έτοιμοι να πετάξουν.

Και οι δύο δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασία Πρεσπών καθώς και με την υποστήριξη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & ΠΠ Δυτικής Στερεάς και της Μονάδας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου. Σημαντική ήταν η συμβολή στη δράση και της Οργάνωσης Green Balkans με την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

2023 03 29 Tagging VSaravia HOS


Μία εβδομάδα αργότερα, η Ομάδα της Ορνιθολογικής μετέβη και πάλι στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για μία ακόμα αποστολή σήμανσης, στο πλαίσιο της οποίας τοποθετήθηκαν τρεις ακόμα δορυφορικοί πομποί σε νεαρούς Αργυροπελεκάνους στην περιοχή της Κλείσοβας.

Όλοι οι Αργυροπελεκάνοι φορούν πλέον δυο πλαστικά κίτρινα δαχτυλίδια με μοναδικούς κωδικούς που μας επιτρέπουν να τους παρακολουθούμε στον χώρο και τον χρόνο, ενώ τα δεδομένα των δορυφορικών πομπών θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους, τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν σε κάθε στάδιο της ζωής τους, καθώς και για το εύρος των περιοχών στις οποίες τρέφονται.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν στην περιοχή θάνατοι υδροβίων πουλιών που να κινούν υποψίες για περιστατικά γρίπης των πτηνών.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε δακτυλιωμένους Αργυροπελεκάνους, παρακαλούμε ενημερώστε την Ελληνική Ορνιθολογικής Εταιρεία αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί μαζί με σχετικές φωτογραφίες στο: info@ornithologiki.gr στη σελίδα της Ορνιθολογικής στο Facebook ή στα τηλέφωνα: 2108228704 & 2108227937

The post Νέες αποστολές σήμανσης Αργυροπελεκάνων στη Δυτική Ελλάδα first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *